ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 24. rész: Őry Tamás

Az előző részben Markó Tibor személyében olyan ember nyilatkozott, aki rakott le már ezt azt a rali asztalára. Ő olyasvalakinek adta tovább a stafétát, aki más eddigi tevékenysége mellett a ralisport szerelmese, és bizony tett is érte már. Őry Tamás sem háttal ül a raliban, de ahogy ő mondja, elképzelései, ötletei miatt mintha az első számú közellenség lenne. Nézzük, mit mondott Tamás.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Úgy gondolom, hogy elégedett lehetek. Ugyan nekem nincs olyan hosszú és professzionális pályafutásom a jobb1-ben, mint akik korábban itt előttem megszólaltak, de elégedett vagyok. Van egy másik oldalam is, amit ismertek, hisz promóter, szervező vagyok, van feladatom bőven az autósportban. És nagyon büszke vagyok arra, hogy Magyarországon ERC futam van és lehet még a jövőben. Nemcsak a ralival foglakozom, de ezzel a sikerrel hozzá tudtam járulni a magyar ralisporthoz, ami nekem a nagy szerelmem. Egészen kicsi korom óta rajongok a sportágért.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Az a válaszom, hogy nem! Amikor először beülhettem a jobb oldalra, az 2004-ben volt a Mikulás ralin. Kerék Balázs mellett egy Subaru Legacyban debütáltam. Óriási volt. Az ott ért élmények mellett már éreztem, hogy ez való nekem és nem a vezetés. Mert, az a munka, ami ezzel jár, a szervezés, a logisztikai rész, az is jelentős energiákat emészt fel, de nekem nagyon testhez álló feladat. Tehát, így együtt az egész egy iszonyatos energiát igénylő tevékenység, de nagyon szeretem.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Navigátori szempontból a 90-es évek végére, a 2000-es évek elejére mennék vissza. Csapatokat vezettem, dolgoztam Szabó Gergővel és Turán Fricivel. Három nagy nevet mondanék mellőlük, akikre felnézek. Benics Kálmán, Kerék Balázs és Zsiros Gabi. Ők voltak nekem az etalon. A maiak közül számomra Ferencz Ramón és Bagaméri Laci munkája, stílusa tetszik a legjobban. És ilyen nevek említése során nyugodtan azt is kijelenthetem, hogy a magyar ralisport a jobb1-ben is nagyon erős!

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Konkrétan a versenyeken nem volt. Mondjuk nem is volt hosszú a pályafutásom. Amióta próbálom segíteni a ralisportot, rájöttem, nem kellett volna megbíznom annyi emberben… Sokkal motiváltabb lennék, ha elismernék a munkámat. Nem mindig onnan jön, ahonnan várom, inkább külföldről méltatják azt, amit eddig tettem. És nem itthon.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Megmondom őszintén, nekem Szabó Gergő a nagy kedvencem. Hihetetlen élményeink voltak. Ő egy igazi egyéniség. Abban az időszakban, amikor ő is vívott az abszolút címért, pokolian jó mezőny volt itthon. Profi pilóták serege volt és remek autók. Hét nyolc olyan pilóta ment egy időszakban, akik közül bárki lehetett volna abszolút bajnok. A külföldiek közül Colin McRae volt és utána nagy Petter Solberg rajongó lettem. Mindig nagy Subaru fan voltam.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Erre már utaltam korábban. Úgy gondolom, hogy igen! A navigátornak le kell győznie az egóját! Háttérben kell tudni maradni, ehhez képest mi irányítjuk az autót… Összefogjuk az egész csapatot, levezényeljük a versenyt. Fantasztikusan szép munka ez az egész így, egyben.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Én nem osztom a szakágvezetés álláspontját. Nem Európa egyik legerősebb  bajnoksága a miénk. Nem vagyok elégedett a sportág vezetésével. Nemrég egy öt éves koncepciót vázoltam, most ennek eredményeképpen első számú közellenség vagyok. Mert úgy látom, nincs igény a változásra. Abszolút nem vagyok elégedett a ralisport helyzetével, és azzal sem, ahogy a média kezeli. Ezt az egész ERC projektet a fiammal, Kornéllal kezdtük el. Vele vittük végig, egészen az aláírásig.

Partnerekre találtunk, mert nagyon jó most az ERC promótere, ó munkát végeznek. A WRC-vel nem konkurenciák, hanem kiegészítik egymást, ez jól látható. És itt említeném meg, azért egy WRC-nél úgy 75%-ban, az ERC-nél pedig legalább 50%-ban melósak a pályák. Azaz, kőkemények, főleg murván. Nos, nézzük meg nálunk mi van?! Alig van murva, így versenyzőink alapból óriási pályahátrányban vannak a tapasztalatok terén. Új generáció jön nálunk, nagy potenciált látok a raliban. De a szakág jelenlegi hangulatával és helyzetével, lebonyolításával  egyáltalán nem vagyok elégedett.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Rögtön kettőt tudok mondani. Szabó Gergővel vettünk részt a 2003-as Monte Carlo ralin, Budai Béla Toyota Corolla WRC autójával. Óriási élmény volt. Tessék megnézni, milyen mezőny volt és Gergő még abszolút 15. időt is tudott produkálni a rengeteg gyári versenyző között. A másik az itthoni ERC futam. A megszervezésén túl egy jó futamot tudtunk rendezni. Az időjárási körülmények nem voltak teljesen ideálisak, ez kétségtelen, de ettől függetlenül a promótertől és a külföldi versenyzőktől pozitív visszajelzést kaptunk. Persze kritikákat is kaptunk, versenyzőktől is, ezeket összegeztük, és figyelembe vesszük idén. Összességében jó értékelést kapott a futam. És hab volt a tortán, hogy egy remek magyar pilóta nyerte a versenyt.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

A kanári-szigeteki futamot mondanám. Többször is voltam és mondhatom, egy remek rendezvény. Fantasztikus pályák, elképesztő hangulat, sok néző, változatos szintkülönbségek. Teljesen magával ragadott, példaként nézek az ottani dolgokra.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Benics Kálmánnak szeretném adni a stafétát. Nagyon színes egyéniség, fantasztikus navigátor volt, sokat tanultam tőle.

Kósa András Race1.net

A képeket Őry Tamás küldte szerkesztőségünknek. Fotók: MGR.hu, Pataky Péter, DUEN.hu, Netrally.hu, Sári Péter

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás
13. rész Hannus László
14. rész Kocsis György
15. rész Kerék István
16. rész Zsiros Gábor
17. rész Tóth Imi
18. rész Büki Ernő
19. rész Czakó Janek 
20. rész Kertész Krisztián
21. rész Deák Attila 
22. rész Holczer Dániel
23. rész Markó Tibor

 

Post2