ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 19. rész: Czakó Janek

Büki Ernő az újkori rali egyik legnagyobb navigátor legendája. Meggyőződésem, hogy büszke lehet az a kolléga, akit ő megszólít, véleményez, elismer. Czakó Janek az és gondolom kitüntetésnek vette, hogy az Ernő neki adta át a stafétát, rá gondolt, hogy a kérdéseinkre válaszolva megossza velünk gondolatait. 

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Felemás érzéseim vannak, ha az eredményeimre gondolok. Van S1600 és „A”  abszolút bajnoki címem. Van több év végi 2. 3. helyezésem kategóriában. 2006-ban megkaptam a navigátorok különdíját.  Mégis van hiányérzetem.  Egy ORB futamgyőzelem még nagyon jól esne a lelkemnek. 2016-ban Mecsek rallyn Ranga Petivel akár meg is lehetett volna, ha nincs az első nap technikai gondunk, így másodikak lettünk. Vagy 2010-ben Ranga Lacival is első helyről csúsztunk le, szintén egy balszerencsés váltóprobléma miatt. 2018-ban pedig Ollé Sanyival sikerült Szombathely rallyn abszolút  1. helyről beesni a fák közé. Az ERC dobogóinknak is rendszerint technikai akadálya volt.

Cipruson kategória 2. helyet buktunk elsőre, másodszorra 3-at. De ami az eredményeknél sokkal fontosabb nekem, az az, hogy bárkivel is versenyezhettem együtt, az mindig emberi és szakmai alapon történt, soha sem azért, mert járt volna hozzám egy „csomag”, amivel együtt kelendőbb lehettem volna. Nekem ez az igazi eredmény, vagy elismerés. Ha valaki azt mondja 20 éve, hogy majd egyszer az a Büki Ernő fogja tovább passzolni nekem a válaszadás lehetőségét, akit akkor a TV-ben és a pálya szélén néztünk (sőt , van tőle névre szóló aláírt poszterem is), kinevetem! Nekem ez az eredmény, nem feltétlenül egy fröccsöntött, csúnyácska serleg.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Nem, eszembe sem jutott. Egész életemben auto-motorsport kedvelő voltam. kb. 10 évesen gokartozni szerettem volna, de nem volt a környékünkön erre lehetőség, ezért jött a B terv, a motocross. Majd miután kilehelte a lelkét a motor, abbamaradt a dolog. A motort felváltotta a zenélés, es 20-on éves koromig ez maradt a hobbim. 16 évesen már felléphettem a Sziget fesztiválon, 2001-ig folyamatos résztvevője voltam a fesztiválnak és underground szinten egészen nagy hírem volt az országban, mint basszusgitáros. Miután viszonylag korán kiégtem, mint zenész, újra képbe került a motorsport. Vettem egy Ladát, ami egy igazi tákolt amatőr autó volt, rendbe akartam rakni, és sprint versenyeken indulni vele, de sajnos egy felelőtlen pillanatomban kivittem a közútra, ami azt eredményezte, hogy a rendőrég lefoglalta több, mint egy évre.

Eközben Ranga Lacival már jó barátok lettünk, mert osztálytársak voltunk pár évig középiskolában. És amikor Lacinak a 2001-es szezonja után csonka évek jöttek, 2004-ben élt a lehetőséggel, hogy kipróbálja magát az abban az évben indított Suzuki Ignis Kupában. Ekkor beszéltük meg, hogy együtt fogunk versenyezni. A vezetői ambícióimat ki tudtam élni. 2007-ben rally2-ben indultam pár versenyen a testvérem navigálásával. Év végén még a kategória dobogóra is felfértünk, nyertünk versenyt is N/1-ben, és bár  a Swift kupa már a végnapjait élte, nem mindig volt értékelhető a kategória, mégis nálunk landolt a 2007-es Suzuki Swift kupa bajnoki serleg. Pár evvel később Mikulás rallyn sikerült kategóriát nyerni, már Ignis-szel. Viszont amire büszke vagyok, hogy 2011-ben Baranya Kupát nyerhettünk a tesómmal, és egy Opel Astra Gsi-vel.  A lényeg, hogy a jobboldalról sok minden ragad az emberre, és az ellesett dolgokkal nagyon olcsón lehet megtanulni, viszonylag gyorsan vezetni.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Aki szakmailag nekem mindig etalon volt, az Büki Ernő és Csökő Zoli, vagy Kerék Balázs. Az Ő belső felvételeiket rengeteget néztük régen. Pár hete röhögtünk nagyot Zoli dumáján, amikor Herczig Norbival becsúsztak az árokba Szombathelyen. Annyit mondott halál nyugalommal, hogy „Ez nem jó hír”. Valós példaképem nincs. Inkább egy elképzelt példa van előttem, ennek szeretnék megfelelni. Legyek profi, higgadt, mégis laza és vicces. Vegyem komolyan, de ne halál komolyan. Ha ezek megvannak, mindenki jól érzi magát, az meg hozza az eredményt.  Valentino Rossi az az ember, aki legkülönlegesebb számomra. Nem tudom van e ember a földön rajta kívül, aki annyira elhivatott, mint Ő.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Szerencsére túl nagy baklövésem még nem volt. Apró etap tévesztés előfordult szerintem minden navigátorral, aki pár évet lehúzott már a szakmában. Ugyanez igaz az itinerben eltévedésre. 2004-ben Fehérvár rallyn történt egy hiba, ami örök tanulságul szolgált. Pályabejárás után, az itinert átírva 50 helyett 500-at írtam, ezt észre is vettem, de hibajavító helyett átsatíroztam. Ezzel azt értem el, hogy élesben 500-at mondtam, 50 helyett. Eltévedtem egyből, és kb. az utolsó 3 kanyarra találtam vissza. Ami nyilván mérhető időveszteséggel járt. Nem baklövésnek számít, de többször léphettem volna fel erélyesebben bizonyos pálya feldolgozási kérdésben. Ha jobban kiállok a véleményemért, akkor talán megúsztunk volna pár necces dolgot vagy balesetet.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy ki jobb vagy rosszabb. Sok összetevője van ennek. 2015-ben megadatott a lehetőség, hogy Herczig Norbi mellett ülhessek egy osztrák bajnoki futamon az akkor frissen megjelent R5-ös Skodában. Rajta akkor egyből láttam, hogy nyoma sincs hezitálásnak, és iszonyatos rutinja van, fejben meg utolérhetetlen. Ranga Peti hasonló hozzá. Határozott az autóban, bátor, és bármennyi kihagyás után képes a legelejében menni. Videókból sokat készül egy adott versenyre.

