Új év, új szabályok? Csepela Tamással beszélgettünk

Új év és nyilván új szabályok. Bár ez nem okvetlenül van így mindig, de most is lesznek kisebb módosítások. Kinek kisebb, kinek nagyobb. De éppen a félreértések elkerülése végett, a világosabb átláthatóság érdekében beszélgettem ma a fontosabb  dolgokról Csepela Tamással. Az MNASZ rali technikai referense, a Sporttanács tagja készségesen szánta rá vasárnap délelőttjét a beszélgetésünkre. Ebből is látszik, azért az MNASZ részéről mindig megvan a párbeszédre a szándék.

“Először is alaptéziseket kell tisztába rakni. A mi szövetségünket ugyanúgy szorítják a törvényi szabályozások, mint bármelyik másik sportágét. A sporttörvény, a sportorvosi kötelezettségek, a biztonsági előírások a versenyrendezések és még sorolhatnám… Ezeket nem az MNASZ találja ki, hanem éppen neki is meg kell felelni minden itthoni kritériumnak a szabályos működés érdekében. Az autóversenyzőkre is minden ugyanúgy vonatkozik, mint egy vívóra, vagy labdarúgóra. A raliversenyzők is sportolók. Amikor egy-egy módosításért háborognak versenyzőink, le kell szögezni, mi is szabályok szerint működünk. Egyébként a Sporttanács tagjai, akik szakmai összetétele elég tekintélyes, mind kész a tájékoztatásra, és igyekszik minden kérdésben lojális lenni.” – kezd bele Csepela Tamás.

“Van egy rossz beidegződés. Ha jön egy rendelkezés, új szabály, akkor először a nehéz elfogadásba ütközünk, aztán visszafordítják ránk a szövetség ellen, vagy egyes személyeire. Mindig mindenben a kifogásokat keresik. Pedig az MNASZ mindig hajlandó kommunikálni, sőt időben a rögzített határidőket betartva adja ki szabályozásait. Ugyanis az FIA minimum fél évvel előtte kötelez minket a szabályváltoztatás bejelentésére. Ez alól kizárólag biztonsági kérdésekben van felmentés.  Utána meghirdetjük fórumainkon, nagyjából a 80% megértő, elfogadó, de mindig van egy 20%-os réteg, aki ellenálló. Semmilyen szabályt nem akar elismerni.” – állapítja meg a Sporttanács tagja.

“Azt kell látni, hogy 2012-től egy hosszabb tendencia indult. A Ralitúra Egyesülés, Mészáros Ivánnal az élen, akinek bajnoksága nagy utánpótlás nevelője volt a magyar ralinak. De az új törvények, szabályok bezárták előttük az ajtót. Egy nagy űr keletkezett a helyükön sportunkban. Ez legalább 130 autót érintett, melyeknek biztonsági feltételrendszere nagyon gyenge volt.  Másfél éves vizsgálódás, felmérés után 2015-ben a következő évre a törvényi feltételeknek megfelelően kiírtuk a bajnokságokat. Megszorítások jöttek, nagy felháborodás közepette. De nekünk akkor is életben kellett tartani a bajnokságot, egyben megfelelni a törvényhozók felé. Tudtuk és tudták, hogy pénzbe fog kerülni. De baj van kicsit a szemlélettel. Könnyebben költenek versenyzőink motorra 3 milliót, mint pár százezret ruhára, cipőre, vagy más biztonsági előírásra. Mi semmi mást nem akartunk, minthogy mindenki biztonságban versenyezzen.” – jelenti ki a viharos időszakra Csepela Tamás.

“Senkitől nem vettük el a lehetőséget, hogy bármivel versenyezhessen. Csak a biztonságra ügyeltünk, bukócsőre, övekre, hogy rendben legyen. Kellett a sok apró kis lépés, mert csak így tudtunk biztosítást kötni a valós biztonsági feltételek mellett. Egy baleset mindenkit visszavet. Mindenki tartozik valahová, egy családhoz. Ezt másképpen nem lehet csinálni. És akkor még ott van az, hogy a nem raliversenynek minősülő összejövetelek baleseteit is ralis balesetként tálalja a hozzá nem értő sajtó, ami rossz fényt vet ránk. Nagyot árt szakágunkat, a minket támogató szponzori köröknek. A megítélésünkön javítani kellett, törvényileg, biztonságilag mutatnunk kellett, hogy ne forduljanak el tőlünk. Ez pedig mindenkinek az érdeke, akit érint a rali és ebben a sportban él, versenyez.” – állapítja meg Tamás.

