Millers Oils: Speedy Gonzales is ezzel kenegeti magát…

Bacsa Tamás és Hanyik Gergely idén bajnokok lettek a P/12-es kategóriában és a Lada kupát is megnyerték a Rali2-ben a gombszemű “Speedy Gonzales-szel”. Egy fiatal, tehetséges, feltörekvő versenyzőnek, pályafutása eredményes folytatása érdekében támogatókra van szüksége. A Millers Oils elkötelezett lett a páros mellett. Azóta sokat emlegetjük őket, de hogy kik ők, és gyakorlatilag mit is forgalmaznak, hogy a páros versenyeztetésére is jusson, nos az alábbi inerjúból kiderül. Lukács Róberttel a cég marketing és értékesítési vezetőjével beszélgettem.

Mikor és hogyan született meg a gondolat, hogy a Millers Oils termékeit forgalmazzátok hazánkban?

Az őszinteséghez hozzátartozik, hogy ezen folyamatban nem vettem első pillanattól részt, miután azonban Szemerédi Ákos tulajdonossal baráti szálak is összekötnek minket, a kezdetektől figyelemmel követhettem a fejleményeket, illetve azt az elszántságot és hitet amivel Ákos belevágott ebbe a munkába. Az autók iránti szerelem hosszú ideje közös nevező személyes barátságunkban is, így a partvonalról figyelve egyre erősebben éreztem úgy, hogy szívesebben erősíteném magam is a pálya gyepéről a Millers csapatot. Kicsit visszaugorva a kérdésedre. Az Industrial Investment Zrt. bő 15 éve folyamatosan erősödő szerepet tölt be az ipari kenőanyagok forgalmazásának a területén, ahol hosszú évek óta kizárólagosan képviseli hazánkban az ipar „Millers Oils-ét” egy szintén nagy hagyományokra visszatekintő, kiemelkedő minőségű német termék, a Petrofer anyagainak a „személyében”.

Ákosban azonban mindig élt a vágy, hogy az autók iránti szenvedélyének megfelelően közlekedési termékekkel is foglalkozzon. Egy korábbi rövid kísérlet tapasztalata alapján úgy döntött azonban, hogy csak olyan márkával lép erre az útra, ami bizonyos szempontból, vagy szempontokból eltér a mezőnytől, hiszen mindenki előtt ismert, hogy azért egy igencsak sokszereplős piacról beszélünk. A Millers Oils márkanév rendkívül hiteles módon épp egy autóversenyzői sugallatra merült fel. A Bongo Motorsport több esetben is Millers Oils termékekkel ért el sikereket a rendkívül megterhelő, perzselően forró Hill Climb versenyeken, ahol ismereteim szerint több mint 700 lóerő teljesítményt kell átvinni a Dubrovnik környéki olvadozó aszfaltra. Egy személyes beszélgetés során hangzott el, hogy forgalmazó hiányában milyen nehézkes a Millers Oils termékek beszerzése hazánkban. Ezen a ponton Ákos rögtön tudta, hogy megtalálta azt a gyártót, azt a pluszt, amit keresett.

Mi az a plusz, amire a Millers Oils kapcsán gondolsz?

Szerencsére erre a kérdésedre viszonylag könnyű válaszolnom anélkül, hogy általános marketing gondolatokkal kelljen terhelnem Téged, illetve az olvasókat. Talán minden különcség a múltban keresendő. Mr. John Watson Miller 1887-ben alapította meg a Millers Oils vállalatot, mely így több mint 130 éve követi az akkor kijelölt ideológiát. A cég tehát generációk óta hasonló elvek mentén, minden figyelmével kizárólag kenőanyagok fejlesztésével foglalkozik, mely számukra nem egy láb a sok közül, hanem MINDEN. Erre az évszázados munkára utal az angol szlogen is: „BUILT ON HISTORY, PERFECTED THROUGH TIME”.

