ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 25. rész: Benics Kálmán

Őry Tamás egykori csapattársának Benics Kálmánnak adta tovább a stafétát. Kálmán jelenleg nem navigál, sőt válaszaiból az derül ki, ő már erről végleg lemondott. Pedig nem akármilyen pilóták mellett ült és segítette őket. A magyar bajnokság fénykorában ment pl. Szabó Gergővel ill. Turán Fricivel, Herczig Norberttel többek között. És tapasztalatát éppen Őry tamásnak is átadta, aki most meghálálta ezt azzal, hogy Kálmán válaszolhatott a tíz megszokott kérdésünkre.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Alapvetően elégedett vagyok. Amikor belekezdtem, boldogan aláírtam volna azt, amit elértem. Némi hiányérzetem azért van, mert nincs magyar abszolút bajnoki címem. Turán Fricivel álltam hozzá  a legközelebb 2008-ban, amikor a Peugeot 307 WRC-vel mentünk, de nem sikerült. De így volt rendjén, mert Spici, azaz Spitzmüller Csaba jobb volt és megérdemelten nyert. Ha a pontszámok nem is azt mutattát, még 2011-ben, amikor Herczig Norbival versenyeztem, akkor volt még sanszunk a Skoda S2000-sel, de sok gondunk volt az autóval. De mondom, alapvetően elégedett vagyok, a honi rali egyik legszebb korszakában mehettem.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Nem! De nem volt semmi esély arra, hogy pilóta legyek. De bőven megtaláltam a navigálás szépségét is pályafutásom alatt. Soha fel sem merült komolyan, hogy pilótaként szerepeljek, hisz nem tudtam előteremteni annak az anyagi feltételeit. Egyszer rajtoltam az egyik Mikulás ralin zsebből egy VW Golf Kit Carral, de megállt benne a váltó. Ekkor láttam pontosan, ez milyen anyagi terhekkel jár.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Takács Attila és Tóth Imi, akikre felnézek itthon. Nagyon sokat segítettek nekem, mindenben fordulhattam hozzájuk. Gyakorlatilag a mentoraim lettek. Mondhatnék nagy külföldi neveket is, de az igazság az, hogy számomra az említett két magyar úriember adta az impulzusokat.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Jajj, muszáj? Annyira szégyellem még. Ne hozzál zavarba! Egy prágai ralisprinten voltunk Szabó Gergővel. Az egyik gyorson, ami körgyors volt egy stadion körül, eggyel kevesebbszer mentünk… Egyből abszolút első idő lett belőle… Persze csak egy ideig… Mondhatnám, hogy az ötletet Keszler Matyi bácsitól loptam…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nem nagyon tudnék kiemelni egyet. Turán Frici nagyon lelkiismeretes volt, addig tréningeztünk, amíg kellett. Akkoriban még kicsit heves vérmérsékletű volt azért. Herczig Norbi nagyon aprólékos és alapos volt és nagyon ügyes volt. Szabó Gergő, nos ő link volt, de elképesztően jó keze volt. Egyszer vezettünk Veszprém ralin az utolsó előtti gyorsig. Akkor is szervó hiba miatt estünk hátrébb, úgy, hogy reggel hatkor még egy medencéből szedtem ki… Előző este mondta, ő elmenne egy órára Alsóörsre a halsütőkhöz… Mondtam, ne, de ez lett belőle.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Nem! Szerintem ez egy nagyon szép és összetett feladat. Persze tudjuk, hogy vannak veszélyei ennek a sportnak. De úgy dolgozunk már a versenyek előtt, hogy ennek a lehetőségét a lehető legkisebbre csökkentsük. Soha nem úgy éltem meg a versenyeket, hogy veszélyes. Hanem alapos felkészülés után is egy sport, ami komoly teljesítményt igényel pilótától, navigátortól egyaránt.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Most nem vagyok naprakész a magyar raliból. Már vagy 2-3 éve, hogy utoljára voltam futamon. Rengeteg R5-ös autó volt akkor is, ami pozitív. De úgy láttam, hogy a sztorizásokból, bandázásokból mintha kevesebb lenne. Régen azért másképpen volt ez.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Talán az Impromat Rallysprint Kopná cseh futam. Nagyon nehéz, tempós pályák voltak. Szabó Gergővel a Ford Focus RS WRC ’02-sel indultunk és abszolút elsők lettünk. A mai napig emlékszem, milyen kemény volt. A pályák minősége, vonalvezetése. Összetett feladat volt. No meg a Focus sem volt piskóta…

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Nem tudnék már beülni. Ilyen ambícióim már nincsenek. De egy VB, vagy ERC futam ott maradt a bakancslistán. Szóval nem tervezem, hogy ez valaha már megvalósul. Nem érzem, hogy már belefér az életemben. Motor és kerékpár versenyeztem még, de az elmúlt egy évben erre sem volt időm. A legkedvesebb hobbijaim is háttérbe szorultak, akkor hogy férne bele egy időigényes rali. Elmúlt, vége.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Nagyon jó barátomnak, egykori mentoromnak Takács Attilának adnám tovább ezt a lehetőséget.

Kósa András Race1.net

A képket Benics Kálmán küldte szerkesztőségünknek. Fotók: DUEN.hu, Maczek Péter, Rallysport.hu, Petr Sagner

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás
13. rész Hannus László
14. rész Kocsis György
15. rész Kerék István
16. rész Zsiros Gábor
17. rész Tóth Imi
18. rész Büki Ernő
19. rész Czakó Janek 
20. rész Kertész Krisztián
21. rész Deák Attila 
22. rész Holczer Dániel
23. rész Markó Tibor
24. rész Őry Tamás

 

Post2