Ranga Laci, ha jól és időben kel fel, akkor egy állat tud lenni, viszont hajlamos bealudni az elején, amit a nap hátralévő részében kell ledolgozni. És általában a minimumot szánja a felkészülésre. Lesz, ahogy lesz, nincs túlgondolva.  Nekem mégis tetszik ez a mentalitás. Nincs úgy ráfeszülve, mint fiatalon. Mindenki azt gondolja, hogy agyontréningezik a mecseki pályákat, de ez nem igaz.  Ők ketten szinte a tesóim, Petit 12 éves kora óta ismerem, szóval velük versenyezni egészen más, mint mással. Ollé Sasát pedig senkinek sem kell bemutatni. Igazi közönség kedvenc.  Murván nagyon gyors, nagyon bátor. Sajnos aszfalton elvesztette az önbizalmát a hatalmas ózdi esés után. Sok esés köthető a nevéhez, és a nagy része hajszálon múlott csak. Szóval a balszerencse is bent ült sokszor az autóban. Kovács Attila és Szabó Laci mellett is volt lehetőségem versenyezni. Lacival a VFTS nagy élmény volt az osztrák sárban. És volt olyan versenyző is, akivel nem alakult ki összhang, ha visszamehetnék az időben, akkor nemet mondanék a felkérésre…

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Neeem, a kapusok totál hülyék, ez nem is kérdés. Én tuti, hogy nem állnék bele fejjel, egy 130-cal felém tartó labdába. Valószínűleg eltakarnám az arcomat, ha látnám, hogy jön a laszti. De gondolom, egy kapus is eltakarná a szemeit, ha egy rallyautóban ülve, 180-nal fordulnának Szombathely rallyn két hatalmas farakás között. Nem tudom, hogy nem stimmel e valami a fejünkben, de én 16 év alatt, talán háromszor ijedtem meg verseny közben. Nem azt mondom, hogy halhatatlannak érzi magát az ember, de olyan biztonságérzetem van ezekben a modern autókban, és annyira megbízom a versenyzőtársaimban, hogy teljesen nyugodt vagyok. Szerintem a pulzusom néha még a 100-at is eléri a gyorsasági szakaszon Összességében szerintem teljesen más mentalítás szükséges navigátorként, mint vezetőként.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Az élmezőny nagyon komoly, a nézők kezdenek visszatalálni a pálya szélére. Szóval az irány nem rossz. De pl. lehetne több murva verseny. Nekem személy szerint nagyon hiányzik Markó Tibi és a versenyei. Ami meg navigátorként évek óta kérdés bennem, az az, hogy miért nem vagyunk külön értékelve évvégén? Kiszolgáltatott helyzet. Gondolj bele, hogy lehúzol fél évet valaki mellett, jó eredményekkel, majd átülsz más mellé és semmid sincs. Ha lenne navigátori pontozás, mint más országokban, akkor elkerülhető lenne pár kínos szitu év végi díjkiosztón. Vagy ugyanilyen tüske, hogy kölcsönadási díjat fizetünk, ha az egyesületemtől eltérő csapatban versenyzem egy hétvégén. Nem értem miért kell büntetni ezért. Ennyit a navigátor érdekvédelemről.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Ciprusi Eb-ken rettenetes hőség volt, abban volt kihívás bőven. Ráadásul baloldali közlekedés van, ezért még az etapokon is fokozott figyelemre volt szükség. Vagy Azori-szigeteken pl. elindultunk a napsütéses 28 fokban a szervizből és mire felértünk a hegyre, 5 fok volt és olyan tej köd, hogy kinyitottuk a rajtban a két ajtót és a felhő bekúszott az autóba. Szürreális helyzet volt.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Nincsenek már nagyratörő álmaim, de Finnországban, vagy egy havas versenyen szívesen indulnék. Vagy a Dakaron, bármivel…  A realitást nézve, egy Veszprém rallyn R5-ös még elérhetőnek tűnik!

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Kertész Krisztiánnak! Sikeres navigátor, vezetőként is eredményes, mindig vidámnak tűnik. És lenne feléjük egy 11. kérdésem. Nem terveztek egy kis dizájn frissítést az új verdára???

Kósa András Race1.net

A képeket Czakó Janek küldte számunkra. Fotók: Christian Salzmann, Maczek Péter

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás
13. rész Hannus László
14. rész Kocsis György
15. rész Kerék István
16. rész Zsiros Gábor
17. rész Tóth Imi
18. rész Büki Ernő

 

Post2