Benik Balázs:”Sohase mondd, hogy vége…”

Hetekkel ezelőtt suttogták, hogy a Bajnok visszatér. Több bajnokunk is visszatért, idén is, de mivel az egyik ott volta a másikén, ezért idővel szűkült a kör. Azaz Kiss Ferenc újabb versenyére kíváncsi volt Benik Balázs, és ott kezdődött minden. Vasárnap meg álomszerűen zárult.

Megmondom őszintén, hogy kicsit hagytam Balázst regenerálódni, nem akartam egyből kérdéseimmel zaklatni, mégiscsak egy meglett, háromszoros abszolút bajnokról van szó, sok kihagyás után. Ahogy az itinerben szokott lenni, “ráhagyással” kerestem, hogy mind fizikálisan, és szellemileg készen álljon az interjúra“Menj a fenébe, hétfő reggel már hatkor keltem és éppen hozzátok Pécsre mentem, már a privát dolgaimat intézni” – lep meg Balázs. Na, tessék, saját késembe dőltem, akár már a hétfő reggeli matinéban is szerepelhettél volna, dobom vissza a labdát.“Jó, azt azért nem mondom, hogy a verseny óta nem alszom úgy mint a bunda, és bevallom nehezen dob ki az ágy reggelente, de hétfőn korán már, valóban dolgom volt felétek. Ezért is mondtam korábban, hogy nekem  a családom mellett, és vállalkozásom irányítása közben, egy komplett szezon már nem fér bele. És ehhez tartom magam most is, így vagyok korrekt mindenkivel aki körülvesz, és segített abban, hogy Veszprémben kiélvezzem minden percét ennek a lehetőségnek” – folytatta Balázs, és érezhető volt hangján, hogy ezt most határozottan gondolja.

“Igen, mert ez a verseny azért nem csak abból a 3-4 napból állt, sokkal többől. Amikor Kiss Ferit nézve újból kedvet kaptam, és a családdal megbeszéltem, egyből felállítottam a stratégiát. Először, teljesen komolyan véve a felkészülést, meg akartam ismerni alaposan a kocsit. Két éve a Forddal egy fél versenyem volt itt, most mindenképpen célba akartam érni. Ezeket az autókat már nem lehet félvállról venni, ezért bőven szerettem volna tesztelni. A csapat javaslatára nem egyben tettem, hanem két részre osztottuk azt a mennyiséget, amely rendelkezésemre állt, és ez jó döntésnek bizonyult, köszönöm nekik.” – árulja el a részleteket. majd így folytatja. “Ebből is látszik, hogy sok dolgot átvariáltam az indulás érdekében, és ebben a csapat és a családom támogatott, ami erőt adott, és motivációt, meg a sok szurkolói megnyilvánulás, ami elért hozzám, még a verseny előtt. Nem tehettem meg, hogy csak sétakocsikázzak. És nem is akartam, hanem a tesztek után éreztem, készen állok arra, hogy egy jót versenyezzek. Pontos, percíz itinert írtunk Rácz Bencével. Ott voltak később a kövek, ahol vártuk őket, és én ezeket ki is kerültem. És ez is bejött, változatos körülmények és terepek voltak, ahogy az lenni szokott egy Veszprém ralin. Titkon reméltem, hogy valahol az első felében lehetek esetleg, de ez felül múlta minden várakozásunkat. De kicsit csalódott vagyok…” – meséli tovább Balázs a tőle megszokott mértéktartó, de őszinte mondatait.

“Versenyzőként mit mondhatnék mást? A végén ott voltunk ketten Ranga Petivel, szűk hat másodpercen belül, persze, hogy nyerni szerettem volna akkor már. De nem tudtam ott legyőzni, mert Peti nagyon egyben volt mentálisan, láttam rajta, mert sokat beszélgettünk a gyorsok között. És ezért szeretném itt a  nyilvánosság előtt is elmondani, hogy szívből gratulálok neki, mert nagyon ügyes volt. Testvérét, Ranga Lacikát korábbról inkább ismertem, Petit nem igazán. De most őt is közelebbről volt szerencsém megismerni, és azt kell hogy mondjam, hogy ilyen névvel, mint a Ranga, akár örökös teher is lehetne rajtuk, de én úgy gondolom, annyira rendes, és intelligens srácok, hogy megoldják ők ezt. Példaként ott van számukra Peti győzelme a Szőke Tamással, előttem. Sok sikert kívánok nekik a továbbiakban is” – mondja Balázs őszintén, a nyilatkozatában is bajnok versenyző.

