“Tehetség kerestetik…és talál!” 5. rész: Dénes Szabolcs

Ma egy olyan fiatal autóversenyzővel folytatjuk sorozatunkat, aki a pálya szélén kezdte autósportos pályafutását. Erre mondhatnánk, hogy mi is, de ez így nem lenne teljesen hiteles. Más szurkolóként a versenyre járni, és más a szurkolókért, versenyzőkért dolgozni a pálya szélén. Az utóbbi tevékenységek közé tartozik a filmezés, és a fotózás. Nos, ma cikkünk főszereplője így kezdte, sőt jelenleg is aktívan tevékenykedik az ORB futamokon. Ő Dénes Szabolcs.

A pécsi pilóta a  Lepold Sportvideo egyik kamerás embere, aki bizony, amikor teheti, tövig nyomja a gázt. Tette ezt idén olyan hatásfokkal, hogy bajnok lett. Méghozzá abszolút bajnok, és ezzel történelmet írt. Nem hallottatok róla? Na, ezért is írjuk ezt a sorozatot.

“Egészen pontosan a számítógép előtt kezdtem, hisz nagy élvezettel játszottam a Richard Burns ralin. Ez nekem jobban feküdt, mint a többi hasonló program. Egész jó eredményeket sikerült elérnem a különböző internetes bajnokságokban. Mégis azt kell hogy mondjam, az igaz ihletés a pálya szélén jött, miközben filmeztem a mellettem elszáguldó autókat.” – kezdi őszintén Szabolcs.

“Korom Zsolt látta jobban rajtam a reakciókat, ő noszogatott, hogy próbáljam ki én is. Hajlottam a dologra, egyre nagyobb volt bennem a kíváncsiság mire lennék képes. Ezért 2012-ben vettem egy 2105-ös Ladát, a piros-fekete színűt, ami egy alap “N”-es autó volt. Nem a legjobb állapotú gép volt a kínálatban, de a célnak megfelelt, hisz még jogosítványom sem volt. Ezért csak szlalom versenyeken tudtam indulni vele a kezdetek kezdetén.” -meséli Dénes Szabolcs.

“Aztán 2014 év vége felé megszereztem a jogosítványt, és egyből indultam az első versenyemen. Baranya megyében van a Mini Rali bajnokság, és ennek a bólyi futamán debütáltam. Itt még csak a tapasztalatszerzés volt a cél, jelentősebb eredményt nem értem el. A következő megmérettetés még ebben az évben Nagytótfaluban volt, ahol Kálmánczi Balázs remek versenyzőbarátom ült be mellém navigálni. Nos, gyönyörűen felborultam vele, azóta is hajtogatja, hogy soha többé nem ül be mellém…” – nevetve meséli a baranyai ralis berkekben igen elismert tudású barátjáról Szabolcs.

“Később még olyan barátaim, és mentoraim ültek be mellém Kálmánczit követően, mint Geiger Máté, vagy Szauer Gergő. Őket “nem bántottam”, de 2015-ben pár versenyt követően Garéban ismét sikerült fejre raknom az autót. Akkor a szenvedő fél mellettem Paczur Dominik barátom volt…Nos, ő még valahogy ezt elviselte, de az autóm már nem. Szépen elhajlott szegénykém, igaz addig sem volt egy rózsacsokor, de itt befejezte pályafutását, így eladásra került.” – vált meg első autójától Szabolcs.

“De hamar sikerült pótolnom a paripát a kereklámpás “N”-es ladával, amivel egészen ideáig versenyeztem. Az autó hamar “A” csoportos kocsivá alakult, ami az 1600 light kategóriába volt jó. Ezt köszönhettem Pflug Zolinak, aki egy remek, tartós motort csinált bele. Nem egy nagyon felhúzott erőforrás, de talán éppen ezért köszönhettem azt, hogy 2015-től egészen mostanáig remekül muzsikált a széria váltóval.” – dicséri az autóját, és barátja munkáját Dénes Szabolcs.

“Magyarbólyban léptünk egyet előre, mert az itteni MARB futamon elindultunk a kocsival, és itt már az életben is egy párként velem élő Varga Kata navigált nekem. És rögtön futamgyőzelmet arattunk, megnyertük az 1600 light kategóriát a Sprint bajnokság ezen versenyén. Úgyhogy szépen zártuk az évet. Ez a siker megalapozta a közös munkánkat is a versenyek tekintetében, azóta is a párom navigál nekem, és nem is tudom elképzelni már, hogy mással autózzak.” – vallja be őszintén a 25 éves Szabolcs.

“A 2016-os esztendőre együtt a teljes Mini Rali bajnokságot tűztük ki célul. El is kezdtük az éves programot, azonban nem sokkal egy kényszerű bő két hónapos szünetem jött. Ugyanis eltörtem a bokámat, méghozzá a szombathelyi ralifutamon. Ugyanis filmezés közben eltalált egy kő, és ilyen szerencsétlen vége lett a dolognak. Gyakorlatilag munkahelyi baleset ért, egy versenyen egy versenyzőt úgy, hogy nem is vezettem…” – poénkodunk utólag az eseten a fiatal operatőr-versenyzővel.

