Niesz Ferenc: 11 év után, 3200 cm3, 370 LE, 370Nm…

Többen is írtatok, a figyelmemet hívtátok fel arra, hogy egy kellemes meglepetés van az ORC nevezési listáján a hétvégi Steelvent Ózd-Salgó ralin indulói között. Niesz Ferenc 11 év után tér vissza a raliba, és mi mással, mint egy BMW-vel… Ferivel beszélgettem tegnap kora este.

“Bizony pont 11 éve, hogy abbahagytam a ralit. 2007 júliusában a Salgó rali után szálltam ki, és most nem is lehet más futam, ahol ismét visszaülök, mint a Salgó. Úgy telt el ez az időszak, hogy minden évben tervbe volt véve, hogy visszatérek, de mindig ez, vagy az közbe jött, az évek meg teltek, pont tizenegy…” – kezdi nevetve Feri.

“Az autósporttól soha nem szakadtam el, az autóktól meg egyáltalán nem. A Niesz Motorsport egyesületben több versenyző megfordult nálam, akit istápoltunk, civilben pedig műhelyem van, ahol autókat készítünk, rakunk rendbe. Szóval a benzingőz folyamatosan ott volt a levegőben, csak valahogy nekem voltak egyéb dolgaim, amitől nem én ültem autóba. De most már ez egészen biztosan megtörténik a hétvégén.” – jelenti be örömmel Niesz Ferenc.

Kicsit visszamegyünk az időbe, egy ütős bemutatkozás erejéig. “Igen, az 2004-ben volt. Egy BMW M3-sal neveztünk a Szendrő ralira. Jó mezőny volt, több Mitsubishi és egyéb jó kis járgányok. Nos, itt győzelemmel mutatkoztunk be, elég jól sikerült a verseny, de az egész év is. Előtte Zsigulival mentem a Rali Túrában, de annyi bajom volt a kocsival, mindig megállt, hogy valami komolyabb technikára kellett váltani. Ez bejött, és úgy lettünk bajnokok, hogy a kilenc futamból ötöt megnyertünk.” – idézi fel büszkén Feri.

“A következő év is jól sikerült összességében. Egy műszaki hiba fosztott meg az utolsó futamon a bajnoki címtől. Pedig elég lett volna akkor már az első hatban végezni, és dupláztunk volna, de balszerencsénkre nem értünk célba, így a bajnoki cím Ifj. Érdi Tibié lett, akivel egész éveben vívtunk a bajnokságban. Ez is benne van az autósportban, ki tudja utána mi következett volna, ha sikerül. Szerettem volna feljebb lépni, de teljesen másképpen alakult minden…” – vezeti fel szomorúan Feri.

“Egy Subaruba ültem át, olyan “A” csoportos “Subaru 555″-be, de csak csonka éveket tudtam futni 2006 és 2007-ben is. Volt pár szponzorom, de saját szebből is jócskán kellett beletenni. Nos, év közben még a kevés támogató is kiszállt, így nekem is abba kellett hagynom. Az addig nyújtott teljesítményem, eredményeim még így is az éves harmadik helyre elegendőek voltak, de itt lett vége… 2007-ben nem tudtam folytatni.” – eleveníti fel a szomorú döntést Niesz Feri.

“De eljött a pillanat és most Begala Tamással nekivágunk az Ózd-Salgó ralinak az ORC mezőnyében egy BMW 1M-mel. Már a Baranya kupával is kacérkodtam, az autó nagyjából készen állt a rajtra, azonban a licensz nem készült el időben, így most hétvégén folytatjuk, amit 2007-ben abbahagytunk. Nagy kedvvel vágok neki és remélem ó eredményt érünk el a saját értékelésünk szerint, mert akkor szinte biztos, hogy a Mecsek ralin is ott leszünk.” – jelenti be Feri az örömhírt.

“Ezt a BMW 1-t már két éve építgetem, mindent én csináltam rajta. Én ezt a modellt találom a legalkalmasabbnak a ralira. Nagyon tetszik a formája is, én pedig köztudottan nagy BMW párti vagyok. Amit lehet beletenni, azt én beleraktam. Egy 3200 m3-es 370 lóerős szívómotor van benne, megfelelő elektronikával vezérelve. A 370 Nm nyomatékkal bír a motor, ami azt gondolom egy szívómotortól nem rossz, és ezt egy hatsebességes szekváltóval próbálom maximálisan kihasználni…” – neveti el magát Feri.

“Haladós a picike, de akik követtek az utóbbi időben tudják, hogy két éve pályázunk is, és az odaépített másik fenevaddal, azért a sebességet szoktam. A ringeken, jóval 200 fölé megy az óra néhány helyen, úgyhogy most úgy gondlom ezzel nem lesz gond. Talán annyi a baj, hogy itthon nem minden verseny pályái alkalmasak arra, hogy egy ilyen autóval jó egészségeset lehessen tépni. De remélem most hétvégén, majd október közepén a remek pécsi pályákon meg tudjuk mutatni mire vagyunk képesek ezzel az autóval.” – mondja bizakodva Niesz Feri.

“Délután volt lehetőségem kipróbálni, alapvetően meg vagyok vele elégedve, ól muzsikált. Most lesz egy futómű beállítás, aztán saját kezűleg pakolom be a kamiont, hogy amikor a srácok utánunk jönnek a versenyre, csak indítsák és induljanak. Mi már addigra ott leszünk Tamással, és a lehetőségeinkhez képest a lehető legjobban szeretnénk felkészülni. Reméljük ezzel az űrhajóval kellemes meglepetést fogunk okozni, mert folyamatosan érezzük a szurkolók érdeklődését, és nem szeretnénk csalódást okozni nekik…” – fejezzük be ezzel a kellemes érzéssel amely elvárásnak szeretne megfelelni a Niesz – Begala páros a BMW1M-mel.

Nem kell sokat aludnunk már, és meglátjuk…

Kósa András Race1.net

Fotók: Niesz Motorsport facebook és vancello.hu

Post2