“Látod lecsengett a bukócső mizéria is. Negyven éve vannak ennek is lefektetve az alapjai. Mégis még 7-8 éve is voltak problémás darabok a bukócsövek között és az anyagaikban. És akkor rátérve a mára, kijelenthetem, hogy a szabályok értelmében nincs változás. Az összes nemzetközi szabályt betartjuk itthon. Viszont ehhez igazodva meg kell lépünk pár dolgot itthon is. Hogy értsétek, itt vannak a Mitsubishik, ebből is elsősorban a népszerű EVo IX-es típusok. Ezek eredetileg utoljára négy éves ciklusra kaptak nemzeti és regionális bajnokságokba homologizáció kiterjsztést. Azaz idén év végén jártak volna le. Éppen ezért tavaly úgy voltunk vele, nem nyúlunk már hozzájuk, de hogy élvezhető versenyeik legyenek, kiírtuk a Production Car kupasorozatot. Különben csak az R5-ös autókkal lehetett volna értékelni őket.” – kezd bele Csepela Tamás abba az érdekes módosításba, amit már most nehezen fogadnak az itthoni versenyzők.

“Nos, tavaly menetközben az FIA úgy döntött, hogy az EVO IX-nek meghosszabbítja a homologizáció kiterjesztését 2024. december 31-ig, és még több típusét is. Azaz, még öt szezonra. Ezért viszont az FIA “J” függelékének 253-as fejezete miatt ezekbe az autókba biztonsági üzemanyagtartály kell. Azaz köznyelven a gumitank. Igaz, hogy így ezekkel az autókkal a National Car kategóriában akár egy Barum ralin is lehet majd rajtolni. Az autók homologizációja éppúgy addig tart, mint a most beszerelendő üzemanyagtartályoké. Ettől eltérni úgy tud valaki, hogy előtte alaposan tanulmányozza annak az országnak a szabályozásait, ahol indulni kíván ezzel a típussal. Például ajánlom, hogy a Mitropa kupa szabályozását tekintse át az, aki abban a sorozatban szeretne indulni.” – hívja fel a figyelmet Tamás.

“Az úgynevezett “P” csoportos szabályainkban is lesz változás. Tehát az ORB és Historic bajnokságon kívül minden bajnokságot érint, azaz az ORC, Rali2, Rali3-at. Az egyik változás éppen a sajnálatos 2018-as Kálmánczi Balázs féle balesetnél fellépő nehézség miatt kerül szabályozásra. Az igazság az, hogy egy 2013-as szabály tekintetében mi voltunk inkább elnézőek, de most ezen változtatni kell. Ugye Balázs esetében a szegecselt polikarbonát ablakok miatt sokáig nem volt hozzáférés a mentés során a sérülthez. Mostantól az ablaküveg eredeti helyére kell, hogy visszakerüljön a polikarbonát. Aztán a kormányoszlopokkal kapcsolatban is lesz változás. Az eszköz rögzítésével van a gond. Amennyiben nem széria, a továbbiakban úgy fogadjuk el, ha a bukócsőhöz hegesztett tartóhoz van rögzítve. Ehhez az átalakításhoz június 30-ig adunk majd határidőt.”  – vetíti előre az új, fontosabb  szabályokat Tamás.

“Szeretném mindenkinek üzenni, tegnap elfogadtuk az RVSZ 2020-as szabályait, Napokon belül nyilvánosságra hozzuk. Emellett fordítás alatt van a 2020-as Regionális raliversenyek szabályai. Január 17-18-án rendez az FIA egy biztonságtechnikai tájékoztatót Prágában, és majd az ott elhangzottakhoz is igazodunk, ha kellene, és egyben tájékoztatunk mindenkit. No, most elsőre röviden ennyit.” – köszön el Csepela Tamás.

Köszönjük az előzetes tájékoztatást.

Kósa András Race1.net

 

Post2