Apa, kezdődik…

Az utolsó pihenőnapot töltjük a hosszúra nyúlt ünnepi időszak után. Holnap indul az ország, mindenki kezdi a 2020-as munkaévét. Minekünk is, itt az oldalon és a csapatnál. Akik itthon kezdik a ralis szezont, azoknak március végéig van idejük, míg mások már két hónap múlva versenyeznek. De hol, milyen naptár és milyen szabályok alapján?

Nos, a minket körülvevő országokban és ahol szeretünk versenyezni, versenyekre járni megvan az idei végleges naptár, kivétel nélkül. Nálunk is megjelent egy tervezet, meglepő változtatásokkal, de végleges változat még nem. Cáfolat, félhivatalos információk, már annál több. Nem vagyok igazából türelmetlen, de úgy vagyok vele, miközben zajlanak mindenkinél a szponzorációs tárgyalások, támogatók keresése, talán vele párhuzamban azt is jó lenne tudatni velük, hol, mikor fognak versenyezni az érintettek.

Ha pedig a szakmai oldalát nézzük, egyáltalán nem mindegy, hány futam lesz biztosan idén, abból mennyi murvás, ha csak egy, az is mikor… Szóval, jó lenne ezeket egyszer már időben ismertetni. Tudom, itthon semmi sem egyszerű, de tehetnénk is azért, hogy az legyen. Gondolok kicsit szigorúbb, sőt racionális szabályokra, egy-egy futam megrendezését illetően, hogy egyértelműek legyenek szurkolók, versenyzők, támogatók számára, hogy ez lesz, sőt biztos lesz… Én örülnék, ha valahogy mégis nyolc futam színesítené a naptárunkat, legalább 6:2 arányban az aszfaltos futamok javára, és ne kevesebb és aránytalanabb elosztásban. Meglátjuk.

Ugyanígy vagyok a szabályokkal is. Hallom én is az újdonságokat, változásokat. Rendben legyen, csak tudjuk meg időben. Versenyzők, csapatok, hisz most zajlik az autók idei évre való felkészítése, minden bajnokságban és osztályban. Már most előrebocsátom, hogy az MNASZ Sporttanácsának tagjával, vezető technikai ellenőrével, Csepela Tamással napokon belül közlünk egy beszélgetést. Vannak ugyanis sarkalatos pontok, illetve elsőre meglepő változtatások, de mint mindennek, ennek is okai vannak. És ha tudjuk mi az, miért történik, könnyebben elfogadjuk és tudomásul vesszük. Csak tudjunk róla és időben. Ezen is szeretnénk segíteni, mert bizony jön a gumitank az ORB-ben az öregecske Mitsubishikbe, ugyanakkor ismét erősebben lesz szabályozva az ORC-ben az üzemanyag.

Szóval van miről beszélni, és készülni rá. Meggyőződésem, hogy ismét egy izgalmas bajnokság elé nézünk minden kategóriában. És adja Isten, hogy a nagy visszatérések, pletykaszinten terjedő párosítások megvalósuljanak, és minél többen a maguk által választott technikába ülhessenek 2020-ban. Vannak már nyilvánvaló dolgok és vannak még kételyek. Lesz itthon is VW Polo R5, megy a Citroen C3 R5, akár kettő is, Hadik Andris már meghozta az új Ford Fiestát, mint ahogy Csomós Mixi is a Peugeot kupa győzelem után, már Skoda Fábiát fog hajtani. És akkor kérdés ERC futamgyőztesünk Turán Frici idei autója, vagy a visszatérők személyei.

Remélem folytatódik a Peugeot kupa is. Egyértelműen szükség van rá, és jó volt a tavalyi küzdelmet követni. Ha ennyi támogató, így vagy úgy a kupa mögé állt, és egységesen viselni is kellett logoikat a nevezőknek, akkor viszont könnyebbé és olcsóbbá kéne tenni az autókhoz való hozzáférést is. Ez még nincs, véleményem szerint teljes harmóniában. Márpedig tehetségeink így tudnának könnyebben beülni az autókba, amiből annyi van itthon, hogy Dunát lehetne rekeszteni. Ígéretes pilótákból is, mégsem áttörő még az egymásra találás. Az autók a garázsban maradtak, a pilóták meg a pálya szélén. Egy okos húzással, alsó hangon azonnal duplázni lehetne a nevezők létszámát. Ha fontos az utánpótlás, akkor ezt üzletileg is tető alá lehetne hozni, hogy mindenkinek jó legyen. Nemcsak kapni kell, hanem adni is… És ha adunk, nagyon sokat kaphatunk. Na, majd meglátjuk rövid időn belül.

Az, hogy van nálunk egy ORC, mindennél a legjobb ötlet. Nélkülük elég vékonyka lenne a mezőny, így viszont aránylag jó a létszám az ORB-vel, de még van hova visszafejlődni. Mármint a régi időkhöz képest… Viszont a tavalyi küzdelmük elképesztő volt és szórakoztató. Nemcsak abszolútban, hanem a többi kategóriában is. És bizony elég haladósak az oda nevezhető autók, bizonyították a pilóták. Ha a híreknek lehet hinni, idén még dögösebb lesz a mezőny, egy-két meglepő névvel. Csak váljon minden valóra. Azzal egyetértek, hogy  a rajtlistákon elől mennek az R5-ös autók, sőt én kifejezetten kértem, hogy utánuk az R2-es mezőny rajtoljon, ha kicsit népszerűsíteni szeretnék pl. a Peugeot kupát.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy a második napi rajtlisták nem egészen az abszolút sorrendet tükrözik. Gondolok arra, hogy egy ORC-s autó bármilyen gyors volt az első szakaszon, másnap csak a legjobb esetben is a leglassabb R5-ös autó után rajtolhat. Miért vesszük el szabályozással a dicsőséget bárkitől is? Senki nem hülye, azaz tudja versenyző, szakma, újságíró és a szurkolók is, hogy melyik ORB-s és melyik ORC-s autó. Ott a nevezési lista a kézben… Szóval hadd menjen ömlesztve második nap a mezőny, a kiharcolt helyezéseknek megfelelően. Ez egyrészt dicsőség az előbb lévőnek, viszont inspiráló lehet az első napon kissé gyengébben teljesítőnek. És a szurkolók is látják a valódi sorrendet. A kategóriák, csoportok szerinti szétválasztás elégséges közvetlen a céldobogó előtt…

Szóval apró kis fogásokkal növeljük a showt is. Ugyanis nem vagyunk abban a helyzetben, hogy csak úgy variálgassuk a szabályokat, hogy közben esetleg többet ártunk, mint használunk szeretett sportágunknak. Figyeljünk a szakma és a szurkolói véleményekre is. Nos, ennek reményében zárom soraimat és kívánok mindenkinek egy remek ralis évet a 2020-as esztendőre. Mert a munka már kezdődik…

 

Kósa András Race1.net

fotók: Bagyánszki Máté, Molnár Gábor, Bödecs Krisztián

Post2