Pardi Kata: Most még csak R6-ban ülök…

Mint ismert, napra pontosan 3 hete a Veszprém rali első gyorsaságiján Neukirchner András és Pardi Kata, Honda versenyautójukkal lesodródtak a murvás szakaszról és fék nélkül fának csapódtak. Óriási szerencsére, páran tartózkodtak a közelben. Ők siettek azonnal a páros segítségére, hisz a közben kigyulladt autóba szorult a navigátor Kata, társa Andris, pedig sérüléseiből fakadóan közvetlen az autó mellett esett össze, miközben társán szeretett volna segíteni. Így a legjobbkor érkezett Novák Erik és Kucsera Antal, akik saját életüket is kockáztatva kimentették a mindvégig eszméleténél lévő Katát az égő autóból, és Andrással együtt biztonságos helyre vitték, majd megkezdték elsődleges ellátásukat. Tettükért már megkapták kitüntetéseiket, megérdemelten a Katasztrófavédelemtől.

Kata és András

És íme, jó barátom, földim Pardi Kata, három héttel az eset után a következő hangulatú exkluzív interjút adta ma a Race1.net olvasóinak.

A pályabejárás során mit írtatok fel erre a részre. Kérlek, mutasd be számunkra az ominózus szakaszt. Esetleg nem volt nagyon szembetűnő, hogy egy fa talán jobban kiáll társai közül, és igen közel van a nyomvonalhoz?

  • Emlékeim szerint ezen a szakaszon volt egy bukkanó, amely után jött egy hosszabb egyenes, majd egy jobbos kanyar a végén, amihez mi már nem értünk oda. A bukkanón átjöttünk, majd volt egy bucka, ami megdobta az autót, így az keresztbe állt. Nem gondolom, hogy az a fa nagyobb figyelmet érdemelt volna, mint a többi, hiszen egyik sem ugrik el, ha az utadba kerül.

Konkrétan a balesetről nem szeretnélek kérdezni, ezért csak amit magadtól mondanál, osztanál meg velünk, hogy mi történt a becsapódás után.

  • Azonnal érdeklődtünk egymás felől, ki mit érez. Jeleztem Bandi felé, hogy a lábaimat nem tudom mozgatni és beszorultam, ahogy ezt kimondtam lángra kapott az autó. Ő ki tudott szállni, próbált volna segíteni nekem, de miután az Ő lába is súlyosan sérült azonnal összecsuklott, majd egy lábon ugrált oda, de addigra már Erik és Antal is próbáltak közös erővel kihúzni, ami szerencsére sikerült is. Ezúton is ismét hálás köszönetem Nekik. Ezután mindkettőnket elhúztak a kocsitól megfelelő távolságra.

Kata és férje Robi

A segítő „hősök” végig mellettetek voltak, amíg nem érkezett meg a szakszerű segítség. Gondolom, egyetértesz, hogy az ő érdemeik megkérdőjelezhetetlenek.

  • Emberfeletti, amit tettek! Nem volt könnyű dolguk, nagyon be volt szorulva a lábam, igazából visszagondolva talán másodpercek alatt sikerült szerencsére kiszedniük, de ott szerintem ezt mindenki hosszú perceknek élte meg. Végig ott voltak, kérdezgettek, próbálták hűteni az égési sérüléseinket, illetve tolmácsoltak Bandi és köztem, hogy minden rendben a másikkal.

Azt mondták a segítők, hogy végig nagyon higgadt, józan gondolkodással bírtál az eset után. Ez egy nagyon erős jellemre vall, valóban az vagy?

  • Azért néha megszólaltam, hogy „Bakker, de ég a talpam.” (Nem éppen a bakker szót használtam ) Szegények meg is ijedtek, hogy biztos van valami fejsérülésem, és azért nem szólok egy szót sem, de kérdezgettek, mindenre válaszoltam, így kicsit megnyugodtak. Mire odaértek a mentők, felsoroltam nekik, hogy mim tört el. Próbáltam higgadt maradni, és azzal foglalkozni, hogy minél inkább segítségére legyek a mentőknek és a srácoknak, hiszen ez a saját érdekem volt.