“Szerencsénk is volt, mert ott ahol pórul járt Turán Frici, ott én is akkorát ugrattam. Nagyon sajnálom, hogy ő kiesett. Herczig, Hadik és Bútor versenyzőtársaim defektet kaptak. Igaz én meg tolattam, valahol spóroltam is, mert azért nem voltam ritmusban ennyi kihagyás után. De ez a rali és most mi Bencével lettünk a másodikok.”

“Aztán átgondolva, szerintem is ez a második hely, elégedetté tehet, mert erős a magyar mezőny, mondom a kétkedőknek. Nagyon kevésen múlik egy-egy verseny. Ott vannak a tapasztalt, rendkívül gyors pilóták, mint Herczig Norbi, Hadik András, de Bútor Robi is, a Ranga testvérek féle nemzedéket említettem, és a náluk fiatalabb generáció két élpilótája Vincze Feri és Velenczei Ádám. Nos, utóbbinak és navigátorának Szedő Csabinak üzenem, fel a fejjel, és jobbulást, ez benne van. Csabi közel áll hozzám, hisz a pályám kezdetén a navigátorom volt, Ádámot pedig jó pilótának tartom. Remélem rövidesen újból a pályán lesznek” – osztja meg Balázs az információt.

“Persze téma itthon a siker, és a hogyan tovább. Kisfiam ,de mondom, az egész család, rokonság nagyon élvezte, mindenki együtt volt. Rácz Bence gyermekei is ott voltak, egy egész óvoda, és iskola… Ez alapvetően erről szólt, azokról a  beszélgetésekről, sztorizásokról, amit esténként folytattunk. Nagyon hiányzott ez, és az is jó volt az egészben, hogy igazából tét nélkül mehettünk. Örömmel láttam azt a hangulatot, ami körülvett minket. A kisfiam egyfolytában nyüzsgött, sapkákat, pólókat osztogatott, hozta az autogramkérőket, és persze pontosan tudta, hogy állunk és miért kell szorítani” – nosztalgiázik Balázs három nap után. De valamit már korábban elárult a Race1.net olvasóinak, azt hiszem most aktuális a kérdés.

“Tudtam… De vártam, hogy rákérdezz. Igen jó volt ismét a mezőnyben, és határozott elképzelésem van, hogy idén még egy versenyen ott legyek. Azzal sem kertelek, mert ugyan nagyon jól esett, hogy máshol is szívesen látnának ismét, de ha megyek, akkor az a Mecsek rali lesz. Kötődöm a városhoz, nyertem is nálatok már, igen úgy érzem ott szeretnék még idén menni.” – húztam ki Balázsból, de ez nem volt nehéz.  De ő azért autóversenyző, hogy vezessen, és ne hagyja abba, én meg azért vagyok újságíró, hogy a kérdéseket ne hagyjam abba ” Messzebb ne menjünk már. De igen, azért nagy élmény volt ez a hétvége, és valahol legbelül úgy érzem, és látom, ha tehetem majd, akkor valahogy úgy alakítom a dolgaim, és remélem az élet is segít ebben a családom mellett, hogy jövőre is egy, vagy kettő verseny beleférjen. Jó volt a szurkolók között lenni, élvezni a szeretetüket, és még jobban megismerni az új generáció versenyzőit, akikkel szívesen találkoznék még a jövőben is. De most ennyi legyen elég, mert felelőtlenül nem ígérnék semmit, de amit kihúztál belőlem, azok igaz gondolatok most bennem” – fejezi be Balázs, és ezt innentől tiszteletben is tartjuk.

Én biztos vagyok benne, hogy Pécsett találkozunk, és nem a civil elfoglaltságából kifolyólag… És ez jó hír. Balázs egyénisége, és személyisége hiányozna, most is hallottunk és láttunk olyanokat tőle, amire az autósportnak szüksége van. Ő már háromszoros abszolút bajnok, és pontosan olyan is volt Veszprémben. Gratulálunk! És akkor ezt szeretettel tőlem:

Üdv. Kósa András Race1.net

fotók:Benik Balázs facebook

Post2