Race1.net

Rali Eb, Acropolis rali Érdiékkel – élő eseménykövetés

Eljött a nap, szombat reggel rajtol a Rali Európa-bajnokág harmadik futama az Acropolis rali. A Race1.net élőben követi az eseményeket, tehát itt Ifj. Érdi Tibor és Papp György szerepléséről mindent megtudsz. A csapattal folyamatosan kapcsolatban vagyunk.

A verseny előtti interjúkat itt és itt olvashatjátok, a kvalifikáción történteket videóval itt és a pontos programot pedig itt találjátok.

17.05. Folytatás holnap reggel 7 óra 55 perckor, ismét a visszaálló Érdiékkel. 

17.00. A versenyben hat gyorsasági után Al-Attiyah vette át a vezetést. Mögötte Magalhaes van 8, 4 másodpercre lőtávolban. Kajetanowicz követi a portugált 21,1 másodpercre. A negyedik Tsolakidis már egy percen kívül van.

16.45. A verseny hatodik szakaszát Kajetanowicz nyerte 9:03,7-tel. Mögötte Magalhaes ért be 6,1 másodperces hátránnyal, míg Al-Attiyah még 3 tizedet kapott a portugáltól.

16.00. Aztán a versenyben vezető Gryazin kocsija így járt:

15.37. Az összetettben Gryazin továbbra is vezet, de 11 másodperce csökkent az előny Al-Attiyahhal szemben. Harmadik Magalhaes 8,7 másodperc hátránnyal, míg őt követi Kajetanowicz 27,2-vel leszakadva.

15.20. Az ötös gyorsot Magalhaes nyerte, Al-Attiyah előtt 1,5 másodperccel. Őt követte Gryazin 1,4-gyel, őt pedig Kajetanowicz szűk egy másodperccel.

15.15. A szomorú dokumentáció:

14.58. Érdiék kiestek!!! Balesetet szenvedtek az etapon! Érdi Tibor” A jobb első gömbfej elengedett, és belevezette a fiúkat az árokba etapon! Egyszerűen nem hiszem el, három éve is ez volt. Gyorsaságiról lejöttek, és etapon bukták a versenyt. Csináljuk a dolgunkat, holnap visszaállnak és folytatják a fiúk. Nemsokára küldünk videót az esetről!” – mondta a Race1.net olvasóinak az apuka.

Hihetetlen, három év után megint etapon megy el az első hely! Tibor a kocsi mellett fotó: FIA ERC:COM

14.45. Gryazin vezeti az összetettet Al-Attiyah előtt 12,4 másodperccel. Magalhaes mögötte 10,2-vel és őt követi a negyedik helyre felzárkózó Kajetanowicz 22 másodperc hátránnyal, aki négy másodperccel megelőzte a helyi Tsolakidist.

14.40. Most már biztosnak mondható, hogy a dakaros Al-Attiyah szakaszt nyert, méghozzá a verseny második leghosszabb gyorsaságiját ( a leghosszabb holnap lesz.). Ha csak négy tizeddel is, de megelőzte Magalhaest. A győztes idő 21:04,7. Gryazin, Kajetanowicz és Tsolakidis a további sorrend. Húsz másodpercen belül volt az első öt.

14.25. Érdiék bent a négyes gyorsasági céljában. Másodszor is teljesítették a hőségben a közel 25 kilométeres szakaszt. Idejük 22:38,8. Ez közel 16 másodperccel jobb, mint az első körben volt, ugyanis most már ők is letisztított pályán tudtak menni. Az olasz vetélytárs egyelőre nem jelent veszélyt a magyar párosra.

