Dudás Gergő megérkezett…

Azért az elmúlt hétvégén Miskolcon, egy kimagasló eredmény is született. Méghozzá az ORC mezőnyben vitézkedő Dudás Gergőtől. Ugyanis Tóth Zsolttal meggyőző előnnyel megnyerték az ORC abszolút értékelését. Sőt, ez annyira jó robogás volt az egy napos, kőkemény versenyen, hogy a teljes ORB/ORC mezőnyt értékelő abszolút listán ez 5. helyezést ért.

Dudás Gergő nem sokkal több, mint két éve versenyez. Egy éve ilyenkor a szárnyait bontogatta a rali2-ben. Egerben 225-ös rajtszámmal  mutatkozott be, Molnár Zsolttal és a Citroen C2R2-vel. Fokozatosan érték el a top5-ös időket, azonban célba sajnos nem értek. Annál jobb eredmény született a Miskolc ralin, ahol már abszolútban a dobogón végeztek. Éppen egy éve…

Ez az eredmény meghozta a kellő önbizalmat és a szerény pilóta számára a motivációt. Olyannyira, hogy a murvás szombathelyi futamon, egyet előre lépve már az abszolút második helyre kormányozta a fronthajtású Citroent. Ez már nem lehet a véletlen műve, itt egy tehetségről kell beszélnünk. A húszas éveinek elején járó pilóta lerakta a névjegyét a mezőny és a szurkolók számára. Kevesen tudják, de itt más is történt. Míg autójára várakozott, hogy a csapat megérkezzen Szombathelyre, ott volt már Dián Attila Mitsubishije. Hát ő kipróbálta… És ez még csak 11 hónapja volt.

Itt eldőlt fejben valami a fiatalembernél, mert olyan élmények érték, amelyek egy hosszabb távú célnak is megfeleltek. De ki gondolta akkor még, hogy ez egy elég rövidtávú cél lesz… De menjünk sorjában. Székesfehérváron kisebb problémák ellenére a harmadik helyen értek be, amit Veszprémben megismételtek. Aztán Baranyában nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy szerették volna, a rali másik arcát is megismerhették. Hibáztak, és a versenyüknek vége lett.

De Salgótarjánban, az utolsó méterekig harcolt az abszolút elsőségért a későbbi bajnokkal Krehlik Nándival. Jó csata volt, és nem gondolta senki, hogy az utolsó a rali2-ben. Pedig így történt, hisz az abszolút második helyezése ellenére, már később nem szállt harcba a bajnoki pontokért. Hanem egy tanulási folyamat elejébe vágott bele a Mecsek ralin. Ugyanis egyedi rajtengedéllyel már az ORB mezőnyében rajtolt egy N-es Mitsubishivel.

És nemcsak rajtolt, hanem be is érkezett, méghozzá a második helyen. Csak a bajnok tudta megverni. Hát ennél határozottabb belépő nem igazán lett volna elképzelhető. Így megszületett már ott helyben, Pécsett a döntés, hogy végleg búcsút intenek a rali2-nek, és a bajnokságokat záró nyíregyházi futamon is az ORB mezőnyében áll rajthoz Dudás Gergő. Ez megtörtént és mint sokak számára, az ERC futamunk főpróbája kemény feladatok elé állította a mezőnyt, amelyből nem maradt ki Gergő sem. Megint egy új oldalát mutatta meg a rali… De célba értek, és a helyezésük ismét a már bajnok Nagy Mátyás mögé sorolta.

Aztán a télen sem alvó fiatal pilóta, végül egy nagy meglepetéssel szolgált szurkolói számára. Nem hagyott ki egy remek lehetőséget, és egy Mitsubishi R4 RS mellett döntött. Pár N-es próbálkozás után, ez így merésznek tűnt. De nem biztos, hogy az, egy tehetség számára. Nos, ebből sokat még nem tudtunk meg, mert Egerben a szezonnyitón több, mint 300 ló egyszerre makacsolta meg magát, mondhatnám, szinte azt a rajtban maradtak… Így a szombati nap csak szereléssel, és várakozással telt. Azonban a vasárnapi szuperralizás, már csillantott némi biztató jeleket.

Egy-két remek szakaszeredményét Gergő és Zsolt a poweren koronázta meg, ahol elsők lettek. És ezt a lendületet tovább víve Miskolcon győzelmet arattak. És mint írtam az elején az egész mezőnyt tekintve is a Top5-ben végeztek. A felidézett egy év ismeretében, ugye nem gondoljátok, hogy ez véletlen. Szépen csöndben megérkezett Dudás Gergő, és ki tudja, idén mit hoz még ez a bajnoki esztendő. Egy győzelmet már biztos… De nem biztos, hogy az egyetlent…

Kósa András Race1.net

A cikkhez Csatlos Norbert, az FTF Picture és a Rallyeheart képeit Dudás Gergő biztosította. Készítőiknek köszönjük a munkát!

Post2