“Tehetség kerestetik…és talál!” 3. rész: Papp Arnold

Most aztán tényleg egy olyan srácról írok, akinek eddig nem sok lehetősége volt bebizonyítani a tehetségét. Mégis az adódó egy-két alkalomnál, egyértelműen olyant alkotott, hogy megjegyezték a szurkolók a nevét. Mint legutóbb, élete első rali2-es versenyén, Egerben. Papp Arnold következik.

Mikor megkeresésem után elmélyedtünk a beszélgetésben, egy kis Bense István körvonalazódott előttem. Az 1987-es esztendő A/9-es kategóriájának magyar bajnoka, itt a róla írt cikkünk, szintén maradéktalanul kihasználta azt, hogy jármű mérnökként végzett, éppúgy mint Papp Arnold. És hogy valóban sok a hasonlóság a két versenyző között, erről már Arnold mesél nekünk.

“Nagyon érdekeltek az autók, ezért először a középiskolai tanulmányaimat is autószerelőként folytattam, majd ezt követően Győrben elvégeztem a Széchenyi István Egyetem jármű mérnöki szakát. Ezek a végzettségeim egyértelműen segítenek abban, hogy a lehető legkomolyabban foglalkozzak autókkal, ezen belül is a versenyautókkal. Mert ez a célom, különösen a futóművel kapcsolatos dolgok érdekelnek.” – mondja el bevezetőként Arnold.

Majd ezt követően visszatérünk a gyerekkorhoz, és egy elég érdekes történettel kezdi a fiatal mérnök. “Hét éves voltam, amikor utasként egy szerencsétlen autóbaleset elszenvedője voltam. Ez az eset utána olyan mély traumát hagyott bennem, hogy féltem az autóban, a sebességtől. Hogy ez megszűnjék, gyakorlatilag terápia jellegűen beírattak Kesjár János bácsi gokart iskolájába. Itt kezdtem megszokni a sebességet, és legyőzni a belső félelmemet.” – idézi fel őszintén akkori problémáját Papp Arnold.

“A terápiából végül versenyzés lett, és a 2000-es évek legelején végül egy évet versenyszerűen is gokartoztam. Nem volt rossz, sokat segített, és sikeres is volt, mint terápia, viszont roppant költséges a mi családunk pénztárcájához. Így sajnos hamar abbamaradt, mert mi ezt anyagilag nem tudtuk vállalni, így hátat kellett fordítanom a versenypályáknak.” – adja tudtunkra  a tényeket Arnold.

“Így aztán a tanulással foglalkoztam intenzívebben. Míg aztán 2008-ban megszereztem a jogosítványomat. És akkor az összes spórolt pénzemből megvettem a Ladámat 80 ezer forintért. Ez a kocsi van meg a mai napig. Ezt saját kezűleg kezdtem építeni, átalakítani. Lassan haladtam vele, ahogy a pénztárcám bírta. De 2011 környékére már olyan állapotban volt, hogy ilyen reptéri amatőr megmérettetéseken részt vegyek. Ilyen gumikerülő, szlalom jellegű versenyek voltak ezek.” – meséli a most 26 éves mérnök pilóta.

“A folyamatos autó tervezés, építés, kísérletezés mellett ezeken az összecsapásokon tudtam tesztelni az elvégzett munkám eredményét. Mígnem elérkeztünk 2013-as év végéhez, amikor indulhattam életem első komoly raliversenyén az autómmal. Ez a Szilveszter rali volt. Rengetek embernek köszönhetem ezt a lehetőséget, köztük egy korábbi támogatómnak. Nekem itt a tervem a célba érkezés volt, ez volt a fő feladat, de ez mellett a nézők szórakoztatása is. Kicsit nekik is autóztunk. Remélem így utólag is, hogy sikerült…” – meséli nevetve Arnold.

“Aztán 2014-ben kaptam egy nagyon komoly lehetőséget. A magyar Forma Renault sorozatban indulhattam. A bajnokságban év végén a harmadik helyet szereztem meg. Nagyon sokat tanultam ebben az esztendőben. És ezt nemcsak a versenyzésre értem, hanem arra, ami ezt a környezetet körülveszi. Egy csapat működése, menedzselése, felépítése és szervezettsége terén tapasztalatokat szereztem. A versenyzésben pedig a sebesség, kanyarsebesség terén szerezhettem rutint.” – foglalja össze a nagyon hasznosnak minősülő esztendőt a fiatal pilóta.

“Sajnos ezt is abba kellett hagynom egy esztendő után, szintén alapvetően az anyagiak miatt. A Ladámat építgettem, fejlesztettem tovább, hogy minél előbb egy-két versenyen rajthoz állhassak vele. Erre pont akkor behoztak új szabályokat a biztonsági dolgokkal kapcsolatban, és vehettem ki belőle a bukócsövet, kerülhetett a helyére egy új, és még sorolhatnám. Ez megint jócskán vitte a szerény kis költségvetésem. Eltartott egy ideig az átalakítás. De nagyon nagy köszönet a segítségekért Kasza Zoltánnak és a Kasza Motorsport csapatának. Végül két versenyen legalább előfutóként el tudtam rajtolni. Egy VFTS-t vezethettem a Varga Racing jóvoltából Szombathelyen és Veszprémben. Legalább az építgetés mellett kicsit autózhattam is…” – hálálkodik őszintén a segítőknek Papp Arnold.

