ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 17. rész: Tóth Imre

Zsiros Gábor egy másik nagyágyúnak adta tovább a stafétát a navigátorokról szóló cikksorozatunkban. Tóth Imit, ahogy mi hívjuk sokaknak nem kell bemutatni. Millió bajnoki címe van és óriási tapasztalata. És még mindig éhes, hisz idén Csucsu mellett egy Citroen C3 R5-ben láthatjuk majd. De előbb olvassuk a válaszait. 

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Pályafutásom alatt 30 szezonban indultam és az idei évben Lukács Kornél lesz a 13+1 pilótám,  importőri támogatással egy Citroen C3 R5 –tel. Eredményeimet tekintve sikerült nyernem három abszolút magyar bajnoki címet, háromszor voltam abszolút második és háromszor nyertem F 2000 bajnoki címet. Volt még sok kategória győzelmem és dobogós helyezésem. Négy különböző pilótával nyertem abszolút futamot, ami egyedüli a mezőnyben. A Dudás Kokó féle rendes RSB-ben sokáig voltam versenyzői képviselő és a Rendezői Liga képviselője is. Így mondhatom eléggé sokrétűen beleláttam és tevékenykedtem a rallye sportban.

Az eredményeimet tekintve, ha arra gondolok , hogy gyerekkoromban tátott szájjal néztem azokat a sportolókat, akiknek a győzelmükkor a dobogón eljátszották a magyar Himnuszt, bár ebben a sportban ritka, de volt szerencsém nekem is nyerni olyan EB futamot ahol a céldobogón eljátszották a magyar Himnuszt. Volt szerencsém a pályafutásom során együtt dolgozhattam magyar és világbajnoki csapatokkal, emberekkel megélni versenyeket lehetőségeket és ez néha több, mint ami az eredménylistákon látszódik. Magamnak idézni szoktam egy világbajnoki csapat tulajdonosának mondatát,, volt olyan fortély amit a ,,TóthImitől” lestünk el és már kétszer is tudtunk vele nyerni.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Azt gondolom, hogy igen ez tetszett, amikor még gyerekként jártam versenyekre. Nem árt, ha navigátorként is van elképzelésed a vezetésről, ezért néha én is szoktam, talán magamhoz képest gyorsabban menni, járok hóautózni. Ha meg sietni kellett valahová, akkor volt olyan pár pilótám, aki megkért, hogy vezessek már, hogy odaérjünk…

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Nagy szerencsém volt, hogy a pályafutásom során nagyon jó emberekkel, navigátorokkal hozott össze a sors. Sokat tanultam minden korszakomban és sokat próbáltam is ellesni másoktól, hogy tanulhassak. Más csapatok koordinációit, szervizterveit elfigyelve, összegyűjtve. A mai napig is vannak 15-20 éves szerviz terveim, csapat koordinációs terveim, autó beállítások.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Voltak baklövéseim, nem jó döntéseim, amelyeket próbálsz korrigálni és a lehető legjobbat kihozni a baklövésedből. Sokat elemeztem és figyeltem a szituációkat és megpróbáltam tanulni belőle, hogy legközelebb jobban sikerüljön. Kicsit fura, hogy volt olyan, hogy egy futamgyőzelem után összeírtam több hibát, amiből a következő futamokra próbálsz tanulni. Habár megnyersz egy versenyt, a következő futam mindig kérdőjel marad. Továbbra is te vagy a legjobb, vagy már nem? Ez érdekes. és ez a kihívás. Minden egyes alkalommal újra bizonyítanod kell.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nagyon szerencsésnek érezhetem magam, hogy az utóbbi évtizedek legtehetségesebb két pilótájával ifj. Tóth Jánossal és Turi Tamással is versenyezhetem hosszú évekig. Kimagaslóan ők a korszak legjobb pilótái, minden szempontból. Sokszor kérdezték ki a jobb pilóta kettőjük közül. Ez egy nagyon összetett dolog, szerintem mindkettő kiemelkedik a mezőnyből, bár frappánsan egy barátom szavait idézve: ,, kettőjük közül az volt éppen a jobb pilóta akinek akkor a ,, TóthImi” navigált.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Ezt talán másképp fogalmaznám. a kapus is egy csapatnak az a játékosa, akin nagyon sok múlik és valójában a háttérből kicsit irányítja a csapatot és az ötleteivel nemcsak a védekezést, hanem a támadást is tudja befolyásolni. Egy kicsit a jó navigátor is ilyen a rallye csapatban. Senki nem látja igazán a munkáját, csak úgy irányít, hogy minden menjen a maga rendjében, ha kell a lehetőségekhez képest a legjobb döntéseket segítsen meghozni a csapatnak, pilótájának.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Elégedett vagyok a rallye szurkolókkal és a komálós közeggel, akik még mindig rajonganak  a rallyeért és a versenyzőkért.  Amivel meg nem vagyok elégedett az csak biztosan azért van, mert rallyesként más motivációim és céljaim vannak a versenyekkel kapcsolatban.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Több, mint 150 futamon indultam. Mindegyiket kihívásnak tekintettem és mindig a soron következő a legnagyobb kihívás. De természetesen a Wales rallye  mint világbajnoki futam és az IRC futamok jelentették a legnagyobb feladatot az ismeretlenségük miatt, ahol több ismeretlen és idegen tényező volt a hazai futamokhoz képest. De sok olyan hazai futamon indultam, amelynek megnyerése szintén nagy feladatot jelentett számomra. Azt gondolom, minden futam előtt próbálok felkészülni és megoldani, hogy a legjobb versenyt teljesítsük a lehetőségekhez képest.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Erre a kérdésre, mint rallye navigátor a Monte –Carlo rallyet vagy a Neste Finn rallyet vagy Svéd rallyet említeném a versenyek sajátos jellege miatt. Ha azonban igazán a szívemre hallgatok, szeretnék indulni, mondjuk egy BBK Mogürt –Salgó rallyen, vagy akár csak egy olyan rallyen, mint az 1999-es Mecsek rallye. Azt gondolom, aki ott volt vagy csak hallott róla az tudja miért…

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Legszívesebben Büki Ernőnek tenném fel, de az ő szavajárását idézve, lehet elküldene a melegebb éghajlatra, ilyen sztorikkal ne zaklassam…

Kósa András Race1.net

A képeket Tóth Imre biztosította szerkesztőségünknek. Fotók: Mikolicz László, Tódori Tibor

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás
13. rész Hannus László
14. rész Kocsis György
15. rész Kerék István
16. rész Zsiros Gábor

 

Post2