Berényi Ákos: Köszönöm, de a siker közös

Az MNASZ elnökével, Oláh Gyárfással készült interjunkat már olvashattátok, most Berényi Ákos Rally szakágvezető válaszolt a Race1.net kérdéseire. Íme a beszélgetés.

  • A szakágak közül talán a honi rali volt idén a legmozgalmasabb. Végletekig kiélezett ralibajnokság, és ERC kandidáló futam. Ön és csapata ezekkel a tervekkel vágott neki az idei esztendőnek?

Kedves András! Először is szeretném kérni a tegeződést,  mivel a rali egy nagy család, így egy ilyen közösségen belül ez elfogadott. 😊 Visszatérve a kérdésedre, minden év egy újabb kihívás! 2018-ban is sok változás történt a szakágon belül, sok szabály alakult át, aminek eredménye egy szenzációsra sikeredett bajnoki év lett.

  • Most már kijelenthetjük, hogy szinte biztos, hogy ERC futamnak ad otthont hazánk 2019-ben. Bő egy éve még különböző támadások, bírálatok miatt, amik érték a Szövetséget és a Szakágat, olyan távolinak tűnt. Kell ennél frappánsabb válasz a kétkedőknek?

A kétkedők – egy 3-4 főből álló csoport -, akik év elején kijelentették (a Bara Hotelben…), hogy törölni kell a 2018-as bajnoki évadot és fennhangon mondják, hogy meghalt a magyar ralisport! Aki képes ilyen kijelentést tenni, az szerintem klinikai eset! Sajnálom, hogy ennek a csoportnak tagja egy olyan rendező is, aki sok-sok éve része a Magyar Ralicsaládnak. De erre a csúnya „betegségre” ami őket megtámadta a legjobb gyógymód az idén elért közös siker lehet. Nekünk, Elnök úrnak és minden ralit szerető sporttársunknak sikere az elmúlt négy év, aminek koronája a 2019-től megrendezendő nyíregyházi ERC futam.

  • Nyilván nem lehet a babérokon ülni, és az említett sportdiplomáciai siker, és a mozgalmasra sikeredett bajnokság sem tud elhomályosítani pár problémát. Mi lenne az első, amit orvosolnál, és azonnal megváltoztatnál?

Az I. Nyíregyháza Rali sikere bizonyíték arra, hogy Adamovits Márk (Kelet Autósport), Őry Tamás (TRP Hungary) és csapatuk teljes mértékben alkalmas az ERC futam megrendezésére. Nem igazán változtatnék, hanem ezt a rendezési morált vinném át a következő évekre minden futamra vonatkozólag.

  • Rengeteg energiát és munkát fektettetek a Peugeot kupába. Csattanóként a Nyíregyháza ralin, komoly névvel bíró legendák is beültek egy-egy autóba. Hogyan tovább, és esetleg más kupasorozatot is terveztek?

Igen, rengeteg energiánk van a Peugeot kupában. Nagy köszönet Balkányi Györgynek, Tagai Tamásnak, Janikának és még sokaknak, akik segítik ezt a kupasorozatot. Természetesen a versenyzőket is köszönet illeti, akik vállalták a sorozatban való részvételt, ezzel segítve a kupasorozat népszerűsítését. Megítélésem szerint egy ilyen kupa szolgálja nagymértékben a rali népszerűsítését, amire bizonyíték, hogy az I. Nyíregyháza ralin „legendák” is beültek a Peugeot 208 R2-es versenyautókba. Bízom abban és teszünk is azért, hogy még több fiatal tehetségnek lehetősége legyen ebben a sorozatban részt venni. Több megkeresés érkezett hozzám „idősebb” versenyzőktől, hogy elgondolkodtak a sorozatban való részvételen, ezért próbálunk kiírni részükre egy Senior kupát. Ezen kupasorozaton felül tárgyalást folytatunk egy másik kiskategóriás kupa érdekében, ami szintén egy üde foltja lenne a bajnokságunknak.

