Elek István semmit nem változott…

Szerintem az idei Mikulás rali kellemes meglepetése Elek István autózása volt. Bár ez a kijelentés sem állja meg a helyét csak úgy, mert írhatnám, hogy Elek hozta a szokásosat… A pont húsz éve első N-es bajnoki címét ünneplő pilóta ( a másodikat 2007-ben szerezte), most egy ígéretét váltotta be abból a 3-4-ből, amit korábban tett. Herczeg Péter barátjának fogadta meg korábban, hogy egyszer itt indulni fognak. Nos, ez már történelem… Istvánnal beszélgettem ma reggel.

“Köszi, hogy hívtál. Nos, a történet évekre nyúlik vissza, valóban. Péter nagyon jó barátom. Korábban egyszer megautóztattam már aszfalton, de versenyen még soha nem indultunk, pláne murván. Sóval ennek jött el az ideje. Ugyanis három gyermekemnek tett ígéreteim mellett Péternek tettem még fogadalmat, hogy indulok vele. Tehát négy ilyen feladatom volt. Igaz két éve a nagyobb lányommal már indultam itt, de műszaki hiba miatt 4, vagy 5 gyors után ki kellett állnunk. Szóval azt is meg kell ismételnem. Péter már nyáron pedzegette, hogy most kéne indulnunk, de végül két héttel a verseny előtt döntöttük el, hogy valóban benevezünk.” – avat a részletekbe István.

“Gyakorlatilag azt mondhatom, hogy úgy álltunk rajthoz, hogy az elmúlt öt évben öt gyorsasági volt bennem. Peti pedig még soha nem navigált. Így összeraktuk, amink van…))) Balázs Öcsi autójával indultunk. Köztudott, én nem vagyok az az autókímélő típus, nekem eszköz az utcán is, nemcsak versenyen. De most mégis úgy kezdtem, hogy vigyázok rá, Öcsi autója nagyon szép és egyben van. Láttam az elején az időket, de nem foglalkoztam vele annyira, mert a szórakozás volt az elsődleges és nem az óra ellen mentünk Péterrel. De jó érzés volt annyit konstatálni, hogy nem felejtettem el vezetni…” – állapítja meg elégedettem István és nem alaptalanul.

“Aztán az első szervizben odajött hozzám interjút készíteni egy forgatócsoport, akik úgymond adták alám a lovat, hogy még mindig milyen jól megyek és régen sem voltam visszafogott, meg ilyesmi. Na, ott mondtam nekik, ok srácok, akkor most a következő körben rápattanok a gázra. Így is lett és ekkor jöttek azok az abszolút harmadik, ötödik idők. Csapattunk egy kicsit, ami után Péter azt mondta nekem, soha többet aszfalton, csak murván… Kétségtelen, hogy élvezkedtünk az autóban, jól sikerült gyorsok voltak. Itt már annyira nem izgultam, mint az elején, amikor ALS-t is elfelejtettem kapcsolni…” – neveti el magát Elek. De érződik a hangjából így reggel fél 9 táján is, hogy ezt bizony nagyon élvezte, mint egy tini. Így adódott a következő kérdés is.

“Nem, nem… Nekem arra időm és energiám sincs, hogy menjek egy komplett évet. Az építőiparban vállalkozom és amellett nem sok szabadidőm van, amennyi mégis, az egyértelműen a családé. Már nem fér bele, hogy egész heteket legyek távol egy-egy futam miatt. De az kétségtelen, hogy nagyon izgat egy R5-ös autó. Péter már rágta a fülem, legközelebb menjünk azzal… Meglátjuk. Ő is nagyon élvezte, de beszélgetésünk elején mondtam, még ezen kívül három kívánságot kell, három gyermekem felé teljesíteni. Nagyobb lányommal megismételni egy futamot, aztán a középsővel, aki most lesz 18 éves, és jogosítványt szerez, szintén indulni kell. A fiam még csak 11 éves, vele ráérek még az ígéretemmel, de az sem marad el…” – ígéri meg a gondos apuka itt a nyilvánosság előtt.

“Szóval 3-4 versenyre még elosztva, így jó vagyok. De semmi több. Szép volt, jó volt. De már élesben nincs rá reális lehetőség. De azt nem tagadhatom, hogy most is nagyon élveztem. Jól estek a gratulációk is. Pedig anno, én sem kezdtem korán, hisz voltam már harminc éves, amikor beléptem a legfelső szinten és nyerni is tudtam. Négy új gumit használtam el most, és azért fel tudtam venni a versenyt a fiatalokkal, ez jó érzéssel töltött el. Szeretem a ralit és mindig is szeretni fogom. Nem volt túl hosszú a pályafutásom, de szívesen emlékszem vissza mindenre, ni meg ezekre a buli versenyekre is. Jó volt ismét nyomni…” – zárja Elek István ma reggeli interjúját.

Nekünk meg élmény volt követni. A Mecsek ralin Lajta Zsolt, most pedig Elek István mutatta meg a fiataloknak, bizony ők nem felejtettek el vezetni, mert fénykorukban (is) nagyon tudtak…

 

Kósa András Race1.net

Post2