A Zemplén sztárjai 3.: Mads Østberg

No, ő már nem kis név. Még a WRC mezőnyét tekintve is. Mads Østberg nyert már Vb futamot! Méghozzá Portugáliában 2012-ben, akkor egy Ford Fiesta RS WRC-vel. Ezen kívül 18 dobogós helyezése van a WRC-ben és 65 gyorsasági győzelme. Azt hiszem ezt maga mögött tudva, mindösszesen 33 évesen nem kis teljesítmény. Főleg azt figyelembe véve, hogy ritkán kapott gyári ülést, huzamosabb ideig.

Pont ezért az a véleményem a norvég pilótáról, hogy méltánytalanul alulértékelt a gyári csapatok szemében. Bezzeg a miénkben! Østberg a szurkolók egyik kedvence a bevállalós, ellentmondást nem tűrő tempója és ugratásai. Rá minden körülmények között lehetett számítani. Egyik legismertebb jelenetét még ma is kutatják fizikusok! Hogyan tudott az úton maradni?!

A norvég zseni 13 évesen kezdett ralizni. Először a kisebb futamokon külön engedéllyel indult és ahogy a finnek, ő is olyan márkákkal ment, amelyeket a népszerű összefoglalókban látunk. Kezdett egy Opel Ascona B-vel, majd jött a Volvo 740-es… Aztán a Subaruk. A 18 éves pilóta kezdett egy S7 WRC 01-gyel, aztán szépen lépegetett a fejlesztések ranglétráján. 2006-ban már WRC futamon debütált, a Svéd ralin. Ebben a filmben szépen összefoglalnak mindent pályájának eme korszakáról.

2007 és 2008-ban már kiugró eredményei voltak, hisz többször végzett WRC futamon a TOP10-ben. DE, hogy ezt állandósítsa, márkát és csapatot kellett váltani. A privát pilótából félig gyári versenyző lett, hisz az M-Sport fiókcsapatában a Stobartnál kapott egy Ford Fiesta RS WRC-t. Ebben jelentős szerepet játszott a család anagi hozzájárulása, de a fiatal norvég ezt azonnal meghálálta. A 2011-es Svéd ralin második lett, rá egy évre pedig megszerezte első, mindeddig egyetlen futamgyőzelmét Portugáliában. Legjobb esztendeje volt, hisz a VB-n negyedik lett.

Ennek is köszönhette, hogy a következő szezont már gyári Ford pilótaként teljesíthette. Nem ment rosszul, de csak egy dobogóra futotta, év végén pedig hatodik lett. Nem tudta megismételni kedvenc helyszínén a futamgyőzelmet sem, mert “egyszer fent, egyszer lent”, bocsánat fejtetőn…

Azért ennyire nem ügyetlen, íme egy belső tőle ebből az évből, egy norvég murvás futamról, amit megnyert.

2014-ben a Citroen kínált neki állást, és egy DS3 WRC ülését. Nos, Mads derekasan nyomta, de Kris Meekevel alkotva csapatot, ebben az esztendőben ötödik lett a Vb-n, míg egy évre rá, be tudta állítani legjobbját, ismét negyedik lett. Sok dobogós helyezést szerzett, de győzelmet nem. Íme egy harmadik helye Finnországból.

2016-ban navigátort cserélt, az addigi hűséges társat Jonas Anderssont Ola Fløene váltotta. De az autó is ismét Ford lett. Még egy évet lehúzott az RS WRC-vel és közben segédkezett az új generációs Ford WRC fejlesztésében. Az RS WRC még pár dobogóra volt jó, például Svédországban és év végi hetedik helyezésre.

Aztán 2017-re elkészült a Ford WRC. Nos, félig kapott gyári lehetőséget és ez a családnak sem kis pénzébe került. Új autó, ide, vagy oda nem sikerült még egy dobogót sem összehozni, hiába vállalt el mindent, repkedett ide, oda…

Az autót utána árulták is, emlékszem a hirdetésre 550 ezer euróért… Ekkor volt az, hogy kissé megállt a történet az Østberg családnál. Családot is alapított, megszületett gyermeke. Aztán kapóra jött a Citroen újabb ajánlata.

Már év közben látszott nem annyira megy neki a szekér, éppen ezért a jól megszokott pályákon szeretett volna bizonyítani. Nagyon készült a Finn ralira…

Aminek meg is lett az eredménye, hisz a második helyen végzett.

https://www.facebook.com/130586287008325/videos/10155675415817057

Aztán év végén, tudjuk hogyan döntöttek a Citroennél, így maradt a C3 R5-ös változat. Tavaly összehozott egy WRC2 Pro második helyezést év végére, de ezt sem a szakma sem ő maga nem értékeli olyan nagyra, hisz alig volt nevező… Idén pedig mindenre rányomta a bélyegét a vírus, de reméljük ez nem szegte annyira Mads kedvét, hogy ne mutasson nekünk valamit a tudásából a Zemplénben. Szerény tippem, ha nem hibázik, könnyen lehet ő lesz a  győztes… Meglátjuk, de kétségtelen, hogy a mezőny legnagyobb sztárja lesz, honfitársával Mikkelsennel együtt.

Kósa András Race1.net

Fotók: Mads Østberg facebook

Post2