Weiz Rali, Ausztria – Magyarok a nívós rajtlistán

A magyar határtól alig 100 kilométerre, egy komoly raliverseny veszi kezdetét a mai napon. Weiz városka és környéke ad otthont a nyílt osztrák bajnokság újabb fordulójának. A nevező lista igen komoly, három WRC autó, nyolc R5-ös versenygép mellett minden kategóriában a környező országok élmenői neveztek. Az R2-es autók között ott lesz Klausz Kristóf és Csány Botond is.

19.40. A versenyt Neubauer nyerte, több mint 2 perccel Baumschlager előtt. Harmadik Mayr-Melnholf lett. A legjobb magyar a Német Gábor- Szabó István páros lett az Opel Adammal abszolút 21-ik, és kategória negyedik. Abszolútban közvetlen mögöttük végzett Fischer Dániel, Burna Zoltán páros a Subaruval, akik kategória második helyet is szereztek. Abszolútban 48-ik lett Mekler László és Mekler-Piko Edit az Alfa Romeoval. A kategóriában pedig ezüstérmesek. Sajnos a többiek kiestek…

17.05. Sajnos valami baj van Klauszékkal. Rögtön megérdeklődjük… A tizenkettes gyorson már menet közben jelezte a számítógép, hogy a szakaszon belül valami történt velük. Csányi Botond: “Elment a hajtásunk, valószínű váltóprobléma” – üzente a Race1.net olvasóinak.

14.50. A tizenegyes gyorsaságit törölték ugyanis az előfutó autó beesett. Így az etapon volt idő lőni egy szelfit, így üdvözlik az autóból a Race1.net olvasóit Csányi Botond és Klausz Kristóf!

14.30. A tízes gyorson átjutott a mezőny. Klauszék ismét második időt autóztak és a kategóriában is ezt a pozíciót tartják. Közel 12 másodperc az előnyük a harmadik előtt, míg Németék a negyedikek, ők szintén ennyivel tartják maguk mögött a másik vetélytársat. A gyorsaságit 7 tizeddel Baumschlager nyerte Neubauer előtt, így utóbbi előnye 13,9 másodperc az élen.

11.40. A kilences gyorson a magyarok már átlagolt időt kaptak, mert Grössing (Ford WRC) kiesése akadályozta a versenyt. Így semmi nem változott. Csak az első háromnak mértek időt, ahol Neubauer 1,1-et adott Baumschlagernek, és így már 14,6 másodperccel vezet.

10.45. A nyolcas gyorson nem igazán teljesített jól a Klausz-Csányi páros. Fél percet kaptak a vezető Wagnertől, mint Csányi Botondtól megtudtuk, túlcsúsztak egy helyen és tolattak.  Így magukra húzták a harmadik helyezett párost 7 másodperccel. A negyedik helyen viszont már Németék autóznak. A gyorsaságin Neubauer 5,7 másodperccel növelte előnyét Baumschlagerrel szemben, amely így 13,5 -re duzzadt.

9.40. A hetes gyorsasági teljesítve! Klauszék második időt autóztak a katregóriában, közel nyolc másodperccel Wagner mögött. Így összetettben is maradt az állás, 1:23,8-cal vannak a vezető osztrák mögött. Gryazin mégsem folytatta a kiadott mai rajtlista ellenére. Baumschlager nyeret a szakaszt, mindössze 7 tizeddel Neubauer előtt, így utóbbi továbbra is vezet előtte 7,7 másodperccel. 

8.20. Csányi Botond küldte a képet most a Race1.net olvasóinak, utolsó átvizsgálás a rajt előtt.

8.00. Négy magyar érdekeltségű páros van versenyben. Közülük a Klausz Kristóf – Csányi Botond kettős a Peugeot 208 R2-sel van a legelőkelőbb helyen. Abszolútban 17. a páros, míg a kategóriában a második heylen állnak a vezető Wagner mögött 1:15-re. Ugyanitt érdekelt a Német Gábor – Szabó István – Opel Adam R2 trió is, ők abszolútban a 25., a kategóriában ötödikek, de csak 2,9 másodpercre a negyedik helytől… Fischer Dániel, Burna Zoltánnal a Subaruval a még tíz párost számláló kategóriájukban a második helyen állnak, abszolútban 29. helyről rajtolnak ma. Mekler László, Mekler-Miko Edittel és az Alfa Romeoval abszolútban a 63. helyről vágnak neki a mai napnak, kategóriában azonban a másodikról.

Rajtszámukhoz képest jóval előrébb a legjobb magyar páros, Klausz Kristóf és Csányi Botond.  fotó: ir7.at Harald Illmer

7.55. A mai programot itt találjátok. A mai első, egyben a verseny hetedik szakasza 9 óra 13 perckor rajtol. Végeredmény kb. este fél 7 és 7 óra között várható.

7.50. Itt láthatjátok a pénteki nap után kialakult abszolút sorrendet.

Szombat 7.45. A srácok 8 órától hagyják el rajtot és mennek az első gyorsra. A szombati rajtlistát itt találjátok

22.15. A magyar Peugeot 208-as a ma esti célban. Klausz Kristóf és Csányi Botond teljesítette a hat gyorsaságit. kategóriájukban feljöttek a második helyre, köszönhetően az esti jó időknek. Sajnos  a megpördülés miatt hátrányuk az első helyezett Wagnerhez képest 1 perc 15,9 másodperc. Baumschlager ismét gyorsabb volt Neubauernél, de utóbbi előnye még így is 8,5 másodperc. Holnap hosszú nap következik, több mint 100 km gyorsaságival.