12.30. A négyes gyors 13 óra 47 perckor rajtol. A mai első 24, 81 kilométeres jön ismét.

Al Attiyah jól tolja, számára ez nem idegen terep… fotó: ERC.COM

12.25. És akkor a szervizparkból a nyilatkozat a Race1.net olvasóinak Érdi Tibor csapatvezetőtől: ” Az orosz Remennik már az első szakaszon odaütötte az autóját, amiből kifolyólag a kettesen már nem tudott elrajtolni. Így természetesen az ERC2 győzelemért megyünk, de rettenetesen sok van még hátra és a szakaszok brutálisak. A fiamnak elmondom most, hogy mi csak az ERC2-ben versenyzünk, mielőtt elkapja a hév. Már kezdett a nézőknek autózni, nos ezt én most kicsit átalakítom… Tehát itt nagyon-nagyon sok van vissza, és bármi megtörténhet. És ennek az esélyét mi  a minimálisra akarjuk csökkenteni. Az autó nagyon jól bírja most néztük át, és ennek így is kell maradni, ezt mondom el Tibinek most a következő kör előtt. Üdv mindenkinek otthon és köszönjük a szurkolást!”

Érdiék jól nyomják… fotó: FIA ERC.COM

12.15. Rövidesen egy helyszíni nyilatkozattal jövünk az Érdi Rallye Teamtől. 

12.10. Összetettben az állás három gyorsasági után. Gryazin vezet a Skodával. Második Al-Attiyah a Forddal 17,6 másodperccel lemaradva. Harmadik Magalhaes a Skodával + 9,8 másodperccel. Negyedik Tsolakidis szintén Skodával a portugál mögött 5,5-tel. Ötödik Kajetanowicz a hazai görög mögött 1,3 másodpercel.

11.50. Most már kijelenthetjük, hogy a hármas gyorsot a lengyel Kajetanowicz nyerte9:12,5-tel.  Beértek a helyiek is, akik ne is mentek rosszul. Gryazin 3,6-ot kapott a bajnoki címvédőtől. Al-Attiyah meg 2,4-et tőle. Majd Magalhaes, Tsolakidis és Tsouloftas volt a sorrend a hármas gyorson. Érdi Tibiék ideje az abszolút 12-ik helyre volt jó, és ott állnak összetettben is, míg az ERC2-ben vezetnek. 

11.17. Melegari a célban. 10:10,5 Érdi Tibit és Papp Gyurit várjuk. 10:08,1-es idővel célban. Nem is kell sehova rohanni, ezt a versenyt be kell húzni, célba kell érni az első helyen! Ez még sokat érhet, így kell most már az orosz rivális nélkül autózni. Tibor azt mondta a nézőknek is autóztak már…

10.55. A mai harmadik gyorsasági 11 óra 04 perckor rajtol. A Paleohori szakasz 12,43 kilométeres lesz. 

10.52. Kettő gyors után Gryazin vezet. Al Attiyah 15,2 másodperccel követi. Őt Magalhaes 3,9-cel. Mögötte Tsolakidis 4,8-cal, és őt Kajetanowicz követi 13,9 másodperccel lemaradva. Érdi Tibor vezeti az ERC2-es kategóriát, abszolútban jelenleg a 12. helyen van.

10.50. Most nem voltak annyira gyorsak a nevezett helyi pilóták. Tsolakidis ötödik, míg ciprusi Tsouloftas tizedik lett a szakaszon.

10.40. A kettes gyorson Kajetnanowicz a leggyorsabb egyelőre. 9:36,7 az ideje. Magalhaes 4,7-re, Gryazin 5,7-re, Al-Attiyah 8,8-ra van mögötte a szakaszon, de a ciprusi és görög vetélytársak idejét még megvárjuk, az befolyásolja az összetett eredményt is.

10.25. Érdi Tibinek így be kell fejezni a versenyt! Tibor a felfüggesztésre panaszkodott, ezen változtatni fognak. A pálya, így hogy csak egy autó ment át rajta előtte nagyon csúszott még.

10.18. Érdiék 10:40.9-cel a célban és egyelőre nem látjuk az orosz vetélytárs nevét… Bizony az orosz Remennik kalandban, nincs a célban. Várjuk a pontos infót, de hibázott az biztos! Gyakorlatilag el sem rajtolt, valami műszaki hiba miatt.

10.16. Lassan érkeznek a második gyorsasági céljába is a versenyzők. Ott 10 óra 01 perckor volt a rajt. Az Amfissa nevezetű szakasz 14, 29 kilométer hosszú.

