Rali Vb, Szardínia. Csapatok és a teljes program

A Rali Világbajnokság hetedik futama köti le a héten a ralirajongók táborát, hisz egy újabb murvás futam következik, csak most Olaszország csodálatos szigetén, Szardínián. Megnézzük, hogy állnak fel a gyári csapatok, hogyan készültek a versenyre, és mutatjuk a teljes programot.

A verseny 2004-től a világbajnoki futamok sorában a másik híres, legendás San Remo ralit váltotta fel. Az említett patinás verseny már vegyes állapotú pályákon zajlott utolsó éveiben, hisz az első napot(napokat) Umbria tartomány pályáin rendezték, majd egy 400 kilométeres etap után a San Remo feletti hegyekbe, az egy kocsi széles aszfaltpályákra irányították a mezőnyt. Nos, ezen kívántak változtatni a szervezők, és a világ turizmusában az egyre jobban felkapott helyre, Szardíniára vitték az olaszok Vb futamát. A verseny murvás szakaszokon zajlik, és nem annyira durva, mint a görög Acropolis rali és nem is annyira földes, poros, hanem inkább kissé kavicsos, köves, mint az előző portugál futam. A pályák viszont keskenyebbek, annyira nem lehet cifrázni, mint Portugáliában, vagy Finnországban, itt ezt hamarabb bünteti a pálya…

Ettől függetlenül, aki egyszer (többször) a helyszínen tekinti meg a futamot, nem fog csalódni. A tengerpart, főleg a keleti és déli részeken festői, szállás pedig minden árkategóriában található. Igen, az elérése a szigetnek komphajóval, vagy repülővel lehetséges, de négy rajongó egy kocsiban variációval, még a magyaroknak is kifizethető. És aki oda eljut, nem fog csalódni. A szakaszok jól megközelíthetőek, nincs akkora tömeg, a sziget milliós tételben elnyeli a turistákat.

kiemelt kép és videó:visit Sardinia twitter

És akkor nézzük azokat, akik biztos nem nyaralni érkeztek az eseményre…

M-Sport

Négy párost indítanak, de ebből csak hármat neveztek gyári színekben. Sebastien Ogier, mint a világbajnokság címvédője, teljesen nyilvánvaló, hogy ismétlésre készül. Jól megy itt a franciának. 2013-2015 között háromszor nyert és a világbajnoki táblázatot is magabiztosan vezeti. Elég taktikusan mennek Julien Ingrassiával. Nem minden futamot nyertek, mint ahogy erre korábban volt példa. Nem is időeredményekben, hanem helyezésekben gondolkodik a páros, és ez idén eddig nagyon kifizetődő volt.

Ogier kemény felkészülésen van túl… Kedvesére is volt kis ideje, Andrea Kaiser tv-s személyiségre kép Ogier twitter

Ott Tanak és társa Martin Jarveoia viszont tesztel az olasz futamra. A világbajnokság jelenleg negyedik helyén tanyázó páros, akár lehetne előrébb is, azonban kis hibáik sokba kerültek, és a szerencse sem mindig volt mellettük. Lehet, hogy éppen most jön ki a lépés számukra, és a plusz munka meghozza gyümölcsét.

kép: Tanak Twitter

A gyári csapat harmadiknak Elfin Evans és Daniel Barritt párosát nevezte. A britek jól muzsikáltak eddig murván, főleg Argentínában. Bár nézőpont kérdése, hogy az ottani második hely egy elvesztett első hely inkább… Portugáliában már nem ment ennyire pontosan a páros, voltak kis incidensek is, de a csapat bennük bízik.

kép Evans Twitter

Mads Ostberg és Ola Floene privátként, de teljes gyári támogatással indulnak. Ostberg nem volt rossz Portugáliában sem, de hibázott, és ez nagyon sok helyezésébe került. Azonban tempója murván nem lebecsülendő. Ők, a tavalyi WRC-t vezető Martin Prokoppal együtt, éppen tegnap tartottak egy combos kis tesztet. 

videó Ostberg twitter

Hyundai Motorsport

Csapatként talán a legütőképesebb most a Hyundai. Három pilóta jól kiegészíti egymást, sőt kicsit Thierry Neuville alá is tudnak dolgozni. A tavalyi futamgyőzelmét szeretné itt megismételni. A belga talán a leggyorsabb pilóta most a mezőnyben. Néha elképesztő tempót diktál, éppen a finn teszten sem volt óvatos…

Kis szerencsével, akár a Vb-t is vezethetné, de nincs ha… Nem vezeti, második Nicolas Gilsoullal, de lehetnek még elsők is. Ha nem hibáznak Szardínián, akár a versenyt is nyerhetik. A csapat szokásos módon kommunikálta a következő hétvégét.

képek és video Hyundai Motorsport twitter

Közben meg sutyiban nyomtak, 6 nappal ezelőtt egy tesztet Finnországban…

Dani Sordo éppen Portugáliában bizonyította társával Marc Martival, hogy helyük van a csapatban. Nagyon jól mentek, stabilan és végül dobogóra állhattak. Ők is teszteltek Finnországban.