“Az év második felében a Mini Raliban hozunk pár első és második helyet, de ez nem volt elég a kihagyás miatt, hogy év végén is dobogós helyen végezzünk. Pedig az autó is kapott egy tolókerekes váltót. Ezért az idei esztendőre mindenképpen ezzel a céllal vágtunk ismét az évnek. Az autómat Paczur Dominik készíti fel, sőt ő szervizeli a versenyeken is, miközben ő a pályán az egyik legnagyobb ellenfelem. Ez is ritka felállás így, de nálunk remekül működik a barátommal.” – árulja el nekünk ezt az igazi fair play elismerésre hajazó felállást.

“Nagytótfaluban kezdtük a szezon, ahol a kategóriában és abszolútban is harmadik helyezést értünk el Katával. Dominik itt jobb volt nálunk… Bólyban már nyertem a kategóriát, és abszolútban másodikok lettünk, ami nagyon jó eredmény, mégis kicsit bosszantott, mert elvittem egy lassítót, és ez a hiba fosztott meg az első helytől. Bezedeken a földes versenyen pedig minkét értékelésben másodikok lettünk, éppen Dominik mögött…” – érünk lassan a leltárral az év feléhez.

“Garé következett, ahol a kategória második helyén kívül jobb eredményre nem számíthattunk, hisz sok volt az egyenes, ami egyértelműen a fronthajtású, nyugati típusú kocsiknak kedvezett. Azonban Nagynyárádon az újabb földes derbin begyűjtöttünk mindent, kategóriát és az abszolútat is. Pedig kaptam egy defektet, de nem álltam meg, azt mondtam így is leküldöm, és amit kapok ezért másodpercekben, majd ledolgozom. Így is lett…” – idézi fel örömmel első abszolút győzelmüket Szabolcs.

“Augusztusban következett a siklósi futam egy kategória második hellyel, majd ezt követően jött a siklósnagyfalui futam. Ezt a pályát egyáltalán nem ismertük. Volt is bennem kis kétség, ehhez képest az itt elért eredményekkel, ami kategória győzelem, és abszolút harmadik hely volt, minden várakozást felülmúlva megnyertük Katával a Mini Rali bajnokság abszolút versenyét is. Erre azért vagyok nagyon büszke, mert a sorozat közel nyolc éves történetében ez az leső ladás abszolút győzelem.” – meséli joggal büszkén a bajnok pilóta.

“Így ezután jöhetett a hab a tortán és rengeteg ember előtt az idei Mecsek rali prológján autózhattunk, és öt alkalommal mutathattuk meg, mit is tudunk. Ezt követte még egy szlalomverseny az Expo udvarán, majd másnap lett volna a nagytótfalui záró futam a Mini Raliban. Nos, utóbbit más kihagytuk, mert a szlalom közben kicsit megütöttem a futóműt és egy érdektelen versenyen már nem akartam kockáztatni feleslegesen. Ezért gyakorlatilag így ért véget az esztendőnk.” – meséli cseppet sem bánkódva Dénes Szabolcs.

“Azóta már meg is váltam az autómtól. Mert szeretnénk Katával egy olyan papíros versenyautót, amivel már a MARB versenyeken tudunk indulni rendszeresen. Ez a célunk a párommal a 2018-as esztendőre. Az árkülönbözetre is jócskán kell gyűjtenünk, de mi ezért hajlandóak vagyunk buliról, italról, dohányról lemondani, mert a ralizás a közös célunk, így együtt. Gyűjtögetünk erősen, és támogatnak benne önzetlenül továbbra is a barátaink Paczur Dominik és Zsolt, Korom Zsolti, Pflug Zoli, és Szabó Zsolti.” – meséli örömmel zárszóként Dénes Szabolcs.

Nagyon szimpatikus kis csapat. Nagyon megfogott az a mondata, hogy “…ezért hajlandóak vagyunk buliról, italról, dohányról lemondani, mert a ralizás a közös célunk.” Na, ezt ajánlom minden fiatalnak. Legyen az bármilyen sportág, csak az alázat legyen hasonló. Azon kívül irigylem Szabolcsot. Már ilyen fiatalon olyan párra lelt, aki mindenben támogatja, sőt az egyik legfontosabb feladatot is ellátja, azaz navigál a versenyeken. Hát nem aranyosak? Úgy látom, amit régen a kultúrházi bálok jelentettek, azt most már a rali pótolja…😂😜❤👌

❤😜😍 Az ideális versenyzőpáros… Kezdem azokat sajnálni, ahol még fiúk navigálnak…😂

Kósa András Race1.net

A klassz képeket köszönjük Hompola Miklósnak és Kogelmann Eriknek. Az utolsó készítésénél, tudtunkkal nem vettek részt…😜😂

Post2