10.12. A görög Tsolakidis pedig egy abszolút harmadik időt repesztett, méghozzá 21:45,7-es idővel. Az szép, így mindenki most már kettővel hátrébb került, Érdiék ERC2-es pozícióját ez nem befolyásolja, abszolútban 11. helyen vannak.

10.05. Közben a krónikához hozzátartozik, hogy a ciprusi Tsouloftas bejött a lengyel Kajetanowicz el a negydik helyre a Citrone DS3-mal 22:06,2-es idővel. Nem kisebb nevű navigátora van, mint Denis Giraudet… Didier Auriol, Armin Schwarz, Philippe Bugalski és még sorolhatnánk, kik mellett mondta az imát…

9.55. Abszolútban egyelőre Gryazin a Skodával futotta a legjobbat, 21:26.8-at, ezzel közel 12 másodpercet adott a terepralis menőnek Al-Attiyahnak. De ez nem olyan rossz idő, hisz ő meg 8-at adott az Eb-t vezető Magalhaesnek, Kajetanowicz csak a negyedik 22:10.0-ás idejével. nagy volt a szóródás az első gyorson! Érdi Tibiék ideje az abszolút nyolcadik helyre volt jó, ami nem rossz!

9.52. Na végre! Érdiék vezetnek, megjött az idő 22:55,0. Pontosan 4 másodperccel az orosz páros előtt az ERC2-ben. 

9.47. Most már R5-ös időket is tudunk, csak Érdiékét nem… A török Bostanci egyelőre a legjobb a Ford Fiestával 22:17,4 Tlusták a Skodával pedig már kiesett az első szakaszon.

9.42. Az orosz Remennik ideje 22:59,0. Az olasz Melegari 23:31,7-et futott, már csak Érdiék ideje hiányzik…

9.35. Érdiék is bent, és szintén nem találta jónak a tapadást, sokat csúszkáltak a pályán. Már csak időeredmények kellenének…

9.35. Az első két autó a célban, a szakasz nehézségéről beszéltek mindketten, de isőeredmény még nincs.

9.20. Várjuk az első autókat. Három ERC2-es kocsi jön elsőként. Az orosz Remennik nyitja a sort, utána az olasz Melegari és a sorrendet Érdi Tibiék zárják, mindhárman Mitsubishivel. A pontos rajtsorrendet alul találjátok! 

7.55. Az első gyorsasági rajtja 9 óra 08 perckor lesz. Ez egyből egy 24, 81 kilométer hosszú Gravia nevezetű szakasz.

7.40. A fiúk már a rajtra készülődtek, amikor az édesapával, Érdi Tiborral beszélgettünk. “Lassan indulunk a parc ferméhez, az autóért. Mindenki rendben fizikálisan és mentálisan is, az egész csapatra értve. Hosszú nap lesz, több, mint 100 km gyorsasági nagy melegben és porban, de tudjuk ez az Acropolis rali. Természetesen az első helyért megyünk az orosz Remennik ellen, aki nagy murva menő hírében áll, és valóban nagyon jó eredményei vannak az ilyen pályákon. Tibi, aki inkább az aszfaltot kedveli, azért nem feltartott kézzel vág a versenybe, de itt a pályák ismeretében, néha a józan észnek is érvényesülnie is kell. Már az első közel 25 kilométeres gyorson kiderül majd, hogy mire kell ma számítanunk. Legelsőnek orosz ellenfelünk rajtol, mi harmadiknak. Közöttünk egy olasz vetélytárs megy, és mögöttünk jön, az egész Eb mezőny. Szóval az első kör pályatakarítás szempontjából meghatározó lesz, az utána való kétszeri ismétlésen már mindenkinek egyforma feltételek lesznek. Így építjük a taktikánkat, ami elsősorban a józanságra és a türelemre támaszkodik, mert pontokat, sok pontot szeretnénk szerezni, és azt csak a célba érkezés után adják…” 

fotók, kiemelt képünk: Cseh Gábor

 

Exit mobile version