ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 15. rész: Kerék István

Kocsis Gyuri Magyarország egyik legtapasztaltabb navigátorának, a közel 30 éve a pályán ma is aktívan jelen lévő Kerék Istvánnak adta tovább a válaszadás lehetőségét. Istivel közelebbről az 1994-es legendás San Marino rali EB futamon ismerkedtünk össze, ahol Horner Bubuval nem kicsit estek a Lanciával. Azóta viszont rengeteg bajnoki cím büszke tulajdonosa, és navigátorként is gyűjtött trófeákat. Idén Szauer Gergőt próbálja majd itthon kordában tartani…

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Kérdésesre a válaszomat úgy kezdeném, hogy ahogy én belekerültem ebbe a körforgásba, úgy igen. 1992 környékét írjuk, amikor én Olaszországban dolgoztam egy ideig. Hazatérvén a keresetemből vettem egy Lancia Integralet, mi mást… Ehhez kerestem itthon visszapillantó tükröt, amikor pár neves műhelyt végig járva, mint a Ferjáncz, vagy a Postabank csapat garázsát, egy harmadik helyet javasoltak. Ez Horner Bubu székhelye volt, ahová ettől fogva én sűrűn bejártam, egyre jobb lett ott a kapcsolat mindenkivel. Bubu egy versenyautó bérlésének ügyében a tolmácsolásomra kért, amely autó végül el is rajtolt az 1993-as Budapest ralin. Velem a jobb1-ben, ugyanis engem kért fel a navigálásra is. Na, innen, azaz 27 éve indultam. Eddig a tarsolyomban van egy magyar abszolút bajnoki cím 2004-ből, két Mitropa kupa győzelem, három horvát abszolút bajnoki cím, ERT abszolút győzelem navigátorként… Igen, elégedett vagyok.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Amikor már közvetlen kapcsolatba kerültem az autósporttal, akkor már igen, csak navigátorként tudtam elképzelni magam. Én nagyon jól érzem magam jobb oldalt. Soha nem szerettem volna magamnak versenyautót építeni, vezetni. Meg sem fordult a fejemben. A szervezkedés, logisztika, a szervizzel való taktikai dolgok kivitelezése mindig nagyon testhez álló feladat volt számomra. De legjobban a versenyzés maga vonz a legjobban.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Személy szerint nincs. De nagy Juha Kankkunen mámorba éltem a pályám elején. Ráadásul 1993-ban olyan gyári Lanciával mentünk, amelyben előtte ő ült, azokban az ülésekben konkrétan. Na, ez elképesztő érzés volt akkor.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Egy magyar futamon történt a következő, amelyen Hideg Krisztiánnal indultam. Egy balesetet követően a kavarodásban, szakadó esőben előbb bevittem hét perccel a kocsit az időellenőrzőre. Arra lettem figyelmes, hogy nem jön utánunk senki… Aztán kiderült, az elázott menetlevélen nem igazán látszott a pontos időbejegyzés, végül a felügyelő testület is elfogadta a dolgot, így büntetés nem lett belőle.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Legkönnyebben eddig a Hideg Krisztiánnal tudtam dolgozni. Nagyon megértettük egymást az autóban, de az itiner felírásában is. Turi Tomi által használt módszer már kicsit nehezebb volt. Néha nekem nem volt logikus. De ő döntött. Nekem a sebességi fokozatokra való felírás mindig szimpatikusabb volt. Ez a szigorú, nagyon szigorú, tőre, meg kis tőre stb, ez nem annyira jön be.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Nem osztom ezt a véleményt. Ha ezt tudatosan csinálod, felkészülten minden versenyre, akkor ez nem bekattanás. Szeretek eredményt elérni, felkészülni, céltudatosan versenyezni. Ez így nem hobbi kategória. Ha jó a páros, precízen felírsz mindent, nagy probléma nem lehet, hisz te irányítasz. Annak kell történnie, ami pontosan szerepel az itinerben.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Alkalmazkodó típus vagyok. Nekem minden jó! Ha van verseny, én már boldog vagyok. Mondjuk 200 euro legyen itthon egy nevezés, és nem 700… De különösebben nem folyok bele dolgokba, nem foglalkozom a másik oldallal. De nem három napos legyen úgy egy futam, hogy első este mész 5 kilométert. Azért meg kell nézni egy osztrák futamot, hogyan pörgetnek le másfél nap alatt egy színvonalas futamot…

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Ami így visszagondolva is nagyon kemény volt az a 2006-os Lavanttal rali, ahol a visszatérő Krisztiánnal abszolút elsők lettünk. Volt ott egy erős mezőny, hó, jég és sár, no meg sötét. Az Mitsubishi EVO VI-sal vertünk az összes osztrák menőt, akik közül többen már EVO VIII-as autóval mentek. Ez egy kemény futam volt, nagy siker számunkra. Másnap olyan címekkel jelentek meg a helyi lapok, hogy “Paprikát ettek a magyarok!”

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Valami szuper aszfaltos versenyen indulnék szívem szerint. Valami WRC futamon. Engem mindig kevésbé vonzottak a murvás, vagy havas versenyek. Én az aszfaltért vagyok oda.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Ha megnéztek tőle belsőket, ahol hang is van, hihetetlenül nyugodtan, azonos hangsúllyal, profi módon diktál Zsíros Gabi. Neki adnám tovább a stafétát…

Kósa András Race1.net

A képeket Kerék István küldte nekünk. Fotók: Hajósi Hajóka Miklós, Mikolicz László 

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás
13. rész Hannus László
14. rész Kocsis György

 

Post2