Mit tehetünk most a kedvenc sportunkért? Sokat…

Az már biztos, hogy a legkedvezőbb esetben is, talán nyár elején indulhat a rali bajnokság. Igen, a legkedvezőbb esetben. A járvány szempontjából. De közel sem biztos, hogy indulhat, vagy hányan indulhatnak majd az alig várt zöld lámpa jelzésére. Mert attól félek, a gazdasági része jóval nagyobb csapást mér ránk, mint a vírus az egészségünkre.

Amikor olvasom itt és más oldalakon is a kommenteket és a járvánnyal kapcsolatos írásokat, olyan tipikus magyar mentalitás, hozzáállás tükröződik vissza. Egyrészt nem kapaszkodunk azokba a  pici jó hírekbe, amelyek vannak és léteznek. Nem keressük a kedélyállapotunk és a lelkünk javításának lehetőségét. Sőt, mindenki “jól értesült”, mindenkinek van valakije, aki éppen ott dolgozik és “ennyi, meg annyi beteg van már”. És ha a napi hivatalos adatok nem a rémhíreket terjesztők teóriáját erősítik, akkor csalóznak és hamisításra hivatkoznak. Ez így nem jó, és miért káros számunkra, akik éppen ralizni szeretnénk?!…

Ezzel csak elhúzódik a dolog. Lehet, nálunk is tombolni fog a járvány, bár a számok  nem ennek mértékét igazolják. Senki nem tudja megmondani mi lesz, de miért vetítjük előre azt, ami nem is biztos. Ja, mert ez van Olaszországban, az van Franciaországban, ez van már Németországban stb. Igen ott az van. A negyvenmilliós, a hatvanmilliós és a nyolcvanmilliós országokban igen, tízezer felett van a fertőzöttek száma. És miért nem örülünk, hogy nálunk nem?

Az a baj Kedves Barátaim, hogy a szenzációra, még ha rettegünk is tőle, sokkal jobban fogékonyabbak vagyunk, mint a normális, tényszerű dolgokra. 2015-ben Magyarországon is tombolt az influenzajárvány és sajnos több, mint 5 000 ezer áldozattal járt. Mégsem volt pánik, és ilyen drasztikus intézkedések, mint most. Pedig az influenza a mai napig nem gyerekjáték. Mégis együtt élünk vele évtizedek óta. Tudom, már mondják egyesek, ebből is lehet ekkora veszteség… De miért is? Ha ilyen hamar megtettük a kellő intézkedéseket és ráadásul be is tartjuk, akkor annak eredménye kell hogy legyen!

A lakásom pontosan 5 kilométerre van Kövágószőlőstől, ahol tegnap a polgármester jelezte, van koronavírus. Tehát onnan kórházba szállított beteg. Igen, ez járvány idején előfordul, hogy éppen melletted is ott van. Csak tartsuk be a szabályokat, és akkor sokkal kisebb lesz a probléma. És akik a nagy robbanásra várnak, ne legyenek elkeseredve, ha mégsem következik be. Mert a sok negatív megnyilvánulás mellett úgy gondolom, azért pár nyugati országnál fegyelmezettebbek vagyunk. Én ma is ezt láttam, mikor el kellett ugranom a bankba…

A bajt másban látom. Mert biztos vagyok benne, hogy a gazdaságunkra ez sokkal nagyobb csapást mér, mint az egészségünkre. Nem fogjuk tudni kizárni az Európában, vagy az egész világon kialakuló válságot, Az ide sokkal jobban beássa magát egy időre, mint a vírus. Ezt akkor fogjuk érezni, amikor ismét zöld utat kapunk rendezvényekre, koncertekre és sporteseményekre. A már alig várt első idei ralifutamra.

Pár hete még milyen örömmel jelentették be elég sokan, hogy én is, én is R5-sel indulok… És még többen, hogy ők is ilyen és ilyen autókkal ott lesznek az egri rajtnál. Nem tudom, hogyan lesz az újraindulásnál. A kialakult gazdasági helyzet nagyban fogja befolyásolni azon cégek működését, akik éppen most úgy döntöttek, hogy valamelyik páros mellé állnak. Nem tudom, hogy lesz ez pár hónap múlva, de biztosan nem úgy, ahogy volt még pár hete. Mit lehet ez ellen tenni? Sokat nem, de egyet biztosan.

Rajtunk is múlik, hogy itthon meddig tart a járvány által okozott vészhelyzet. Ha fegyelmezettek vagyunk, ha betartjuk a szabályokat, tudjuk csökkenteni minden szempontból a veszteségeket. És tessék pozitívan állni a dolgokhoz, elfogadni a tényeket és az állandó gyanakvással nem stresszelni saját magatokat is. Meglátjátok sokkal jobb lesz. És ha együttes erővel itthon kordában tudjuk tartani a vírust és a kialakult helyzetet, biztosan előbb jön az első verseny bejelentésének időpontja. Ha minél előbb jön, annál kevesebb lesz a veszteség, annál több cég tud mégis maradni szeretett sportágunk mellett.

És így minél többen rajtolhatnak majd a szlalomtól az ORB versenyekig bezárólag. Döntsd el, fegyelmezett leszel és a tényekhez alkalmazkodsz, vagy lelki szemeid által látott, “biztos forrásból” megerősített tömeges betegségben szenvedők egyike leszel. Ne azzal foglalkozz, mi van más országokban, hisz nem tudod pontosan, az miért alakult úgy. Magaddal, a családoddal a közvetlen környezeteddel törődjél! És ha így tesz mindenki, nem lehet gond… Találkozzunk minél előbb a pályák mentén!

 

Kósa András Race1.net

Fotók: Takáts Ottó, Bence_photo

 

Post2