Klausz-Csányi: A Mecseken is nyomni fogjuk…

A Klausz Kristóf, Csányi Botond ralipáros ritkán versenyez magyar pályákon. Most augusztus első napjaiban indulnak a Baranya kupán a Mecsekben. Felkészülésnek szánják a futamot az ERC következő versenyére a Barum ralira. A félig baranyai páros tehát abszolút hazai pályán melegít az őszi programokra. Velük beszélgettem ma.

“Igen, mivel idén még viszonylag kevés versenyen indultunk, ezért most élünk a lehetőséggel és visszatérünk a Mecsekbe. Olyan átmozgató futamnak szánom a Barum rali előtt. A Mitropa mezőnybe neveztünk, ahol idén már kétszer indultunk osztrák földön. Hisz az utóbbi években én ott indulok rendszeresen, mint idén is teszem.” – kezdi Klausz Kristóf az interjút.

“Ha azt nézzük a magyar pályák tekintetében talán a Mecsekkel kapcsolatban van a legtöbb tapasztalatom. Így arra tökéletes lesz a verseny, hogy beállításokat próbáljak ki, a technikát teszteljem, hogy a lehető legfelkészültebben menjek Csehországba. Ráadásul Botond baranyai, sokat tud segíteni a helyismeretével, no meg pár szurkoló biztatására is számítunk, hogy serkentőleg hasson.” – neveti el magát Kristóf.

“Az idei évem eddig nem volt pazar, jóval kevesebb futamon mentem, mint tavaly. Az osztrákoknál a junior és a 2WD kategóriában is érdekeltek vagyunk. Előbbiben már voltam bajnok 2015-ben, úgyhogy idén igazából ott most a 2WD bajnoki címre hajtunk leginkább Botonddal. Talán a hátralévő futamok eredményei majd elegendőek lesznek ehhez.” – fogalmazta meg céljait Kristóf.

” A programunk innentől kezdve a következő. A Baranya kupa után a Barummal együtt az idei még hátralévő három ERC futamot teljesítjük, ahol megmérettetem maga az U27 junior kategóriában és az ERC3-as ellenfelek között. Ausztriában még két bajnoki van, és ahogy említettem a bajnoki cím a tét. A Baranya kupán a 2WD-ben az elsőségért megyünk. Az abszolútban is az elejére törünk, de itthon azért sok a nagy autó… Az osztrák pályákon nagyobb esély van egy R2-sel  a nagyok közelébe menni. “ – árulja el Kristóf az elvárásokat, egyben indokolja döntését.

“Jó, hogy említed a magyar Peugeot kupát. Nagyszerű kezdeményezés, de én már korábban döntöttem, hogy kint fogok ismét menni.  És jövőre is. Egy teljes ERC szezont futnék a juniorok között, vagy ha sikerülne nagyobb autóba ülni, akkor is először kint készülnék fel vele, és ha készen állnék, akkor elindulnék a magyar bajnokságban is. Itthon az eleje elég gyors, felkészültnek és tapasztaltnak kell lenni ahhoz, hogy ott legyél velük.” – fejeztük be Klausz Kristóffal. Egyben megtudtuk, hogy itt bizony már R5-ös autóban is gondolkodnak…

Aztán folytattuk a páros másik tagjával, földimmel, hisz Csányi Botond baranyai srác.“Végre a barátok, ismerősök előtt versenyezhetünk egy jót. Két éve Ranga Peti mellett már nyertünk Baranya kupát, idén azért abszolút elsőségre nincs esélyünk, de jót szeretnénk menni a Barum rali jegyében. Szóval iparkodni kell, mert különben jön a zrikálás…”- mosolyog Botond. Megnyugtatom, tőlem tuti várhatja, hisz aktív kommentelő az oldalon, és alig várom már, hogy a hóhért akasszák. 

“Jó, jó de idén nagyon keveset mentünk, a tavalyi eddigi időszakhoz képest. 2017-ben ilyenkor már nyolc teljesített futamnál voltunk, most háromnál tartunk… Teljesítettünk az elmúlt szezonban 19-et, idén jó, ha összejön tíz… Ez most így alakult. De nyugodj meg, nyerni szeretnénk a 2WD-ben. Ahogy néztem nem lesz rossz mezőny, idén eddig a külföldi futamokat behúztuk.” – győzköd engem Botond.

“Kicsit sajnálom, hogy idén nincs valamilyen formában Árpádtető, mint 2016-ban volt, de az van, amit kiírtak, és azt kell teljesíteni. De nekem az a kedvencem és így kicsi hiányérzetem van. Na mindegy, lesz hol száguldanunk még idén, hisz a három ERC futam azért kellő kihívást jelent majd.” – vetíti előre Botond.

“A Barum mindig egy húzós verseny és ellenfelek is lesznek bőven. A lengyel futam átköltözik a tavalyi VB pályákra, ami nekünk teljesen új. Egyébként is van törleszteni valónk a lengyeleknél, hisz tavaly kicsit nagyot estünk ott… A lett futam meg hab a tortán, szerintem igen kemény lesz. Kristóf már ment ott, de még egy R2-sel is fel lehet kötni a gatyát. És emellett egyértelműen a bajnoki címet szeretnénk az osztrákoknál elnyerni a hátralévő két futamon.” – mondja eltökélten Botond.

“A jövőt is együtt képzeljük el. Igen, tervben van esetleg majd egy nagyobb autóba való átköltözés, de majd meglátjuk mi lesz pontosan 2019-re. Megvagyunk az autóban, jó az összhang. Nem egyszerű Kristóffal, de velem sem, szerintem… De jó kapcsolat alakult ki már közöttünk, hétköznapokon is beszélünk egymással, nem vitázunk, jól együttműködünk a célok érdekében. Végül is azért csináljuk…” – adta a zárszót Csányi Botond.

Kósa András Race1.net

Fotók: MGR Images

Post2