E hosszú idő alatt több jelentős mérföldkő lefektetése is a cég nevéhez fűződik. Kevesen tudják, de a Millers Oils gyártott elsőként kimondottan a diesel autókhoz fejlesztett kenőanyagokat, illetve hosszú csereperiódusú olajokat a teherautók számára. De „újkori” példát is említve, az egyedülálló, mára minden versenyolajban megtalálható NANODRIVE technológia 2009-ben a World Motorsport Symposium rendezvényén a Williams KERS technológiáját is maga mögé utasítva diadalmaskodott. A fent leírt történelemnek, megfogható és rendkívül fontos hatásai vannak napjainkra is. A mára jellemző gyártási, csomagolási globális folyamatok mellett (s itt nem kizárólag az olajiparra gondolok) igazi kuriózum a tény, hogy a Millers Oils a mai napig azonos környezetben, természetesen a fejlődési folyamatok mellett, de mégis ugyanabban a gyárban működik.

Egy-egy megrendelést szinte manufaktúraként gyárt, tesztel, csomagol, mely folyamatnak minden esetben személyes „gazdája” felelőse van. Nincs tehát kihelyezett, több földrészre kiterjedő gyártási hálózat, több helyről származó alapolaj használata mellett. S ezen a ponton meg is szeretnék állni egy percre. A Millers Oils minden hivatalos technikai kommunikációjában az első helyen szerepel a kiváló minőségű alapolaj használata, a cég filozófiája szerint ez a kiemelkedő végtermék alfája és ómegája.Ez a hagyomány, működési mechanizmus természetesen bizonyos tekintetben akár termelési limitet is jelenthet, viszont tökéletesen követi a Millers család által felállított évszádos elvet, mely szabad fordításban úgy hangzik: „Nem akarunk a legnagyobbak lenni, csak a legjobbak!”. Magunk jelenleg izgatottan várjuk év eleji gyárlátogatásunkat.

Miképpen jelenik meg ez az Általad „különcségnek” nevezett múlt, gyártási mechanizmus a termékpalettát vizsgálva?

Azt hiszem a kérdésed talán a különféle termékcsaládok rövid bemutatásával tudom a legjobban megválaszolni, hiszen a Millers Oils rendkívül strukturáltan választja szét egy-egy szegmens kenőanyagait. Ha a különcség a kérdés, akkor a Motorsport és a Classic kollekciót nevezném meg elsőként, s az udvariasság szabályait szem előtt tartva, Nálad térjünk ki először a Classic termékekre. A veterán autókkal való kapcsolat összeforrt a Millers Oils történetével, így egészen elképesztően színes a paletta.

Az idős autók esetében talán leggyakrabban használt 20w50-es olajból 6 fajtával is rendelkezünk, köztük a kizárólag MINI számára készült termékkel, ahol olajzás szempontjából egy egységként működik a motor és a váltó. De megtalálható akár a Classic High Performance Sport kenőanyagunk, mely az idős motor igényeit ötvözi a korábban említett súrlódás-csökkentő technológiával. Classic Sport vonalon elérhető 20w60-as viszkozitás is, mely akár remek választás egy-egy korabeli Ferrari forszírozott üzeméhez. Tényleg röviden: emellett monograde olajok, a hosszú leállás hátrányait kiküszöbölő „konzerváló” olajok, egy-egy restaurálást követő bejáratos olajok is a választék részét képezik. Az adalékok ebben a szegmensben szintén fontos szerepet töltenek be, mint Tank Safe adalék a téli leállások védelmeként, VSPe Power Plus, ami egyszerre védi az idős motort a modern, ólommentes benzin esetleges hátrányaitól és növel némi oktánszámot is.

Örömmel beszélgetünk minden old- és youngtimer tulajdonosával a fentiekről, igazság szerint nagy rajongói vagyunk a műfajnak és büszkén említhettem, hogy a közelmúltban a British Classic nevű cég már kizárólag Millers olajokkal engedi útjára az újjászületett autócsodákat, legutóbb egy lehengerlően szép Jaguar e Type-ot. Ami a sport kollekciót illeti. Bízom benne, hogy ezen a felületen a termékeinket már nem kell bemutatni,  hiszen egyre többször találkozunk a márkanévvel egy-egy versenyen, eseményen. Minden motor- és váltóolaj tartalmazza a súrlódás-csökkentő Nanodrive technológiát, a viszkozitás tekintetében pedig igen széles a skála. Bízunk benne, hogy egyre több megmérettetés igazolja majd tripla észter bázisú olajaink kiemelkedő minőségét, ahogy történt ez már a 2018-as esztendőben is például Lengyel Ádám Suzuki Kupás autójában, mellyel Ádám az előkelő második helyen zárta az évet.