Hayden Paddon és Sebastian Marshall feladata volt a finn teszt egyik napja, ahogy elnézem, jól végezték a dolgukat…

Citroen Total Abu Dhabi

A csapatnál a nagy dobást mindig Kris Meeketől várják és kapták… Vagy nagy győzelmet arat, mint Mexikóban, vagy nagyokat perecel, mint Argentínában, ja és Portugáliában is… Paul Nagle lehet, eredetileg űrhajósnak készült, ezért ült Meeke mellé, így garantált, hogy többször átfordul, mintha egy Apollo kabinjában keringene a föld körül

De most a csapatnál minden az új szerzemény, Andreas Mikkelsenről szól. A WRC2-ből visszahívott pilóta, élete egyik nagy lehetősége előtt áll. Ha jól teljesít Anders Jaeger-Synnevaaggal, akkor ez nemcsak egy versenyre fog szólni. Reméljük nem szúrja el úgy, mint három perces vezetésnél a portugál futamot, az utolsó gyorson történt borulásával. Tesztelnek is rendesen a versenyre.

Craig Breen és Scott Martin annyira nem mennek rosszul, hogy ennyire háttérbe szoruljanak. Főleg murván domborít az ír-angol páros. De szép is ez… Sőt néha kézzel, lábbal is segít Scott, ide még Weisz Fanni tolmácsolása sem kell…

Toyota Gazoo Racing

Valahol ez az alakulat tűnik egy autós csapatnak. Jari-Matti Latvala és Miikka Anttila páros viszi a hátán az egész produkciót, amikor egyáltalán ők is elbírják. Mert ez a páros is hempergett már idén eleget, és Portugáliában Latvala betegen nyomta végig, és helyette senki nem teljesített kimagaslóan.

Juho Hanninen és Kaj Lindstrom elsődleges feladata az autó fejlesztése és tesztelése. Nos, adtak is már ebben az évben a járgánynak, de pontot nem sokat a csapatnak. Valószínű a Toyota 2018-ra tervez már. De ahhoz, még legalább egy ütőképes páros kéne. Lehet, addigra Hanninenék is azzá válnak…

Esapekka Lappi és Janne Ferm az a fiatal páros, akik a WRC2-es versenyzés után megkapták a nagy lehetőséget. Szardínia előtt pár nappal ők is Finnországban teszteltek a kocsival.

A shakedown csütörtök reggel 8.00 órától lesz Olmedo és Monte Baranta között 4,15 kilométeren.

Csütörtök este pedig Algheroban elrajtol a mezőny, és onnan nem messze kialakított Ittiri Arénában teljesítik az első gyorsasági szakaszt 18 órától, ami 2 kilométeres.

Pénteken 4 szakasz lesz kétszer, és így áll össze a nap 125,46 kilométernyi gyorsaságija

Gy2./Gy6. Terranova 14,54 km 07 ó 18 p/15 ó 25 p.
Gy3./Gy7. Monte Olia 19,05 km 07 ó 41 p/15 ó 48 p.
Gy4./Gy8. Tula  15,00 km 09 ó 12 p/17 ó 25 p.
Gy5./Gy9. Tergu-Osilo 14,14 km 10 ó 17 p/18 ó 30 p.

Szombaton 3 szakasz lesz kétszer, és így áll össze a nap 143,18 kilométernyi gyorsaságija.

Gy10./Gy13. Coiluna – Loelle 14,95 km 07 ó 45 p/15 ó 08 p.
Gy11./Gy14. Monti Di Ala 28,52 km 08 ó 41 p/16 ó 04 p.
Gy12./Gy15. Monte Lerno 28,11 km 09 ó 20 p/16 ó 43 p.

Vasárnap már csak 2 szakasz lesz kétszer, az utolsó egyben a power stage, összesen 42,04 kilométer gyors.

Gy16./Gy18. Cala Flumini 14,06 km 08 ó 33 p/10 ó 54 p.
Gy17. Sassari – Argentiera  6,96 km 09 ó 08 p.
Gy19.

Sassari – Argentiera

POWER STAGE

 6,96 km 12 ó 18 p.

A verseny 4 napja alatt a gyorsasági kilométerek száma 312,66, ehhez jön 1182,70 az etap, így verseny össztávja 1495,36 kilométer. Nem rövid…

A Race1.net oldalon 4 napig élő eseménykövetés lesz, párhuzamosan a székesfehérvári futammal.

Post2