Klausz – Csányi:”Most már az ERC futamok jönnek”

Klausz Kristóf és Csányi Botond sok-sok külföldi megmérettetés után, most a hazai mezőnyben szerette volna töretlen fejődésüket bizonyítani. Ez sikerült is, hisz a legnehezebb magyar murvás versenyen, abszolútban is igen előkelő helyen végeztek, sok összkerekes autót is megelőzve. Az ORB 2WD kategóriát pedig fölényesen nyerték. Beszélgetésünkből kiderül, hogy ez szinte csak egy egyszeri alkalom volt, mert az év második felében az ERC futamokra koncentrálnak.

Először Csányi Botondot értük el, aki röviden összefoglalta a Race1.net olvasóinak a veszprémi történéseket.“Kőkemény versenyen vagyunk túl! Nagyon szeretjük a veszprémi pályákat, teljesen hazai versenynek is gondoljuk. Elég kemény iramot próbáltunk diktálni már az első versenynapon is, bár a sár azért megviccelt szinte minden versenyzőt. Hiba nélkül tudtuk le a két Márkó-Jutaspuszta szakaszt.” – kezdi beszámolóját Botond.“A második versenynapon is úgy gondolom, hogy mindent beleadtunk. Kristóf nagyszerűen autózott hiba nélkül. Végig kiegyensúlyozottan versenyeztünk. Jó érzés volt hazai közönség előtt menni, a pályák szenzációsak voltak, simán lehetne itt ERC versenyt rendezni. Az autónk ismét hiba nélkül teljesítette az összes szakaszt, amiért külön meg szeretném köszönni a szervizcsapatunk munkáját, mert nélkülük ez nem működne.” – hangsúlyozta ki a csapatmunka jelentőségét a navigátor.

“A következő versenyünk a Weiz Rally lesz, de immáron aszfalton, Ausztriában. Ez a bajnoki forduló másfél hét múlva lesz, tehát nincs megállás. Elég sűrű programunk lesz a következő hetekben, hónapokban, de erről majd Kristóf bővebben beszél. Az osztrák versenyt alig várom, amely komoly felkészülés a lengyel ERC futamra…” – fejezte be sejtelmesen Csányi Botond.

És innen a szó, a nagyon tehetséges Klausz Kristófé, aki Veszprémben is ördöngösen terelgette a Peugeot 208 R2-es méregzsákot.”Jól alakult a verseny, valóban. A kategóriagyőzelem mellett büszke vagyok arra, amit abszolútban is elértünk, sok összkerekes autót megelőzve. A 2WD mezőnyben minden gyorsaságit mi nyertünk, úgy gondolom elégedettek lehetünk a csapattal” – kezdi az értékelést Kristóf. “Nyilván ilyen talajon egy első kerekes autóval, alapban hátrányban vagy, de mi ezt lendületből próbáltuk megoldani, és feszegettük  a határainkat, sőt léptük át. Szerettük volna megmérettetni magunkat most a hazai mezőnyben, hogy a külföldi futamokon mennyit fejlődtünk, ez ez itthon mire elég” – osztja meg velünk a rajthoz állás okát Kristóf.

“Ami pedig a továbbiakat illeti, nos lesz dolgunk bőven. Az osztrák bajnokság versenyein folyamatosan részt veszünk, hisz ott a 2WD mezőnyben versenyzünk egész évben. Igaz ott velünk értékelik azR3-as autókat is, de nyilván mi az R2-es autókhoz viszonyítjuk magunkat, ahol egy opelos versenyző mögött állunk a második helyen. A másfél hét múlva sorra kerülő futam aszfaltos lesz, és ez a bajnoki pontok begyűjtésén kívül, tapasztalatszerzésként is fontos esemény lesz.” – kelti fel érdeklődésemet Klausz Kristóf. “Most már egészen biztos, hogy a hátralévő összes ERC futamon indulunk a lengyel versenytől kezdődően. Tehát utána Csehországban, majd Olaszországban és a záró lett futamon is. Nagyon szeretném a tudásomat most összemérni Európa leggyorsabb R2-es versenyzőivel, hogy lássam, hol tartok, miben kell fejlődnöm. Azok a futamok, a 200 kilométer feletti gyorsasági kilométereivel, azért a valós helyzetet fogják tükrözni, de én alig várom a kihívásokat.” – fejezzük be Kristóffal.

Tehát az ERC-be Skoda Fabiával visszatérő Botka Dávid (rövidesen interjú nálunk ), az “N” csoport Európa-bajnoki címéért küzdő IfJ. Érdi Tibor mellett, most a fiatal Klausz Kristófnak is szurkolhatunk az idei  teljes hátralévő ERC programban. Egy-egy magyar autó az R5ben, ERC2-ben és az R2-ben! Persze, hogy szurkolunk, mint ahogy ők fognak menni! Ezerrel!

fotók: MGR Images

 

K

Post2