A váltóolajok esetében természetesen elérhető Nanodrive technológiával felvértezett LS (Limited Slip) olaj is a sperrdiffik hatékony működéséhez. Racing Brake 300+ fékolajunk kiemelkedően magas forrásponttal rendelkezik, de kínálunk a hűtővíz tűréshatárát is kicsit magasabbra tornászó adalékot is. Utcai autók esetében PRÉMIUM és PROFFESIONAL termékcsaládra oszlik a kínálatunk. A Prémium család Energy Efficient (EE) termékei rendre tartalmazzák a NANODRIVE technológiát, mely független szakértői vélemények szerint is rendkívül hatékony védelmet nyújt a mai START/STOP rendszerek működéséből adódó esetleges hátrányok ellen, hiszen a technológia által kialakult filmréteg nem engedi a rövid leállások során a fémet, a fémhez. Emellett a technológia által elért rendkívüli (akár 50-60%-os) súrlódáscsökkenés utcai autók esetén is jelentős hatással van az autó teljesítményére, fogyasztására, járáskultúrájára és nem utolsósorban természetesen a mozgó alkatrészek élettartamára.

A szintén prémium családhoz tartozó XF szériával együtt ebben a termékcsoportban találhatóak meg a kimondottan típusspecifikus olajok. A folyamatos fejlesztéseknek hála, szinte havi szinten érkeznek hozzánk az értesítések egy-egy – közelmúltban debütált – új motorcsalád számára fejlesztett olaj megszületéséről. Példaként említeném akár az Opel K Astrában használt 1,4 Turbo motor-, esetleg a Ford Ecoboost termékcsalád által megkövetelt friss specifikációkat, korábbról a Renault DPF-el szerelt diesel motorjaihoz fejlesztett kenőanyagot, melyre az ACEA egyedileg szabta a C4-es szabványt. Ez a sor szinte végtelen és hasonló a kínálat a váltók, automata váltók számára készült kenőanyagok területén is. Külön kínálunk jóformán minden típushoz megfelelő olajat, legyen akár DSG, vagy fokozatmentes CVT hajtóművekről szó.

A PROFESSIONAL termékcsalád teljesen más koncepciót követ. Itt a cél kimondottan a szervizek kiszolgálása, a lehető legkisebb befektetés, készlet mellett. Mindössze 5-6 fajta termékről van szó, a leggyakrabban használt 5w40, 10w40, 5w30 viszkozitásokkal, illetve azok Longlife változataival. Ezen olajok azonban rendkívül széles palettán felelnek meg a gyártók által előírt specifikációknak. A Millers Oils hivatalos kommunikációja szerint, a Professional paletta az utcai autók 94%-nak a karbantartásához nyújt megfelelő alternatívát. Fontos hangsúlyozni, hogy természetesen ezek a termékek is magukban hordozzák a Millers Oils olajok korábban említett előnyeit, mint kiváló minőségű alapolaj, általános gyártási helyszín és minőség. Személyes tényező, de élvezettel töltjük el az időt a verseny- és veterán autók környezetében, azonban a jövő meghatározott feladata egy exkluzív szervizhálózat kialakítása is, melyhez folyamatosan keressük a lehetőségeket.

Sok sikert ehhez a munkához, s mik a terveitek, hol találkozhatunk Veletek mondjuk a jövő év során?

Beismerem kicsit kényszerű is a titokzatosságom, hiszen annyi új kapcsolat és élmény ér minket, hogy komoly kihívás számunkra keretek közé szorítani lelkesedésünket és a Millers Oils márkába vetett hitünket. Igyekszünk azonban rendezni a jövő évi naptárunkat mielőbb és lehetőségeinkhez mérten minél több alkalommal jelen lenni a rallye versenyeken, személyesen is ott állni bővülő számú versenyzőink szurkolói között.  Hasonló nyitottsággal tekintünk egy-egy classic-historic rendezvény, átlagtartó verseny felé is, sőt nem titkolt bakancslistás vágyunk Szemerédi Ákossal meg is mérettetni a magunk képességeit egy korban hozzánk közel álló autó volánja mögött.

 

Kósa András Race1.net

Fotók:  Millers Oilst LTD Facebook oldal és  Millers Oils Hungary – Topmotorolaj.hu

Post2