Hideg – Kerék: Az új kihívás ismét az ERT

Hideg Krisztiánt nem ma ismertem meg. Ezzel csak arra akartam célozni, ha rábírom kis felvezetéssel, hogy meséljen az idei terveikről, akkor biztosan belelendül. Igaz az elején elhangzik a szokásos “öreg vagyok már” célzás, de két mondattal később egy tini lelkesedésével taglalja, miért is dönt a folytatás mellett. Mi az, hogy folytatják Kerék Istvánnal, új motivációt, új kihívást kerestek.

“Úgy vagyok vele, ha valahol elértél egy eredményt, mondjuk egy bajnoki címet, és a következő évben meg is tudtad védeni, akkor továbbállhatsz. Nos, ez történt velünk a Mitropa kupában. Kétszer egymásután elhódítottuk az abszolút bajnoki címet, így a tél folyamán úgy döntöttünk, helyette egy másik sorozatot favorizálunk idén.” – kezdi telefonos interjúját Krisztián. Mert, ugye most is éppen úton van…

“Ezért az European Rally Trophy itteni sorozatából (Central Zone) szeretnénk kiharcolni a döntőbe jutást. Gyakorlatilag visszatérünk. Idén minden régióból az első öt jut a döntőbe, amely helyszíne később kerül kijelölésre. Ott meg már bármi lehet.” – mondja Krisztián.

“Úgy számoltuk, hogy ehhez itt, úgy négy futamon kell elindulnunk. Abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy a horvát bajnokság két versenye is beletartozik majd a sorozatba. Mert a másik célunk, amit eddig még nem mondtam, hogy a horvát abszolút bajnoki címünket természetesen szeretnénk megvédeni, hisz ott tavaly először lettünk aranyérmesek, tehát ott még van elvégezetlen feladatunk…” – nevet Krisztián. na ilyen egy motiválatlan “öreg” pilóta…

“Nem tudom még pontosan kik lesznek az ellenfeleim, de úgy készülök, hogy minden sorozatban lesz bőven, hisz egyre népszerűbb a rali déli szomszédainknál, az ERT-ben meg felbukkanhatnak cseh, szlovák és lengyel pilóták is. Ezért ezt a szereplést alapvetően a Skoda Fabia R5-tel tervezzük. De nem mindent…” – csigáz fel Krisztián. “A napokban készül el a Mitsubishink vadítása. Szekvenciális váltóval, ahogy kell. Azzal is szeretnék menni, olyan helyeken, ahol a szabály megengedi, ki nem hagynám… Az biztos, hogy a Skodával rajtolunk a horvát bajnokság első futamán, a Kumrovec ralin. Az osztrák futamon, viszont kacsingatok a kis Mitsummal…” – mondja mosolyogva, de komolyan Krisztián.

“A részletes programot majd István úgyis elmondja neked. Szóval ezekben gondolkodunk, és ez kellően feldob. Az említett futamok nagyon jól szervezettek, ezt ajánlom, az itthoniaknak is… Öröm ott menni, és jó küzdelmek vannak. Remélem az ERT döntőbe bejutunk, és ott egy színvonala komoly, verseny keretében tesszük fel a koronát az idei évre. Megpróbálunk majd maximálisan felkészülni, és majd meglátjuk mire lesz elég.” – zárjuk Krisztiánnal a rögtönzött interjút. Nos, ilyen egy “kiégett” pilóta, amikor tervezi az újabb esztendejét…

A labdát így passzolom Kerék Istvánnak, aki mellesleg idősebb Krisztiánnál. Mégis precízen, és kidolgozott kis noteszával várja a kérdéseimet. “Igen, Kumrovec lesz az első futam. És az is biztos, hogy az egyik kedvenc versenyünket az osztrák Rebenland ralit idén sem hagyjuk ki, pedig egyik kinézett sorozatnak sem állomása. Ezt követően viszont két fontos horvát verseny jön ismét az Opatija, és az INA Delta rali. Utóbbi már ERT futam.” – méghozzá az első a programjukban.

“Igen, és én alig várom, hogy visszatérjünk. Ugye itt már gyűjtöttünk címeket. 2016-ban Krisztián az ERT2 bajnoka lett, míg én a navigátorok között a kategória és az abszolút címet is begyűjtöttem. Úgyhogy megértheted, mennyire elfogult vagyok.” – természetesen, fűzöm hozzá. István pályafutása egyébként is bővelkedik nagy címekkel, hisz 2004-ben Turi Tomival abszolút magyar bajnokok,lettek a Skoda Octavia WRC-vel.

“Júliusban az osztrák Weiz rali jön, majd a Nova Gorica. Végül a zágrábi Croatia futam. Úgy gondoljuk, ez a szereplés elég lesz mind a döntőbe jutásra az ERT-ben, és talán a horvát ismétlésre is. Persze, számolgatunk, és figyelünk menet közben, és ha kell, erősítünk a naptáron. Ez Krisztiánnál egyébként sem probléma, akármit is mond, ő inkább megy, mint nem megy…” – nevet bele mondatába István

“Én meg megyek vele, mert imádom csinálni. Amíg eredményesek tudunk lenni, abba nem hagynám. És ha a keret bírja,vagy jól sültek el az eredmények, akkor idén is láthatóak leszünk hazai versenyen is. Jól éreztük magunkat a Mikulás ralin, nem gondolnánk, hogy kihagynánk idén. Bár még az ERT döntőjének pontos időpontja, és helyszíne nem ismert, azzal viszont nagyon számolunk, tehát az az első…” – búcsúzunk Istvánnak ezen kijelentésével.

Jó, ketten együtt még nincsenek száz évesek… Éppen ezért még nem a Historic futamokban gondolkodnak. Elhallgatva őket, nem is akartam jobban csavarni a végét. Nem lenne értelme. csodálom őket.

 

Kósa András Race1.net

A fotókat Kerék István facebook oldaláról válogattuk. Köszönjük minden kolléga munkáját. 

A Rally Café Autósport Magazin februári száma már kapható! 

 

 

Post2