ERC, Barum rali – nevezések – magyarokkal, pontos program

Az egész hetet átöleli a cseh Eb futam. Ma már tesztelhet a helyszínen, aki akar és tud. Holnap a pályabejárásé, aztán csütörtökön jönnek a technikai, és adminisztratív átvételek. Pénteken már verseny van. Először a kvalifikáció első tizenöt helyért, meg shakedown mindenkinek. Azt délután rajtceremónia, este pedig egy gyors, méghozzá sötétben. Igaz, Zlin város fényei asszisztálnak majd,,, Aztán szombat és vasárnap jön az “ereszd el a hajam…”

Röviden így lehet összefoglalni, az évtizedekre visszanyúló hagyományokkal bíró cseh versenyt. A Barum rali, ahogy eddig, most is Zlin várossal a központban kerül megrendezésre. Méghozzá magyarokkal. Négy párosunk nevezett az ERC futamra, de csak hárman állnak rajthoz. Nálunk olvashattátok, hogy végül a Klausz – Csányi páros nem indul.

Botka Dávid és Mesterházi Márk a Skoda Fabia R5-tel, közösen már a második versenyüket teljesítik. A lengyel futamon elsőre, egy tizenharmadik helyet hoztak össze a fiúk, és egy karcmentes célba érkezést. Ezzel most is elégedettek lennének. Annál is inkább, mert a mostani mezőny még izmosabb, de erről majd később. Dávid gyorsulni szeretne, idejét egyértelműen az élmenőkhöz hasonlítja majd, és ha közelít hozzájuk a lengyel versenyhez képest, már elégedett lesz. Ő most már 2018-ra gondol, és addig minél közelebb szeretne lenni a tűzhöz… Most a 23-as rajtszámot kapták.

Botka “Dudu” gyorsulni szeretne Márkkal, no meg a Skodával. fotó: Szenner Zsolti 

Német László és Szegő János a Ford Fiesta R5-tel Lengyelországban is indultak, de a Turán Fricitől bérelt autót, sajnos korán összetörték, és kiestek. De most újra ott vannak a rajtnál, a 29-es rajtszámot kapták a rendezőktől.

Németéknek karcmentes célba érkezést kívánunk… fotó: Turán Frigyes facebook

Ifj. Érdi Tibor és Papp György kiheverték a lelki traumát. Az előző futamot gyakorlatilag megnyerték az ERC2-es kategóriában, amikor a célba érkezvén, felrobbant a kocsi motorja. Pedig úgy kézzel fogható közelségbe került már az Európa-bajnoki cím. Most már nehéz dolguk lesz, annál is inkább, hisz kevesen neveztek hozzájuk. A két nagy ellenfél indul, csak az a baj, hogy nincs aki pontokat vegyen el tőlük. Ha Tibi nyer, amit nagyon remélünk, akkor is jó lett volna közéjük 2-3 autó…Tibiék 32-es számmal indulnak.

Na ebből elég, Tibi pályafutásában ezt már nem szeretnénk látni.  fotó: Cseh Gábor

És akkor röviden a mezőnyről. Közel negyven R5-ös autó nevezett. Én azért külön választanám ezt a kategóriát. Nyilván vannak a tehetséges, meg a tehetős pilóták… Az előbbieket nézegetjük, akkor is valóban bombaerős a mezőny…Van közöttük pár “vendégmunkás” is. Közülük is kiemelkedik a Magyarországon is többször megfordult és közkedvelt Jan Kopecky. Jan barátunk szépen tolta a múltheti német Vb futamon, még abszolút szakaszgyőzelmet is szerzett! Itt sem fog spórolni, még ki sem hűlt az autója. De én, engedjétek meg nekem, nagyon kíváncsi leszek egy személyes kedvencre. A kilences rajtszámot kapta Roman Kresta. Azért élmény volt nézni 2002-ben Monte Carloban és Korzikán a Skoda Octavia WRC-vel, amíg ment…

Azért tud parkolni (is) a srác, nem? 

A következő évben már egy Peugeot 206 WRC-vel riogatta a mezőnyt, de az igazi stabil világbajnoki évet a 2005-ös esztendő hozta el, amikor fix top10-es pilóta lett a Vb mezőnyben a Ford Focus WRC-vel. Dobálta versenyről versenyre  az 5-67-ik helyeket! Szóval kíváncsian várom most. Lehet már előre könnyezik az a Skoda Fabia R5, akit nyúzni fog…

Lukyanuk teszt balesetét követően egy bukfenccel tért vissza Lengyelországban. fotó: Szenner Zsolt 

És persze ott lesz a komplett Eb mezőny. Azt nem tudom, hogy most Lukyanuk és Gryazin milyen talajgyakorlattal készült, de olyan érzésem van, mintha otthon R5-ös autókat gyártanának. Akárhányat törnek össze, “van másik”– idézik azt az érzést, amit anno Eötvös Gábor kiváló bohócunk klasszikusa keltet Mondjuk a Peugeot csapat karosszériásainak is volt dolga az elmúlt két hétben… De Lopez és Suarez ismét ott lesznek. Kajetanowicz jó pozícióban folytatja, hisz vezeti már a pontversenyt, Magalhaesnek sietnie kéne, de ez Lengyelországban sem ment neki aszfalton. Még a német Griebel is megérkezhet a nyakára, ha így folytatja.

Gryazin… Most rakhatnék be képet bármelyik futamról… Jó ok, Görögországban porrá égett… fotó: Rallye Dream Blog 

Itt a pontos nevezési lista. 

Mint Ifj. Érditől megtudtuk, a pályák igen rossz minőségű aszfaltból állnak. Biztos, hogy nem mindenki teljesíti a 204,25 kilométer gyorsaságit. Péntek este még a városban köröznek először, aztán szombaton már újabb nyolc szakasz vár rájuk 100 kilométeren. A vasárnapi hat gyorsasági sem lesz olyan levezető féle, a maga 95 kilométerével. Így jön össze az említett versenytáv 15 szakaszra bontva a 687,57 kilométer össztávon belül.

Itt találjátok a pontos menetrendet szakaszokra bontva.

A Race1.net online követi az eseményeket már a pénteki naptól kezdődően.

Post2