ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 12. rész: Papp Tamás

Illés Péter a kollégák közül Papp Tamásnak adta tovább a válaszadás lehetőségét. Tamás egy üzenettel köszöni a lehetőséget:”Péternek nagyon köszönöm, hogy rám gondolt és tegye akkor is, amikor Bonyhádon megy a “Pici” kifőzdébe

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Őszinte leszek, elégedett vagyok. 2006-ban egy Trabantból indultam. “Paha” barátomnak navigáltam, akivel a mai napig remek a kapcsolatom, és ott volt az első R5-ös versenyemen is. Idén is várom a rajtot, hisz továbbra is Osváth Petivel megyek a Skoda Fabiával.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Igen! Határozottan mondhatom! Nem voltam soha oda a vezetésért, beláttam a képességeimet. Most a jobb oldalról nézve látom, sőt még biztatom is a pilótát, ne vegye el, aztán el is fordulja, de ha az én kezemben lenne a kormány én biztos elvenném… Szóval ez így már más kérdés. Én imádom a navigálást az ezzel járó szervezkedést a csapat irányába. Ki merem jelenteni, hogy egy csapatban a navigátor az ÉSZ! Soha senki nem vallja be, pedig ez így van…

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Nézd! Nekem Osváth Péter az. Nézzed meg 25 év alatt honnan, hova jutott el. Én ezért nagyon felnézek rá. Külföldiek közül a szakmámból Paul Nagle. Kris Meeke, majd ezt követően Craig Breen mellett megért már pár dolgot. Egyszer volt egy nagy hibája, de azon a szinten az említett pilóták mellett teljesíteni, nem semmi. És persze Daniel Elena is óriási fazon.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

A legdurvább eset Veréb Zolival történt velünk a Mecsek ralin. Etapon tévedtünk el. Mentünk a Camping rajthoz és felfelé a Mecseken eltévedtünk, mert annyira beszélgettünk. Azt hittük évek rutinja alapján simán odatalálunk. Nem így történt egy helyen korábban elfordultunk, már fent a hegyen. Azóta tudom, hogy etapon is szigorúan nézem az itinert. Büntetés nem lett belőle, mert nem volt akkor GPS az autókban, de leckének remek volt.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Egyet nem tudok kiemelni, ha megengeded, mondanék többet. Fogarasi Attila nagyon gyors, ügyes srác. És alázatos, ami elengedhetetlen. Osváth Peti nagyon biztosan, precízen és magabiztosan megy. Szabó Laci pedig fantasztikusan érzi a Ladákat. Elképesztő mennyire uralta a gépet.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Az biztos! Peti mondja mindig, nem vagyunk normálisak. Ülünk mellettük a padlón, odakötözve és 180-as tempóban száguldozunk a fák között és még biztatjuk is őket…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Nagyon sok jó ember van a sportágunkban. Szerelők, versenyzők, sportbírók között egyaránt. Viszont rengetegszer változnak a dolgok. Későn jön ki egy éves versenynaptár, és most nem az idei speciális helyzetre gondolok. Aztán az is változik, nem is lesz megtartva minden… Tudjuk mi van a háttérben, éppen ezért csak a fix dolgok kerüljenek be, szóval kicsit ezeken is kéne alakítani.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

A Rally Legend, méghozzá 2018-ban. Személyes okok miatt. Eltört a kulcscsontom a verseny előtt nem sokkal. Az indulás napján délután még volt egy röntgen és este indultunk San Marinoba. Végig fel volt kötve a kezem, csak a versenyautóban nem… Azt nem kell ecsetelnem, mit mondott a kezelőorvos útravalónak… A futam egyébként jól sikerült és óriási élmény volt, főleg így.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Van egy bakancslistás kívánságom, méghozzá méteres hófalak között, szöges gumikkal, 180-nal száguldozni. Az lenne az igazi. Az, hogy ez Erdélyben, vagy Svédországban valósulna meg, teljesen mindegy, csak álomból váljék valósággá.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Én ezt szeretettel Hannus László művész úrnak küldeném, és szóljon, csörögjön, ha kell bor!

Kósa András race1.net

A cikkhez a képeket Papp Tamás biztosította.

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti

 

Post2