21.18. Klauszék beértek az ötös gyorsaságin is. A magyar páros kategória második időt autózott szűk tíz másodperccel Wagner mögött. Így összetettben Kristóf és Botond továbbra is harmadik, de cak 5,4-re vannak már a második helytől! A gyorsaságit Neubauer nyerte, 1,1-et adott Baumschlagernek és stabilizálta vezető helyét előtte 12,4 másodperccel.

21.00. Kis csúszás került a programba. Nos a negyedik gyorson Klauszék a kategóriájukban felvették a kesztyűt, ugyan gyorsabbak nem voltak a társaknál, de megközelítőleg azonos időt produkáltak az erős szürkületben. Wagner mögött bő egy perccel a harmadik helyen állnak, míg Németék továbbra is ötödikek. A gyorsaságit Baumschlager nyerte Neubauer előtt 4,2-vel, így utóbbi előnye összetettben 11,3 másodpercre csökkent. Mayr-Melnholf bő félpercre van a harmadik helyen Baumschlagertől.

18.00. Csányi Botond az autóból a Race1.net olvasóinak:Forogtunk egy jó nagyot. Pont egy nagyon tempós részen voltunk, ha jól emlékszem negyedikben autóztunk, és egy jobbos kanyarban felúsztunk a felhordásra. Túlfordult az autó. Szerencsénkre 360 fokos forduló volt és irányba állás, és újraindítás után mehettünk tovább. Jó pár másodperc bent maradt.”

17.45. A harmadik gyorson valami problémájuk lehetett Kristóféknak, hisz elég sok másodpercet gyűjtöttek be. Fél percet kapta Julian Wagnertól. Német Gáborék is jócskán előttük végeztek. Így összetettben Klauszék a kategóriában a harmadik helyre csúsztak vissza 40 másodperc hátránnyal. Németék ugyanitt ötödikek. A gyorsasáit ismét Neubauer nyerte, és Baumschlager előtt már 15,5 másodperccel vezet. Harmadik továbbra is Mayr-Melnholf 7,2 másodpercre lemaradva.

16.30. A mezőny két gyorsaságin van túl. A Klausz Kristóf – Csányi Botond kettős Julian Wagner Opel Adamja mögött 9 másodperccel a második helyen áll. Abszolútban is jól teljesít a páros, hisz a tizenhetedik, egyelőre. Mindkét szakaszt az osztrák Neubauer nyerte a Ford Fiesta WRC-vel. Az elsőn 4,4 másodpercet adott az orosz tehetség Gryazinnak, akinek a másodikon már nyoma veszett…Magyarul eldobta… Nem ért célba. Ott Baumschlager lett a második 4,1 hátránnyal. Így összetettben most Neubauer mögött a Polo WRC-t kormányzó Raimund 12,7 másodperces hátrányban van, őt követi a harmadik helyen Mayr-Melnhof 2,9 másodpercre leszakadva.

Az egyes rajtszámot az oroszok alig húszéves üdvöskéje Nikolay Gryazin kapta. Utána következnek az osztrák élmenők, mint Niki Mayr-Melnhof ( Ford R5), Hermann Neubauer (Ford WRC), Raimund Baumschlager (VW Polo WRC)és Gerwald Grössing (Ford EWRC).

Baumschlagert sokan irigylik ezért a világbajnok autóért…

A legelőkelőbb besorolást a magyarok közül Klausz Kristóf és Csányi Botond kapta, ők az R2-es Peugeot 208-sal a 28-as rajtszámot kapták. Kategóriájukban bőven tíz felett van a nevezők száma, csoportjukban még többen vannak, hisz őket együtt értékelik a 2WD -s autók egészen 2000 cm3-ig terjedő nevezőivel. Kristófék összemérhetik tudásukat, több Opel Adammal induló menővel, mint a 9-es rajtszámot kapó finn Huttunennel, vagy a helyi menő és a kategóriát vezető Julian Wagnerrel.

Klausz és Csányi oroszlánja bevetésre készen…

A magyarok közül szintén ebben a kategóriában érdekelt Opel Adammal a Német – Szabó kettős. A Mekler – Mekler-Miko páros egy Alfa Romeoval indul. És három páros adta le nevezést Mitsubishikkel. Mint Kocsomba – Bárdos, Lajosházi – Laboncz ill. a Tergulicza – Erdélyi duó.

A verseny aszfaltos lesz, és ma délután rajtol és holnap fejeződik be. Komoly a versenytáv, és ahogy szokás a rendezés a Sógoroknál, csekély az etap… Ma hat gyorsasági szakasz lesz, az első 14 óra 43 perckor rajtol. A gyorsaságik össztávja pénteken 76,18 km.

Sok magyar pilóta menne Grössing Ford WRC-vel…

Szombaton nyolc szakasz lesz, amelyek együttes hossza 101,98 km. Azaz a versenyen a párosokra 178,16 km száguldás vár, és ehhez etapon mindössze 357,69 km-t kell autózni a két nap alatt. Azaz, nagyon komoly versenyt lehet rendezni mindösszesen 535,85 km-en belül…

A race1.net figyelemmel kíséri a történéseket.

A részletes rajtlistás itt találjátok.

A pontos menetrendről itt tudtok tájékozódni.

Fotók: Weiz rali média, Csányi Botond

Post2