ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 26. rész: Takács Attila

Úgy gondolom, sokan irigyelhetik mostani fejezetünk riportalanyát. Tudta ezt Benics Kálmán is, éppen ezért adta a stafétát Takács Attilának, aki nem kisebb nevek mellett navigált, mint Varga “Cigi” Zoltán, vagy Szabó Gergő… De a többi pilóta sem piskóta, de minden másról már maga Attila mesél.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Nézd, most már tíz éve csapatom van a Takács Motorsport, hozzáadom a pályafutásomat, akkor éppen 28 éve vagyok a magyar raliban. Voltak hullámvölgyek, nem mondom, de nyertem három kategória bajnoki címet navigátorként. Bárdos Krisztiánnal, Ifj. Kesjár Jánossal és Szabó Gergővel. Úgy gondolom az említett pilóták mellett navigálni, csak elégedettséggel tölthet el, és összességében az is vagyok.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Alapjában véve igen. Vezettem a Mazda kupában pályán egy Mazda RX7-sel, mentem az amatőr raliban, mint pilóta. Éppen ezek alapján láttam, hogy a lehetőségeim, saját képességeim mire lennének elegendőek. A navigálástól viszont megkaptam mindent, amire számítottam. Az történt az autóban, amit én szerettem volna. Valaki meg tudta csinálni, amire vágytam, amit úgy láttam, hogy jó lesz. Jó csapatmunka volt mindegyik.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Nem volt ilyen nagy példaképem igazán. Mindenkit néztem a tv-ben, videókban, abban a korban. Talán Nicky Grist fogott meg a sokoldalúságával. Navigátor volt, üzletember, média szereplő. Egy nagyon komplex embert láttam benne, ez volt az a jellem, amire szerettem volna én is szert tenni. Most csapattulajdonosként teszem a dolgom, mert a rali egy betegség nálam, ami még gyerekkorban alakult ki. Amíg mások akkor zenészeket, együtteseket, vagy éppen lányokat ragasztottak a szobáik falára én Ferjáncz Attila képeivel tettem ezt.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Nem tudom, nem emlékszem ilyenre. Nem volt olyan, amiből bármilyen galiba is lett volna akár a pályán, akár büntetésként.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nem tudok kiemelni senkit egy olyan névsorból, mint Huberth István, Bárdos Krisztián, Ifj. Kesjár János, Szabó Gergő, Varga “Cigi” Zoli, Szeleczky Tamás. Mindenki egy egyéniség egy zseni volt a maga nemében. Cigi például a versenyre érkezve beszélt pár rajongóval, aztán lefeküdt aludni… De Szabó Gergő az más volt, ő bulizott még a verseny előtt is, aztán kinyomta a padlólemezt is… Szóval mindenki más volt.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Én kapus voltam… A Bp. Spartacusban védtem 16 éves koromig. Édesapám nagy focirajongó volt és miatta is kellett ezt csinálnom. De túl okos voltam kapusnak, így egyenes út vezetett a navigálás felé… A családban még jogosítványa sem volt senkinek, nemhogy autó… Nos, egy híres autóversenyző barátjának a lányának udvaroltam akkor, és így ismertem meg Topor Kálmánt. Ott eldőlt a foci sorsa… Egyébként ott laktam a Pesten a Telepi utcánál, ahol Kanyik Antal műhelye volt, itt szintén testközelbe kerültem a ralival. Amikor pedig karosszériás tanuló voltam, Horváth József volt a műhelyvezetőm, aki Ferjáncz Attila lakatosa volt…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Jó lenne, ha az egyenlők között nem lennének “egyenlőbbek”. Például a szervizparkba már nyitás előtt bemehetnek a nagyok… Pedig nem őket kéne támogatni, hanem a kisebbeket segíteni. Csak egy példa… Túlságosan sok helyen vannak benne ugyanazok az emberek… Viszont azt is el kell ismerni, hogy most, ilyen helyzetben is vannak raliversenyek, az Elnökség munkáját, erőfeszítéseit dicséri! Ezt olyanoknak, mint mi, akik bérbeadással is foglalkoznak, nagyon el kell ismerni.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Nem tudok ilyent mondani, minden futamra egyformán készültem, mindegyik nagy kihívás volt. Sajnos nem jutottam ki navigátorként nagy nemzetközi futamra. Bérbeadóként viszont nagy kihívás volt úgy kezdeni egy ERC szezont, hogy Kanári-szigetek, Írország, aztán Belgium. Egyből 12 ezer km. Ezek logisztikája nagy feladat és nagyon élvezem.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Én már nem indulok sehol. Persze egy WRC futam jó lett volna, de most szurkolóként jutok el néhányra. De remélem még majd csapatként is. Jó lenne egy fiatal tehetséggel kimenni és belekerülni ebbe a körforgásba. Én erre vágyom.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Én Gódor Barnabás válaszait olvasnám szívesen, aki régóta Puskádi Janinak navigál…

Kósa András Race1.net

A képeket Takács Attila küldte szerksztőségünknek.

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás
13. rész Hannus László
14. rész Kocsis György
15. rész Kerék István
16. rész Zsiros Gábor
17. rész Tóth Imi
18. rész Büki Ernő
19. rész Czakó Janek 
20. rész Kertész Krisztián
21. rész Deák Attila 
22. rész Holczer Dániel
23. rész Markó Tibor
24. rész Őry Tamás
25. rész Benics Kálmán

 

Post2