ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 21. rész: Deák Attila

Kertész Krisztián egy helybéli csapattársnak, barátnak adta tovább a válaszadás lehetőségét, méghozzá Deák Attilának. Az Ő pályafutása nem olyan hosszú, viszont annál eredményesebb. Volt már abszolút bajnok, és nem véletlen, hogy remek pilóták kérték az elmúlt években a segítségét. A remek navigátor most debütál oldalunkon, íme.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Szerintem maximálisan elégedett lehetek és az is vagyok. Mindent elértem, amit szerettem volna, pedig amikor 2002 tájékán megalapítottuk a toljadneki.hu-t, akkor arra még nem is gondoltam, hogy autóban is versenyezni fogok. Persze nagyon szerettem volna, de nem volt rá reális lehetőség. Aztán 2007-ben egy navigátor srác megbetegedése miatt beülhettem először egy Zsiguliba navigálni. És gyakorlatilag ott ragadt, mármint a bal1-ben. Mert egy év múlva már Hankó László mellett ültem egyből egy Mitsubishi EVO IX-ben. Mentünk itthon és a szlovák bajnokságban is. Később Balogh Janival kategória bajnoki címet, majd Hadik Andrissal 2018-ban magyar abszolút bajnoki címet szereztem. Nagyon szerencsés embernek tartom magam ezek miatt.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Nekem is voltak olyan gondolataim, hogy vezessek, építettünk is egy Zsigulit, de miután ültem Balogh Jani, aztán Bodolai Laci és Hadik Andris mellett, erről le is mondtam. Úgy érzem, nem vezetek rosszul közúton, de amit ők még bevállalnak, azt én már biztos nem tudnám. Ezért jó nekem a bal1. Én már lehet, becsuknám az itinert, amikor ők még gépészkednek, és ki is jönnek belőle. Szóval nagyon jól érzem magam navigátorként, közúton meg egyébként is szolidan vezetek, mint egy nyugdíjas.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Én édesapámat mondanám, Deák Ferencet. Semmi köze nem volt az autósporthoz. Ő fiatalabb korábban hosszútávfutó volt. 16 óra alatt futott 105 kilométert. Én ezt a kitartást, akaratot becsülöm benne nagyra és nézek fel rá emiatt. Hogy fejben mennyire ott kell lenni, erre nekem is szükségem van a gyorsaságikon. És ezért számomra az ebbéli tulajdonsága nagy inspiráló a mai napig.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Kettő volt sajnos. Gyorsaságin nem szoktam hibázni, mindkét bakim etapon történt. Az egyik Balogh jani mellett. Egy beíró után nem jobbra, hanem balra kanyarodtunk, büntetést kaptunk érte, de így is nyertük a kategóriát. A másik Hadik Andris mellett történt egy útkereszteződésben tovább mentünk 150 métert, miközben fordulni kellett volna. Itt is büntetés lett a vége. Behívtak a Felügyelő Testület elé. Majdnem elsüllyedtem szégyenemben, le akartam adni a licencszem. Nem tudom ezeket megbocsátani magamnak.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Öt pilótával mentem, senki nem szeretnék megsérteni, de azt el kell mondanom külön, hogy Balogh Janival szereztem első kategória győzelmem. Hadik Andris mellett nyertem életemben először abszolútban gyorsasági szakaszt, ami mindig is egy álmom volt. Aztán vele az első versenyemet, és persze az első abszolút bajnoki címemet. Bodolai Laci mellett ülhettem először R5-ös autóban, és most pont vele harcolunk együtt a legjobb eredményekért, próbáljuk egymásból és az új autóból kihozni a maximumot.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Szerintem teljesen normális emberek vagyunk… Az kétségtelen, hogy bírni kell a tempót a fák között. De a hétköznapokon is ki vagyunk téve a veszélynek, csak ott nem szerezzük magunknak, hanem kapjuk a bajt…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

A mezőnnyel mindenképpen. Nagyon jó ilyen erős, sokszereplős kategóriában menni. Most mondhatnám a változatosabb pályák stb. megszokott megjegyzéseket, de tudom, hogy a rendezők is mit küzdenek egy-egy futam megtartásáért. Éppen ezért alapvetően elégedett vagyok összességében a dolgokkal. Én imádom a murvát, ebből kellene talán több, pl. itt nálunk északon… Kicsit a versenyzők összetartása gyenge láncszem, jobban örülnék, ha őszintébb lenne a kapcsolat a mezőnyben.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással futama? 

A tavalyi nyíregyházai ERC futam. Sok kötelező program volt, megjelenések, fotózások, aláírás a szurkolóknak, amellett, hogy egy extrém körülmények között teljesített futam volt. Nagy nyomás volt rajtunk, hisz egy évvel korábban nyertünk ott, most pedig az új Ford MKII-vel rajtoltunk Hadikkal. Olyan sokat én addig azért nem mentem, hogy ezt simán rutinból lehozzam. Szóval számomra nagy kihívás volt a hazai ERC futam.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Én szeretnék egy felszabadult futamon menni, megfelelési kényszer nélkül, a nézők szórakoztatására. Például egy Rally Legenden. És persze jöhetne egy WRC futam is, vagy külföldi ERC, természetesen murván…

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Holczer Dánielnek adnám tovább a stafétát. Biztos jókat fog mesélni, főleg a 2008-as Monte Carlo rali szállástörténetét…

Kósa András Race1.net

A képeket Deák Attila küldte szerkesztőségünknek. Fotók: DUEN.hu

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás
13. rész Hannus László
14. rész Kocsis György
15. rész Kerék István
16. rész Zsiros Gábor
17. rész Tóth Imi
18. rész Büki Ernő
19. rész Czakó Janek 
20. rész Kertész Krisztián

 

Post2