“A következő év, azaz a 2016-os meghatározó esztendő volt a pályafutásomban, ill. a céljaimban. Szabó Árpád barátommal együtt szilvesztereztünk, amikor az új évet, egy új tervvel köszöntöttük. Mégpedig, hogy közösen létrehozunk egy csapatot. Alapozva az én szerény szakmai tudásomra, ismereteimre, és az őt jellemző  szervező, menedzselő tulajdonságára. Így is lett. Nyáron már bejegyzésre várt a PSZA Motorsport.” – meséli büszkén a tudatos elhatározás eredményét Arnold.

Szabó Árpád és Papp Arnold 

“Úgy gondoltuk, hogy a csapatunk kompletten vállal versenyzők teljes körű kiszolgálását. Tehát építjük, szervizeljük a kocsit, a pilótának a versenyeztetését is szervezzük, tehát tréning, szállás, verseny stb. Szőnyi András lett az első ilyen pilótánk, aki a mai napig a csapatunk tagja. És szépen, lassan gyarapodtunk is. Hisz most már Födő Imre és Szabó Attila dolgait is mi visszük. A tesztektől a műszaki dolgokon át a szponzor kezeléseken keresztül a versenyekig, mindent. Ezen kívül van pár párosunk a MARB és a Historic sorozatban is.” – ismerteti velünk a szimpatikus kis projekt terebélyesedését.

“Nyilván az ügyfelek autói az elsők, ezért az én dolgaim a háttérbe szorultak, de az éves tevékenységünk gyümölcse az volt, hogy a tavalyi Szilveszter ralin indulhattam. ha már ez megadatott, szerettem volna ismét a nézőknek autózni, amire téli gumikkal készültem. Talán hagytam ismét nyomot bennük, és megtettem érte mindent, és nagyon élveztem. Más célom nem lehetett…” – mondja szerényen Arnold.

“Az idei esztendőre a csapattagok versenyei mellett én is terveztem két indulást. Így is gyakorlatilag ott voltam minden futamon, csak a szervizparkban… Nos, a helyzet az volt, hogy próbálgattam az összerakott autómat, és valószínű a motor sikerült túl jól, mert a hajtás nem bírta a kiképzést, így azt cserélnem kellett…Ezzel egy verseny költsége el is ment. Mert a szombathelyi és a budapesti indulást terveztem. Szóval a tavaszi futam elúszott, a pesti meg füstbe ment…” – mondja a száraz tényeket Papp Arnold.

jópofa kis csapat😍

“A többiek szerepeltek, és így munkám gyümölcseként összejött annyi, hogy az év végére tolt bajnoki futamon, Egerben el tudtam indulni ráadásul a rali2-ben, életemben először. Igazi raliverseny végre, alig vártam. A lehetőségeimhez képest, kiváló körülmények között tehettem, hisz  Szabó Attila egy versenyes gumijaira tettem szert, és erre a lehetőségre is épült a taktikám. Menni az elején, ahogy tudok, amíg a gumik érnek még valamit. Meg akartam nézni, mennyit érek a mezőnyben, mik a lehetőségeim…” – ismertette  velünk őszintén a verseny előtti terveit.

Nos, Race1.net olvasóink, mellékeljük az eredményeket, amelyek egyértelműen e cikksorozat riportalanyává tették Papp Arnoldot. A lebonyolított hét gyorsaságiból ötöt megnyert a kategóriában, és nagy abszolútban is volt második (!!!) ideje, és többnyire a top6-ban volt az utolsó gyorson bekövetkezett műszaki hibáig. De még így is célba értek. Részletes eredmények itt.

“Igen, összességében elégedettek lehettünk Fridrik Gergővel. Láttuk, hogy van esetleg lehetőségünk eredményesen versenyezni. De a jelenlegi helyzetben is csak annyit tudok mondani ezek után, hogy a következő évben egy-egy futam van tervezve, egyelőre ennyire futja. De az év végén a Szilveszter ralin ott leszünk, már megvannak a téli gumik, mert mindenképpen azzal készülök ismét…” -neveti el magát a végén Arnold.

az egri hősök Fridrik Gergő és Papp Arnold 

Szóval ismét egy nagy tehetség került bemutatásra. Elsőre megmutatta, hogy jól bánik a kormánnyal. Még sincs egyelőre nagyobb lehetősége. Pedig amit kitaláltak, amilyen rendszerben működnek, megsüvegelendő. Tanultak, van tudásuk, tehetségük, energiájuk. Más országokban az ilyen tisztességes fiatalok, sikerre vannak ítélve! Nálunk is… szóban. Négy évente, amikor a kampány veszi kezdetét… Made in Hungary… Lehet, az ő kezükbe kéne adni a kormányt?….

 

Kósa András  Race1.net

A képeket Papp Arnold és a PSZA Motorsport facebook oldaláról szemezgettük. Igyekeztünk minden kolléga feliratát rajta hagyni, akiknek köszönjük a munkájukat. A címlapon szereplő remek képért külön gratuláció “atiboy”-nak. 

A képek nem mindig a szövegtartalomhoz illeszkednek.

 

Post2