Mikor nyugodtál meg véglegesen, hogy a körülményekhez képest, minden ok…

  • Mikor megjöttek a mentők, először Bandi után érdeklődtem, aki hozzám zavarta Őket, hogy velem foglalkozzanak előbb, azt mondták rendben lesz, utána megbeszéltük, hogy mim tört el. Ezek után csak annyit kérdeztem: Megmaradnak a lábaim? A válasz igen volt, onnantól kezdve már nem izgultam egy percig sem.

A kórházban már kapcsolatot teremtettél a telefon segítségével, értesültél a társak és szurkolók üzeneteinek ezreivel. Segítettek?

  • Rengeteget! Alapból pozitív személyiség vagyok, és azt gondolom, hogy a kívülállókat jobban megviselte ez a baleset, mint engem, de az a sok szeretet, amit azóta kaptam, kapunk csak előbbre visz, hogy minél hamarabb meggyógyuljak. Én az első kórházi napom óta, hogy kikerültem az intenzívről, úgy vagyok vele, hogy nem azon kell gondolkozni, meg sírni, hogy mi lett volna… Nem úgy lett! Itt vagyunk mindketten, maradéktalanul élhetjük tovább az életünket, mi kell még? Megnyertük a főnyereményt

Jelenleg hogy vagy, milyen stádiumban van a felépülés.

  • Mivel a jobb lábamra nem állhatok rá 6 hétig, így járókerettel maradna a szalag szakadásos bal lábam, de mint tudjuk, ahhoz kéne a felsőtest is, és nekem eltört a jobb kulcscsontom is, amit szintén 6 hétig nem terhelhetek. Így marad a fekvés, és a tolókocsi, éppen mától számítva még 3 hétig. A gyógytornászom szerint dinamikusan javulok, így nem félek tőle, hogy ha lejár a kényszerpihenő, 2-3 napnál tovább tartana, míg kerettel ugyan, de ismét járhatok.

Mivel kecsegtetnek az orvosok, és te magadat?

  • A törések miután a kulcscsontomon kívül mindent megműtöttek, szépen be fognak gyógyulni. A bal bokámban a szalag szakadást idővel meg kell majd műteni, de ott egyelőre annyira súlyos még az égési sérülés, hogy az orvosok szerint a törések már rég begyógyulnak, mire az helyre jön. De ahogy azt már többször is mondtam, ebcsont beforr  Nem izgulok különösebben, ha esetleg csúnya marad az égés, akkor majd azt mondom, hogy kellett valamit csinálnom, hogy legyen rajtam valami hiba is.

Úgy ismerlek, hogy az autósport a véredben van. Gondolkodtál már ismét a versenyzésen?

  • A balesetet követően, mikor behozták nekem a telefont, többek közt az volt az első dolgom, hogy megnézzem a bajnokság állását, vajon sikerül e még idén magyar bajnoki címet szerezni. Sajnos ez idénre elúszott… De természetesen nem maradok távol a versenyektől és a versenyző társaimtól, augusztus 18-án jár le a 6 hetes kényszerpihenőm, így a rákövetkező hétvégén, terveim szerint Ózd-Salgó Rallyen már a záróautóban fogok ülni.

Az autósport veszélyes sport, ez kétségtelen. És sokszor mondják, hogy nem hölgyeknek való. Én nem vagyok benne biztos, hogy azt, amit ott józanul, majd később a kórházban, át kellett élni, mi férfiak tudtuk volna ugyanígy kezelni. Kata megtette, és az előbb olvasott hangulatban adott ma, számotokra egy interjút. Példaképként tekinthetünk rá, ebben egészen biztos vagyok…

 

Kósa András Race1.net

Minden  képet Katától kaptuk, amelyek saját készítésűek, kivéve Galadriel sportfotó, Csatlos Norbert és Salánki Gábor fotói.  

Post2