2019-es ORB, ORC pontszámítási javaslat

Egyáltalán nem rossz gondolat volt idén az RSB részéről, hogy kicsit színesíti és érdekessé teszi a pontvadászatot az ORB és ORC sorozatban. Ugyan kissé félreérthető volt az elején, és a példák is mutatták, hogy furcsaságokat is tud okozni  a kiírt pontszámítás. Véleményem szerint alapelv, hogy egy futamon a győztes szerezhesse a legtöbb pontot, vagy legalábbis minimálisra csökkentsük annak az esélyét, hogy ne így legyen.

Az idén érvényes számítás ezt nem feltétlen hordozza önmagában. Néha furcsaságokat okozott, de összességében abszolútban és géposztályonként is talán a legjobb páros lesz a bajnok. Hogy ne csak a szerencsétől, és az élettől, mint nagy rendezőtől függjön ez a dolog, kicsit módosítanám a jövő évi pontvadászat szabályait, erre tennék javaslatot, amit megvitathat versenyző, szurkoló és nem utolsó sorban az RSB tagsága.

Az alapvető matematikai feltétel, hogy ha jövőre is több értékelés lesz egy futamon belül, akkor a legjobbak érdekeit a pontszámok különbségével lehet védeni. Hangsúlyozom a versenyen a leggyorsabb pilóta kell, hogy szerezze a pontok többségét, hisz ő volt a legjobb. Ennek ellenkezőjét a lehető legkisebb százalékra kell csökkenteni.

Nálam idén az egyik szembetűnő jelenség az volt, hogy mindkét napot (szakaszt) külön-külön is értékelték. Önmagában ez még nem is lenne olyan nagy baj, de nem volt igazságos. Ugyanis a szakaszok gyorsasági kilométerei eltérőek voltak, azaz az első nap mindig húzósabb volt, mint a második, az érte kapható pontok viszont egyformák voltak. Nos, én ezt megszüntetném. Igen, de akkor melyik napra adjunk pontokat? Mert az értékelés színesítésére való törekvéssel egyetértek.

Nálam egyértelmű, hogy a második napra (szakaszra) adjunk pontokat, figyelembe véve azoknak a versenyzőknek és csapatának erőfeszítéseit, akik első nap valamilyen oknál fogva kiesnek, viszont másnapra rajt készre varázsolják a versenyautót. A pontokat mind abszolútban, mind géposztályonként az első öt helyezettnek adnám. Táblázat utolsó oszlopa. Így a visszaállt párosoknak kellő motiváció lesz újból nyomni a gázt, főleg ha ott van még a power stage.

Igen, a verseny utolsó gyorsaságija, ahol én az első öt párost jutalmaznám, abszolútban, és géposztályonként is. Szerintem az első három pontozása kicsit méltánytalan a mezőny többi tagjára nézve. Olyanok számára is fel kell csillantani a reményt, és ezáltal ösztönözni a pontszerzés elérésére, akik legbelül esetleg tudják, hogy kevés esélyük van az első háromban lenni abszolútban. Így viszont többek számára teremtünk lehetőséget, egyben tűzijátékot a végére, abszolútban és géposztályonként is. Több felspanolt pilótát láthatunk az utolsó gyorsa, és ezáltal mi nézők is jobban járunk.

Igen, de mi lesz az első szakasszal (nappal)? Nos, én itt bevezetném az utolsó gyors példájára az elsőt, azaz a power stage mellett, lenne open stage is. És egy erőteljesebb pontozással. Miért? Mert nyilván a rajtnál a legtömörebb a mezőny, aki nevezett és zöld utat kapott a gépátvételen, mindenki ott lesz. Így az első gyorsaságin szerzett dicsőség valóban legyen az, jutalmazzuk tehát kellőképpen is, abszolútban és géposztályonként az első hatot. Ez elég motiváció lehet, főleg ha azt nézzük, hogy a győztesek pl. a harmadikhoz képest is, kellő mértékben elismertek a pontszámok tekintetében. Így a “bealudtam, nem vettem fel a ritmust még, nehezen melegszem be, még a beállításokon javítani kell” hozzáállások kicsit háttérbe szorulnak, mi szurkolók pedig egy tűzijátékot láthatunk már az elején is. A nyitó gyorsasági éppen ezért, ha lehet legalább 10 kilométeres legyen… Az open stage javasolt pontjait a táblázat harmadik oszlopában találjátok.

Az első kettőben pedig az abszolút és géposztályonkénti jutalmazást kicsit szétszórtabb pontarányokkal, ahogy már említettem, a legjobbak indokolt elismerése gyanánt és matematikai megfontolásból is. Minimálisra csökkentve a furcsa végkifejleteket.

A mínuszolással kapcsolatban a megjegyzésem csak annyi, hogy inkább legyen, mint sem. Lehet, jövőre nem nyolc, csak hét fordulós lesz a bajnokság, de attól még abból is lehessen kettőt. Hogy a Nyíregyháza futam védett legyen, mint idén, nos erre a versenyek száma ad majd választási lehetőséget. De meglátásom szerint, ha az év utolsó erőpróbájáról beszélünk, ráadásul reményeink szerint az ERC futam miatt 200 kilométer feletti össztávval, akkor mínuszolhatóvá tenném a csapatok pénztárcája miatt, úgyis jön elvileg az európai elit, feltölteni a létszámot… De mondom, ez minden a 2019-es futamok számától legyen függővé téve…

A Race1.net részéről ez lenne a javaslat az ORB, ORC pontszámítás tekintetében. Vitára, megbeszélésre bocsátva versenyzők, szurkolók és RSB tagok részére. Talán még jobban pezsdítené, színesítené a futamokat, és a hozzáállás terén is hozna kellemes változásokat, amiből a mezőny és szurkolók együttesen csak győztesként kerülhetnének ki.

Kósa András Race1.net

Abszolút sorrend Géposztály Open stage Power stage 2. nap
1.  30 pont  20 pont  10 pont    5 pont    5 pont
2.  22  16   6    4    4
3.  18  12   4    3    3
4.  14  10   3    2    2
5.  12   8   2    1    1
6.  10   6   1
7.   9   4
8.   8   3
9.   7   2
10.   6   1
11.   5
12.   4
13.   3
14.   2
15.   1

fotók: Komjáti Krisztián és Hadik Rally Team 

Post2