ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 5. rész: Istovics Gergő

Van szerencsém közelebbről ismerni cikksorozatunk mostani alanyát Istovics Gergőt. Vagány, de a szakmában és szabályokban következetes, profi navigátornak tartom. Aki a saját sikereiken kívül őszintén tud a másikénak is örülni és gratulálni. Na, az ilyenekből több kéne a magyar autósportba. Olvassátok csak…

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Alapjában véve nincsen okom a panaszra. Voltunk itthon kategória és csoportbajnokok, volt szerencsém anno WRC-ben ülni. 2015 óta sok országban volt alkalmunk versenyezni, ahol több abszolút győzelmet is szereztünk. Itthon, igaz hogy csak egy alkalommal, de sikerült abszolútban gyorsaságit nyerni. Azonban amikor egy idegen országban a tiszteletedre felcsendül a magyar himnusz, az semmihez sem fogható érzés. Remélem, lesz még alkalmunk párszor átélni.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Igen, soha nem terveztem, hogy kormányt ragadjak az itiner helyett. Számomra ez a karmesteri feladat nagyon testhezálló. Gyakran megesik, hogy ismerősök, laikusok legyintenek egyet, ha szóba kerül “ja csak navigátor vagy?..”. Ilyenkor mindig mosolygok egyet, de már nem próbálom elmagyarázni, miről is szól ez valójában. Azonban számomra fontos, hogy jövő nyárom ünneplem a negyvenedik születésnapomat. Akkor kormányt fogok ragadni, ha minden jól megy az R5-ben helyet fogunk cserélni Antival és valami kisebb versenyen csapatok én is egyet!

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Talán Ayrton Sennát mondanám. Nem példakép, de felnézek rá, mint versenyző. Végtelenül profi volt és minden idegszálával a győzelemre koncentrált. Ha raliban gondolkodom, akkor Daniel Elena. Apu test, sör, bor, cigi és mégis van kilenc világbajnoki címe… A visszatérése óta abszolút a fanja vagyok. Abszolút laza és szerintem kicsit fricskát is csinál és mutat a többieknek.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Azt hiszem 2014-ben történt a Kassa ralin. A város melletti gyorsaságin (nem tudom a nevét) a közepe felé megérkezel egy parkolós részhez. A pályabejáráson nem voltam elég figyelmes és rossz helyen, rossz irányba fordultunk ki. Ezáltal kb. 200 méteren keresztül szembe mentünk a pályán. Mikor észrevettük, gyors kézi és vissza a jó irányba. Kb. 15-20 másodpercünkbe került, nagyobb baj nem lett belőle, de napokig magam alatt voltam.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Mivel 2005 óta Kovács Antival megyek, csak egy-egy versenyre ugrottam be más mellé, így nem is szeretnék kiemelni senkit. De, igazán Anti mellett érzem jól magam. Viszont mentem egy Szilveszter ralin Maricsek Mikivel és ott is hasonlóan jól éreztem magam, sokat röhögtünk a kocsiban. Az első gyorsokon szekáltam, hogy menjen gyorsabban, de a végén már nem kellett.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Osztom a véleményt, azonban ha nekünk nem stimmel, akkor mit mondjunk egy olyan kollégára, aki felül egy oldalkocsis krosszmotorra… Vagy mi van azzal, aki egy motorral végignyom egy Dakart… “Itt mindenki hülye? Itt mindenki…”

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Alapvetően elindult most egy folyamat és az irány most jó! DE, bőven van hova fejlődni és akkor még nagyon diplomatikus voltam. Sokszor agyon van szabályozva minden és ötlettelen versenyek vannak. Utáltam ezt régen hallgatni, de külföldön azt érzed, tényleg a verseny érted van. Itthon, sok esetben ezt még nem sikerült elérni. Valamint azzal sosem fogok tudni megbarátkozni, hogy vannak, akik 30-40 alkalommal mennek végig egy pályán, mire kezdődik a pályabejárás…

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Azok a külföldi versenyek, ahol kettő, vagy maximum három felírásból kell megcsinálnod a futamot. És nem ritka, hogy néha van hét különböző gyorsasági. Ha először indulsz rajta, sokszor van, hogy azt sem tudod, merre van az előre rajta. Egyszer 2014, vagy 2015-ben állunk Antival a rajtban a Croatia ralin. A pilótám nézelődik, majd azt mondja:”Te ez a pálya fel van írva?” Mondom fel, mert itiner van rá, de fogalmam sincs melyik az. “Jó, mert ős sem tudja!” Na, nekem ez a rali, nem pedig Verpeléttől Egerszalókig.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

A Svéd rali hóban! Volt szerencsénk többször versenyezni a Covasna Winter Ralin, és kétszer, vagy háromszor meg is nyertük. A hófalak között nagyszöges gumikkal menni, az valami leírhatatlan.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Csökő Zolinak a válaszait szeretném olvasni, biztos lesz miről mesélnie

Kósa András Race1.net

A képeket jelentős részét Istovics Gergőtől kaptuk. Fotók: BC Photography, Uros Modlic, Kacsándi fotó,

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely

 

Post2