Oláh Gyárfás: Ha nem segítenek, legalább ne ártsanak…

A napokban a CEZ szarajevói közgyűlésén Oláh Gyárfást alelnökké választotta  a 14 tagországot tömörítő szervezet. Ebből az alkalomból kerestem az MNASZ elnökét, de beszélgetésünk más irányba is elkalandozott.

 

Elnök úr gratulálunk, újabb jelentős sportdiplomáciai siker, hogy az FIA CEZ alelnökének választották. Ezen a téren most már kiemelkedően sikeresek vagyunk Ön által.

  • Köszönöm. Meg kell jegyeznem, hogy a sportdiplomácia terén a versenyzői érdekérvényesítés a feladatom. Az igazi sikereket a Magyar versenyzők érik el. Évek óta a legjobb háromban végzünk a CEZ Nemzetek Kupájában, ami büszkeséggel tölt el engem is.

Mikor elutazott Szarajevóba a közgyűlésre, tudta, hogy a tisztújítás során az Ön neve is szóba kerül majd?

  • Igen tudtam, hiszen a napirendi pontok közt szerepelt a tisztújítás. Az elmúlt hetekben több tagország is megkeresett, hogy örülnének, ha a nevemet látnák a jelöltek listáján. Az elmúlt öt évben minden CEZ ülésen ott voltam, több olyan javaslatom is volt, ami megvalósult. Motivált vagyok, abban az értelemben is, hogy a magyar igényeknek jobban megfeleljen a CEZ rendszer. Az összes tagország elnökével és képviselőivel jó kapcsolatot ápolok, ezért megtisztelő volt számomra a felkérés.

Ebben a megválasztásában, mit gondol, nagy szerepet játszott az is, hogy jelentős vezető tisztséget tölt be már az FIA-nál is?

  • Mindenképp fontos tényező az is, hogy az FIA-ban az egyik legdinamikusabban fejlődő RX sportágat irányítom és jó kapcsolatot ápolok FIA Világtanács tagjaival és vezetőivel. Ugyanakkor a pozíciókon kívül sokkal fontosabb, hogy látják, milyen alázattal és odaadással végzem a munkámat.

A CEZ hány szakágat tömörít?

  • A CEZ rendszerben a Dragon kívül az MNASZ minden szakága benne van, ezért minden magyar versenyző tud helyezéseinek megfelelő pontot szerezni, aki a hazai bajnokságokban értékelhető. Pár évvel ezelőtt sikerült a teljes Magyar Gokartbajnokságot a CEZ-be integrálni és hatalmas munkával szintén az én előterjesztésemre a Drift is szerepel a CEZ értékelésben.

Olvastam, hogy Magyarország évi 18 rendezvénnyel veszi ki részét a sorozatban.

  • A CEZ iránymutatása szerint szakáganként egy versenyt rendezhet minden ország, de a hatékony sportdiplomáciai lobbi tevékenységünknek és a magas színvonalú versenyeinknek köszönhetően, vannak szakágaink, akiket két futammal is naptárba tudunk integrálni. Miért fontos ez? Egyszerű a válasz, mert ezáltal több pontot szerezhetnek a versenyzők a hazai bajnokságban való indulással, és rendezőinknek is magasabb külföldi nevező száma lesz.

Mint tudja, igen erősen elfogult vagyok a ralival. Azt viszont látom, hogy ugyan Magyarország több versenye is részese a sorozatnak, mégsem jönnek a tagországok párosai, egy-két kivétellel a futamokra. Ez 14 tagország mezőnyéből édeskevés. Itt mindenképpen reformokra van szükség. Egyetért velem?

  • Igen, azzal egyet értek, hogy több külföldi versenyző is jöhetne, de azt is látni kell, hogy rengeteg a verseny Európa naptáraiban és az indulókat nem lehet kötelezni arra, melyik versenyre nevezzen. Ugyanakkor alelnökként vállalt feladatom, hogy elkészítsek egy új stratégiát Észak és Dél bajnokság kiírásra és külön-külön való értékelésére. Az autósport iránt megnyilvánuló fokozott érdeklődés a CEZ országokban is jelentkezik, de lássuk be, kicsi az esélye, hogy pl. Montenegróból tömegesen jöjjenek hazánkba versenyezni. A CEZ értékelést meg kell tartani, de az új lebonyolítási ideológia, az Észak/Dél, érdekesebb versengést és látogatottabb versenyeket eredményezhet.

Mindig bombázom ötletekkel, akár lehet ennek a CEZ sorozatnak is egy döntője, az egyik magyar ralis helyszínnel. Egy szponzor által pénzdíjas, egy érdekes, de vonzó lebonyolítási rendszerrel.

  • Az előbbiekben említett új értékelési rendszernek, akár lehet egy ilyen és mindig is érdekes eredménye is, rajtam nem fog múlni a siker. Ugyanakkor egy másik terv is kialakulóban van, mely egy négy országos FIA Rally murva kupa lehet. Murvapályákban nagyon erősek vagyunk, Szombathely és Veszprém jó alap lenne és a környező országokban is van értékes helyszín, melyet hozzá lehetne csatolni, főleg, hogy a magyar versenyzők előszeretettel vesznek részt rajtuk. Ez egy újabb kihívás versenyzőink előtt, hogy nemzetközi sorozatok címeit gyűjthessék be.

Lesz újabb megbízatás is? Jó, ez persze kicsit vicces felvetés volt, de nem kevés a feladata. Nyilván ezeket a munkákat látva többen felvetik, jó-jó, de az MNASZ… Ott is minden rendben lesz?

  • Az MNASZ elnökeként számomra a legfontosabb mindig is a magyar versenyzők lesznek. Magyar vagyok, itt születtem, sokat köszönhetek az autósportnak. Életem ebben a közegben élem. Tehát a feladatokat illetően a hazaiak az elsők! Az FIA-ban betöltött pozícióimban is mindig azt nézem, mi az, amit fel tudok használni a hazai sportéletben. Sok érték és lehetőség van a magyar autósportban, melyeket felszínre kell hozni. Hatalmas lehetőség számunkra, hogy dolgozhatunk egy ERC futamért és a kormány döntött egy új autósport bázis létrehozásán is. Nagy kihívás ezt a feladatot megvalósítani, ugyanakkor valahogy meg kell értetni mindenkivel, hogy ez egy vissza nem térő lehetőség, mellyel élnünk kell.  Nincs, nem lesz második esély! Sajnálatos tény, de az elmúlt napokban ismét tapasztalnom kellett, hogy vannak olyanok köreinkben, akik azért dolgoznak, hogy ne legyen hazai ERC futam. Ez elkeserítő. Kérem értsük meg, a mai rendszerben a sorozat promóterének nem kell újabb murva futam! Hiába a sok erőfeszítés, FIA kapcsolatok, kormányhatározat és három év munkája, ha nem fogunk össze, akkor nem leszünk sikeresek! Itt a lehetőség és tudom, vannak akiktől nem várhatom el, hogy segítsenek, de üzenem, fogják fel, értelmezzék, mi a MAGYAR AUTÓSPORT érdeke és ha már nem segítenek, akkor ne is ártsanak! Ezt a feladatot kell most megoldanunk…!

Kósa András Race1.net 

A képeket Oláh Gyárfás biztosította cikkünkhöz. 

Post2