  • Mi lesz a rali2-vel, olyan hangokat hallani, hogy 1600 cm3 lesz a felső határ. Ebben az esetben nem kéne az első osztályhoz hasonlóan egy “ORC” féle sorozatot létrehozni a 2000 cm3-es, vagy afeletti autóknak?

A Rali2 nagyon fontos része a Magyar Ralisportnak! Személy szerint, rengeteg olyan javaslatot tettem az elmúlt években, amik jobbá tették a versenyzésüket. A Rali2-ben is próbálni kell úgy alakítani a géposztályok abszolút értékelését, hogy a versenyzők tudása alapján kerüljenek ki a bajnokok és ne az döntsön, hogy ki rendelkezik korlátlan büdzsével a versenyzéshez. Mielőtt támadás érne, nem ez döntött az idei vagy az elmúlt bajnokságban, de nem szeretném, ha ebbe az irányba menne a Rali2-es bajnokság. Lehet, hogy egy „ORC” féle kupa sorozat megoldás lehet, ezt próbáljuk egyeztetni az érintettekkel.

  • Év közben is többször beszéltünk arról, hogy jó-jó, remek és izgalmas bajnokságunk van, kupasorozatok, de a fiatalok nem tudnak élni a felkínált lehetőségekkel, hisz borzasztóan nehéz támogatókat találni. Van erre valamilyen ötlet a tarsolyotokban 2019-re?

A szakág több millió forintot költött és költ az utánpótlás versenyzők segítésére, ami sokukat érintette. Elnök úr létrehozta a tehetségkutató programot, ami nagymértékben fogja segíteni a tehetséges fiatal versenyzőket a raliban is. A szakág kidolgoz egy rendszert a jövőben, ami megkönnyíti a szereplését az utánpótlás korú versenyzőknek.

  • Ha december elején, bejelentésre kerül a végleges 2019-es ERC naptár, milyen módon használjátok majd fel a tényt, és fordítjátok marketing értékét az egész magyar rali érdekében?

Szakágon belül megkezdődött a marketing és média totális átalakítása. Bízom abban, hogy rövid időn belül komoly változás tapasztalható és minden ezzel kapcsolatos megjelenés méltó lesz egy ERC, és a magyar bajnokságot lebonyolító szakág részére.

  • Mikorra várható a magyar bajnokság tervezett 2019-es naptára? Hallani olyan hírekről, hogy a nyolc futam sok, és esetleg eggyel csökkentenétek azt.

A versenyterveket szabály szerint november 20-ig kellett megküldjék a rendezők, amit a szakág véleményez, és azt elküldöm az MNASZ részére, mint tervezetet. A magyar naptár nagyban függ az ERC naptártól, ezért megvárjuk annak megjelenését, és utána jelenhet meg a magyar tervezet.

  • És a végére egy személyes kérdés. Érzed most a tények ismeretében, hogy mégis elismerik munkádat, és nyugodtabb és csendesebb körülmények között dolgozhatsz?

Alapvetően szerencsés alkat vagyok a nyugalom terén. Három lány van itthon – plusz a macska, aki szintén lány -, így jól tudom kezelni a konfliktusokat. (ebben segítségem az egyetlen fiú, a boxer kutyám, akivel együtt sírunk néha… 😊 ) De komolyan! Amit elértünk az eloszlat minden kételyt, hogy a rali szakági bizottság a vezetésem alatt olyan szabályos és élhető szintre emelte a Magyar Ralisportot, amit nem kell magyarázni! Ha ezt bárki másként látja, az nem a Magyar Ralit nézi! Köszönöm a bizottságom tagjainak és a Magyar Rali Társadalomnak a bizalmat és sikereinket!

Az RSB csapat

Kósa András Race1.net 

A képeket Berényi Ákos engedélyével az MNASZ Rallye Szakág hivatalos facebook oldaláról válogattuk. Fotók: Szarka Lajos, FTF Pictures Farkas Tamás, Szabó-Jilek Ádám. 

Post2