Vincze Ferenc: Mesterhármas, de…

Vincze Ferenc sorozatban harmadszor lett abszolút harmadik helyezett a magyar ralibajnokságban. Persze, most már örül az újabb dobogós helyezésének, de még Nyíregyházán láttam rajta, hogy ennél összességében többre vágyott, és a Mitsubishivel elért 2016-os helyezése esetleg még előrébb való is, mint az idei. Aztán a beszélgetés választ adott arra, hogy most már megbékélt mindennel, és ennek is nagyon örül, amit idén elért.

“Köszi, hogy klasszikus mesterhármasnak titulálod ezt a sorozatot, de nagyon szerettem volna inkább valami ennél nagyobb durranás részese lenni. De bevallom őszintén, hogy erre nem sok esélyt kaptam az utolsó futamon. A két fordos versenyzőtársam veszett tempót diktált, és ezt én nem tudtam követni, így az első gyorsaságik után látszott, csak a szerencsémben bízhatok, és gyakorlatilag kivárásra autóztam. De mind Hadik Andris, mind Turán Frici, nem adott esélyt erre az egymás között zajló öldöklő csatájuk során. Így mi, skodások csak külső szemlélőjük voltunk, többed magammal, ennek a versengésnek.” – állapítja meg most is egykedvűen Ferike.

“De mint mindenben, így az idei évben is a pozitívumokat keresem. Az, hogy végül sikerült az évet végig versenyeznem, az mindenképpen az. Ez a szezonom nem a felhőtlen körülményekről, a biztos háttérről szólt. Így alakult, gyakorlatilag versenyről versenyre harcoltam azért, hogy meglegyen az induláshoz szükséges feltételek. Még futamot is hagytam ki Miskolcon, amit azért sajnálok, mert egy aszfaltos verseny volt. És én azokat jobban szeretem. De, ha azt nézem, hogy így jutottam el az utolsó versenyig, hogy még reális esélyem is volt a futam előtt arra, hogy bajnok legyek, akkor ez mindenképpen siker az idei esztendőben.” – vallja Ferike most már reálisan értékelve.

“Úgy került egy hármas szám a nevem mellé, hogy közben egész évben a négyes bűvöletében éltem, mint kiderült. Négy különböző autóval mentem, négy csapatnál, négy különböző navigátorral. Ez így elég vegyes felvágott, éppen ezért mondom, most már lehiggadva, kiértékelve, hogy az abszolút harmadik hellyel is megbarátkoztam. Nagy hullámvasúton ültem az biztos, hisz a bizonytalanságok mellett futamot hagytam ki, és még egy jó nagyot is hibáztam Veszprémben. Viszont futamokat is tudtam nyerni, valahogy így áll össze az összkép, amit vállalok, de tanultam is belőle.” -mondja Ferike, végre kicsit elmosolyodva.

“Jövőre is támadunk, szeretnék előrelépni a ranglétrán. Amit biztosan mondhatok, hogy Bacigál Igorral maradunk párban. Talán az is kijelenthető, hogy márkát sem váltunk, marad a Skoda Fabia. Az, hogy kivel, kikkel dolgozunk majd csapatszinten együtt, az még nem fix, de majd ez is idővel kiderül. Igorral röviden értékeltük a két közös futamunkat, és arra jutottunk, hogy megvan közöttünk a kellő összhang, és emberileg is megértjük egymást, és a célokban is egyet értünk. Így kezdődik a következő év alapjainak a lefektetése, ez foglalkoztat most a legjobban.” – árulja el korrekten Vincze Ferenc a race1.net olvasóinak azt, ami már biztos.

“Mert ha eredményes szeretnék lenni jövőre is, és még előrébb is lépni, akkor komolyabb anyagi feltételeket, és komolyabb hátteret kell minél előbb biztosítani. Én pedig mindenképpen motiváltan, és elszántan szeretnék a 2019-es bajnoki évnek nekifutni. Nem szeretnék az idei hullámvölgyekbe kerülni, mert az látható volt így utólag, hogy bizony hiányoztak azok a momentumok a végén, amelyek akkor éppen kiestek… Erős és gyors a mezőny eleje nálunk, mindennek stimmelnie kell, hogy ott legyél a végső elszámolásnál és én jövő év végén ilyenkor, ismét ott szeretnék lenni.” – mondja most már elszántan, csak a jövőre koncentrálva Ferike.

“Vannak még idén kisebb futamok, versenyek. Ami biztos, hogy én Santa Domenicán és a Mikulás ralin nem indulok. Viszont, ha megengeded szeretném a Race1.net oldalán keresztül is megköszönni mindenkinek az összefogást, amivel az idei harmadik helyemet elértem. Köszönöm a szponzoraimnak a támogatást, a csapatoknak a kiszolgálást, és nem utolsó sorban a családomnak a biztatást, és azt hogy végig ott voltak mellettem, még a legnehezebb pillanatokban is. Üdvözlet mindenkinek, és ha addig nem találkoznánk, Kellemes Ünnepeket minden ralirajongónak.”– zárja most már elég felszabadultan nyilatkozatát Vincze Ferenc a magyar ralibajnokság 2019-es esztendejének abszolút harmadik helyezettje.

Kósa András Race1.net

A képeket köszönöm Skuta Dávidnak (Pintiracing.hu) és Bödecs Krisztiánnak.

Post2