Egy tízéves eltökélt ralipalánta

Így, közvetlenül karácsony előtt, úgy gondoltam, olyan velős, szakmai cikket már nem írnék. Inkább az ünnepekhez illően, olyan angyali témával foglalkoznék. Sikerült, mert az interjúm alanya valóban az. Egy tündéri, talpraesett és értelmes emberkét ismertem meg az alig tíz éves Dián Mátéban. Vele beszélgettem, hisz Máté, alig kilátva, már szinte tövig nyomja  a gázt egy Subarunak. Hogy hol? Az egykori remek ralipilóta iskolájában Radó Istvánnál. Mátéval csevegtem a raliról.

“A rali közvetlen környezetében élem az életem, hisz apa, Dián Attila és a bátyám Dudás Gergő is ralizik. Így közvetlen a ralival  a kapcsolatom.” – kezdi komoly hangnemben Máté. “Már mindkettejük mellett ültem többször teszten, és még prológon is. Így látom, mit csinálnak az autóban, és milyen jól. Mindkettejükre nagyon büszke vagyok, és egyformán szurkolok nekik a versenyeken.” – folytatja bevezetőjében diplomatikusan Máté. Meg is jegyzem a jövő reménységének, és a “kinek jobban” firtató mondatomra, csak csibészesen mosolyog.

“Nagyon örültem Gergő bajnoki címének, de én vártam is tőle ezt az eredményt.”– értékel röviden Máté, és közben a háttérben öblös nevetés a telefonba… Valakinek ez jól eshetett, majd folytatja az értékelést az öcskös. ” Azt mondja Radó Pisti, hogy tehetséges vagyok, a jövő embere, mert sokat fejlődtem az utóbbi időben, és ha így folytatom, még Gergő eredményeit is túlszárnyalhatom.” – tájékoztat az eddigi teljesítményéről a legkisebb Dián.

Akkor nem most kezdte, ha már van viszonyítási alapja, és egyből tájékoztat, hogy nem olyan zöldfülű ő már ott a suliban. “Két éve kaptam az első lehetőséget aputól. Mivel nagyon jól ment, és én is  szeretek ott vezetni, már voltam többször a suliban. A Subarut hajtom, amikor mehetek, mert azt kedvelem a legjobban.” – mondja a mitsubishis család legfiatalabb tagja…

“Igen nekem nagyon bejön. Ültem apa mellett az N-ben, Gergő mellett az R4 RS-ben, de a suliban nekem akkor is a Subaru tetszik. Mentem már gyorsan vele, de nem tudom mennyivel, mert amikor vezetem, nem arra koncentrálok, hanem az autó viselkedésére és a pályára. Tanítómesterem is ezt kéri tőlem, de ezt így is kell. Szeretnék többet és többet menni, mert az segít majd a fejlődésben.” – állítja határozottan a januárban tízedik életévét majd betöltő Máté.

“Csak az autósport érdekel, más sportág nem foglalkoztat. Egész pontosan úgy mondanám, amiben motor van, abból minden. Ez mellett csak az iskola, a tanulás. De megy egymás mellett a kettő, muszáj neki. Ha szeretném valamire vinni, akkor nemcsak a ralisuliban kell jónak lenni. Hanem az iskolában is, később kell majd az autóversenyzéshez. Mert én az szeretnék lenni! Nagyon tetszik, mást el sem tudok most képzelni.” – tájékoztat elszántságáról a kis ralipalánta.

“És az a legjobb, hogy a példaképem egyben a tanárom is.” – csillan fel a szeme Máténak. Na, mondom, akkor ebből apa sérelmére Gergő lesz, de nem! Lep meg Máté. “Radó Pisti a példaképem. Mindig meséli mennyire imádta a Hondát, azzal versenyezni, mert soha nem állt meg. Azt mondta egész életére elfogadná azt az autót. Ugyan én hiszek neki, de az én álmom, hogy mehessek majd egy R5-ös Skodával. A most itthon látható autók közül az tetszik a legjobban.” – zárja karácsonyi interjúját Dián Máté tízéves ralipilóta.

Mert az, kétség nem férhet hozzá. Egyelőre még Radó Pisti ralisulijában bizonyíthat alkalmanként, de ilyen kitartás és elszántság mellett biztos láthatjuk majd igazi versenyen is. Addig pár év eltelik majd, de Máté hidd el, repül az idő, mint ahogy alattad fog egyszer a Skoda Fabia R5. Tanulj az iskolapadban és a ralisuliban is kitartóan, és akkor minden álmod teljesül majd. Látod már ennek köszönheted ezt az interjút is. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket ralipalánta!

 

Kósa András Race1.net

fotók: Dudás Gergő, Hajósi Hajóka Miklós

 

Post2