Várkonyi Szabolcs: Itthon a mecseki pályákat szeretem a legjobban

Tavaly a Baranya kupán a Mitropa kupa értékelésében az élen végzett a Várkonyi Szabolcs, Makai Gergely páros a Mitsubishi EVO IX R4-es autóval. Idén is visszatérnek, csak az autó változott, hisz azóta már egy Hyundai i20 R5-re váltottak. Szabolccsal beszélgettünk vasárnap délelőtt.

“Minimum a tavalyi eredményt szeretnénk megismételni. A Mitropa értékelésben győzelmi reményeket táplálok, de a tavalyi abszolút 7. helynél is jobbat remélek. Talán erre van is esély, hisz az idei autónk azért már egy komolyabb technika, mint a tavalyi volt. Megszerettem ezt az R5-ös Hyundai autót, is abszolútban dobogó környékére szeretnék vele befutni.” – kezdte Szabi a magától való elvárásokkal.

“Tavaly rettenetesen meleg volt Komlón és a Mecsekben. Idén talán enyhébb lesz, és jó lenne a száraz aszfalt is. Eddig az opatijai futamot kivéve mindig nedves körülmények között mentem a kocsival, sőt hóban is…

“Idén eddig két versenyünk volt és a Baranyával együtt, még három lesz. Sajnos kicsi a remény arra, hogy a tavalyi összesített bronzérmünket megismételjük. Akik az élen állnak, stabilan gyűjtik a pontokat, és nekünk maximálisat kéne szerezni a hátralévő időkben, hogy összejöjjön a dobogó.” – foglalja össze reálisan Várkonyi.

“Sok volt a kihagyás most, hisz bő három hónap, de már nagyon várom a versenyt. A társam Makai Geri ma fejezi be a munkáját a finn WRC futamon, és a jövő hét már csak a futam jegyében telik el, hisz pénteken már rajt van. Geri talán látott valami tutit most a Hyundaitól, bár az Ypres ralin Neuville megmutatta, egy jó kocsiról beszélünk, de itthon Turán is szépen autózott vele. Alapvetően, úgy gondolom, egyformák ezek az R5-ös autók, minimális eltérések vannak. Így nem is az a lényeg, ki melyik típussal  megy, hanem hogy ki vezeti…– vallja Szabolcs erről a kérdésről.

“Köszönjük a szponzoroknak, hogy idén ilyen autóban ülhetünk. Szerintem jól fog viselkedni a kocsi a mecseki utakon. Fontos, hogy ezen van tetőszellőző, míg a Mitsubishin nem volt. Ott aszalódtunk tavaly a hatvan fokban. Már ennyivel könnyebb lesz idén… Könnyű a jót megszokni, de azt tudom mondani erre a kocsira, nagyon gyorsan menni vele nehezebb. A határokat feszegetni ezzel veszélyesebb. Ettől függetlenül hatalmas élmény vezetni. A többi tömegesen gyártott kocsi mellett kuriózum ez a versenyautó, ráadásul még kényelmes is…”  – fejezte be nevetve Várkonyi Szabolcs.

Tehát jövő pénteken délutántól Baranya kupa Komlón és a Mecsekben. Sok szempontból sem lesz könnyű futam, aki teheti nézze meg.

Kósa András Race1.net

Fotók: Ritmus ASE facebook

Post2