ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 7. rész: Bán Viktor

Csökő Zoltán elsőre Kerekes Jotinak adta a stafétát, aki viszont jelezte szerkesztőségünknek, hogy magánjellegű okok miatt, egy későbbi időpontban tud a felkérésnek eleget tenni, amit én tiszteletben tartok. Zoli így Bán Viktort kérte fel a válaszadásra, aki örömmel vette a megkeresést és már el is készült az interjú. Nem titok, mi közeli barátságot ápolunk kishazánkban, Pécsett, így fél szavakból is megértettük egymást, íme az eredmény.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Először is hatalmas megtiszteltetés Csökő Zolitól, hogy engem kért a következő válaszadónak!!! Számomra ezek az igazi sikerek, amikor egy mester kíváncsi rám 😘 A kérdésre válaszolva, maximalista vagyok. Ebből kifolyólag, amit elértem, azt szeretném majd még feljebb helyezni. Az elmúlt tíz évben szép eredményeket értem el, sikerült egy magasabb szintre eljutnom. Gondolok itt az ORC abszolút bajnoki címemre és más kisebb részeredményekre. Azonban a Ranga Peti első R5-ös versenyén Veszprémben, ahol a második és harmadik gyorsot megnyertük és vezettük az abszolútot Herczigék előtt, arra nagyon büszke vagyok.  Szeretnék a jövőben mindig egyet nagyobbat lépni, aztán még egyet…

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Aki azt mondja, hogy igen, az hazudik… Persze, hogy vezetni szerettem volna, de amikor beülhettem először a jobb1-be, rögtön úgy éreztem, megtaláltam a helyem. Ez Köbli Karcsi mellett volt 2010-ben, ő hívott először. Az, hogy a navigátorkodást profi szinten műveljem, akkor még eszembe sem jutott. Most már nem így vagyok ezzel…

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Itthon nagy mentorom volt Istovics Gergő. Tisztelem és szeretem, nagyon sokat segített, a tapasztalata miatt felnézek rá. A fiatalabb generációból pedig Csányi Botondot említeném, szerintem a top navigátorok között van már. De meghajolok minden WRC navigátor előtt, mert azon a szinten azt úgy csinálni, már szinte emberfeletti.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Volt ilyen, sajnos. Tavaly navigáltam László Martinnak Nova Goricán. Sima balt mondtam, egy bal3 helyett… Nagy hiba volt, az árokban is végeztük. Nem volt időnk még a megengedett pályabejárásra sem. Éppen a rajtban beszéltünk Martinnal, hogy “te tudod, most melyik pályán vagyunk?”. Nos, nem. Így ezért nem vettem észre, hogy egy bukkanó után egy sorral lejjebb olvasom az itinert… Nagyon megviselt ez a hiba. Hetekig rágódtam rajta, még hazaérve Pécsett az utcára sem volt kedvem kimenni.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nehéz kérdés. Senkit sem sértenék meg. De egy picit Ranga Petit és Maricsek Mikit kiemelném a többiek közül. Petit a kora és gyorsasága miatt. Ifjú titán volt, amikor már nemzetközi versenyeken tudtunk együtt menni, nem is rossz eredményekkel.  Mikit pedig azért, mert vele jutottam fel pályafutásom eddigi csúcsára az ORC abszolút bajnoki cím elnyerésével. Imádtam vele dolgozni, igazi jó hangulat volt mindig az autóban.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Biztos vagyok benne, hogy ez igaz, de talán a pilótákra még hatványozottan. De valóban nem vagyunk normálisak, ha beülünk melléjük egy füzetkét szorongatva a kezünkben és rájuk bízzuk magunkat. De az igazság az, hogy eddig mindig olyanokkal mentem, akikben maximálisan megbíztam. A félelem pedig soha fel sem merült.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Hát… Igazából nem vagyok elégedetlen semmivel. Én a Szövetség dolgaiba nem mennék bele. Végzem a dolgomat, a feladataimat és örülök, ha versenyezhetek, mert az is nagy dolog. Nagyon sokat kaptam ettől a sporttól már eddig is.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Az első ERC futam a Kanári-szigeteken Ranga Petivel. Először mentem egy Mitsubishivel, és rögtön egy ERC futamon. A shakedown szakaszon már éreztem, hogy ez mekkora kihívás lesz. Végül a kategória második helyén végeztünk, ami szerintem nagyon jó eredmény volt. Ezt követte az Acropolis Rally… Az fizikálisan borzasztóan megerőltető volt. A második nap reggelén úgy ébredtem, mint akit éjjel agyonvertek és akkor még egyszer ugyanannyi volt vissza… Ott éreztem, hogy ezt a sportot komoly szinten nem lehet űzni, hogy csak úgy kiugrok a pécsi lakásomból az Acropolis ralira.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

A Finn rali. Az elképesztő átlagsebesség miatt. Egy jó pilótával kipróbálnám magam. Milyen lehet, amikor egy bukkanó után 200-zal el kell fordulni és még el is hisszük…

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Mély tiszteletem jeléül egy pécsi patriótának adnám tovább. Csányi Botinak, aki egy iszonyatosan “hülyegyerek”, de én ezért szeretem nagyon, viszont a szakmáját nagyon magas szintem műveli. És ezért nagyon tisztelem.

Kósa András Race1.net

A képeket Bán Viktortól kaptuk. Fotó: Rallyeyes.hu, Sári Péter “Jordan”

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán

 

Post2