A Zemplén sztárjai 2.: Nikolay Gryazin

Szemtelenül fiatal még… Nikolay Gryazin e hónap hetedikén töltötte be mindössze 23. életévét, ehhez képest van mögötte vagy 50 kőkemény nemzetközi kategóriás futam, hisz éves versenynaptáraiban inkább 20 felett vannak a futamainak száma, mint alatta. Így lehetett eljutni már most oda, ahol tart. Tavaly már nyert WRC futamot, a WRC2-es kategóriában nem volt jobb nála a Finn ralin, előtte pedig már második volt a korzikai futamon. Két külön borításon is bizonyított már. Nem véletlen, hogy idén már a Hyundai gyári csapatához tartozik, jól menedzselik, köszönhetően a magyar Pergel Virágnak…

Nikolay rövid pályaautózással kezdte versenyzői karrierjét, de hamar rájött, hogy ő inkább ralizni akar. Teljes évét a raliban 2015-ben kezdte egy Peugeot 208 R2-vel. A fiatal orosz srác nem él édesapja révén rossz anyagi körülmények között, éppen ezért nem volt gond már az első évben a 16 versenyfutam finanszírozása, no meg töréskárok rendezése. Utóbbit második évében halmozta, hatszor dobta el az autót, ebből a végén már egy Skoda Fabia R5 volt.

https://www.facebook.com/gryazin.nikolay/videos/1741623282718067/

Ha viszont végigment a futamon, egyre jobb eredményeket produkált a kisoroszlánnal. Ebben végig Yaroslav Fedorov volt a cinkostársa. Változatlanul a sok futam mellett, rengeteget is teszteltek a francia gyártmánnyal.

https://www.facebook.com/watch/?v=1746838145529914

És ha éppen nem autóban ül, akkor mindenféle őrültséget Nikolay is kipróbál, hogy adrenalin igényét kielégítse…

https://www.facebook.com/watch/?v=1752278244985904

Szóval a 2016 év végi skodás jutalomjátékok után a 2017-es esztendőben már a Fabia R5-tel nyomta. A 22 fellépéses programba azért itt is “beiktatott” pár töréskárt, először a Rally Weiz futamon már a második gyorson elmért egy féktávot és ismerkedett a fenyőerdővel… De a leglátványosabb utána jött két hét múlva a lengyel ERC futamon… Az összefoglalóban 3:11-től a jelenet.

Úgy látszik ez figyelmeztetésnek elég volt, mert utána az év második felében szórta a futamgyőzelmeket , köztük a Rally Liepāja 2017-es ERC elsőséget, nem kisebb név legyőzésével, mint Kalle Rovanperä… Így ünnepelte ott éppen a 20. születésnapját! Ezen felbuzdulva komoly programba vágtak 2018-ban, aminek meg is lett az eredménye. 25 futam, közte szinte a teljes ERC program, amely éves második helyet eredményezett számára. Köszönhetően a két futamgyőzelemnek is, a Rajd Polski ill. a Rally Liepāja ismételt megnyerésével.

Ha darabszámban nem is, de minőségben megint emeltek a szinten. A 2019-es program húsz futamot tartalmazott, viszont közte több WRC versennyel. Pontosan hét helyszín, amelyből már a másodikon, Korzikán komoly sikert ért el. hisz a WRC2-ben ezüstérmet szerzett. Aztán jöttek a murvás futamok, amelyek közül már Szardínián is komolyan haladt alatta a Skoda, végig második időket autózva, azonban egyik kerekét elhagyta és feladni kényszerült a versenyt. De addig így nyomta a szigeten:

https://www.facebook.com/watch/?v=410213206198472

Aztán jött a nagy áttörés a futamgyőzelem Finnországban, sőt abszolút TOP10-es helyezés! Lehet ez adta talán a túlzott önbizalmat két hétre rá a Barum ralin, ahol ismét látványos alakítás fűződik a nevéhez.

Év végén eljött a pillanat, hogy a sikeres tárgyalások után márkát válthasson és a Hyundai egyik gyári R5-ös autójába üljön. Nos, a debütáló francia kis futamon 400 méter után eldobta… Tanultak belőle, hisz az idei éve szezonnyitó WRC futamán Monte Carloban a WRC2-ben a dobogó harmadik fokára terelték a dél-koreai márkát, Mexikóban pedig már egy helyet javítottak is. Aztán jött a vírus…

Az újrakezdést követően sok-sok futam után a jobb1-be Fedorov helyére Konstantin Aleksandrov ült. Őt már  a második futamon Lettországban felavatta… De Észtországban már egy WRC2-es ötödik hellyel célba értek, viszont az őszre halasztott szardíniai versenyt feladták műszaki hiba miatt. Mivel nincs nagyon hol versenyezni, kézenfekvő volt, több magyar kötődés miatt is, hogy nálunk most elindul a fiatal orosz titán. Minden benne van az ő autózásában, csak a lassúság nem… Meglátjuk a hétvégén.

Kósa András Race1.net

fotók: Pergel Virág, Nikolay Gryazin facebook

Post2