Race1.net

László Martin gondolatai a Barum Rally után

Tegnap befejeződött a 2022-es Barum Rally. Több magyar páros indult, és ami örvendetes a Rally2-es kategóriában három R5-ös autó. Végül Herczig Norbert és Ferencz Ramón értékes ötödik hellyel zárt, megmutatván, hogy a bő negyedszázados ralizás tapasztalati aranyat érnek. Ehhez képest nulla tapasztalattal, mindössze itthoni két rajtot (a tavalyi Szilveszter rali és idei Mecsek) követően az egyik legnehezebb ERC futamon debütált László Martin és Berendi Dávid. Az eredményt már tudjuk, bravúros abszolút hetedik helyezést értek el. Már Pécsett értékeltünk ma a fiatal pilótával.

A verseny előtti gondolatairól kérdeztem először Martint. “Az ötlet úgy jött, hogy Róma után eldöntöttük, nem versenyzünk tovább a Renault Clioval, eladásra került az autó. A Topp Cars Rally Team részéről jött a gondolat, miután tetszett nekik a Mecsek ralin nyújtott teljesítményünk, hogy ezzel az autóval rajtoljunk a Barumon. Nos, nyilván megdobbant a szívem, de sem helyezéssel, majd később látva a nevezési listát nem akartam magamra súlyt helyezni. Úgy gondoltam, ha célba érünk Dáviddal egy patinás versenyen, már sikerként könyvelhető el, de arra nem gondoltam, hogy ilyen időjárási körülmények mellett, életem legnehezebb versenye lesz.” – kezdi a fiatal pécsi pilóta.

Aztán faggattam tovább az extrém futamról, bár mondta ő magától is. ” Rengeteg tapasztalt pilóta, versenyzőpáros volt a kategóriánkban. Azért ott volt a hazai pályát remekül ismerő világbajnok Kopeczky, vagy az újdonsült Európa-bajnok Llarena. De nem sokkolom magam ezzel. Volt egy nagyon jó szlovén futamunk előtte, teljesen nyugodtan kezdtem a versenyt. Bemelegítésnek jó volt az esti városi gyors, de másnap sikerült folyamatosan TOP10-es időket autózni. Ebben nagy szerepe volt a Topp Cars Rally Teamnek, akik remek beállítással és gumitaktikával segítettek. Aztán Dávid mellettem profi munkát végzett ismét. Így együtt ez nagyon megnyugtató, de egyébként is higgadt típus vagyok. Örülök annak, hogy pl. a 24 kilométeres gyorson is végig ott voltam maximálisan fejben az elsőtől az utolsó méterig.” – ami valóban dicséretes a 25 éves pilótától első skodás ERC futamán.

De hagyjuk tovább mesélni őt, van mit mondania. “Vasárnap már nem volt olyan jó a gumiválasztásunk. Ott álltam a rajtban 4 közepes slick gumival, és úgy ömlött az eső, hogy a kocsi orráig nem láttam. És így mentünk a kör utolsó gyorsaságijára is. A ralisok tudják mi az a Pindula. Ez a gyors egy fogalom, az egyik legnehezebb a világon, nem ám még esőben. De rendben volt. A második körre nyilván változtattunk a gumikon, a kocsi hibátlanul működött, nagyon sok segítséget kaptam Topp Zoli bácsiéktól. Kettő eső gumi és kettő slick volt fent. Hát azért a Bunc nevű gyorson így sem volt könnyű átkelni, itt iszonyatosan nagy volt az átlagsebesség. Mikor a stopba értem, már mondták, hogy mögöttem piros zászló van, Battistolli hatalmasat esett.” – meséli László Martin. Egyébként is nagyon nagy balesetek jellemezték az ide Barumot, sajnos köztük a magyar Csomós Mixi, Nagy Attila párossal.

Erről is kérdeztem Martint. “Nagyon sajnáltam őket, de én verseny közben kizárom a külvilágot. Képeket, videókat nem nézek. Nem nagyon kommunikálok senkivel egyébként, csak a versenyemre figyelek. Tudom, hogy sok baleset volt, de ezzel sem zökkentem ki magam. A csapattal beszélek, meg természetesen anyukám minden üzenetére válaszolok, néha arra is csak egy lájkkal. De érthető, hogy ő aggódik folyamatosan. Szóval tényleg magamra figyelek, de pl. a versenyen induló édesapámmal sem nagyon beszélek. Igaz most én mentem előrébb, így az időjárási paramétereket mindig leadtam neki és a pályák állapotát.” – meséli mosolyogva, némi csibészséggel a hangjában Martin.

Ha már szóba hozta apukáját, László Zoltánt, erről a közös szereplésről faggattam még kicsit. “Tudod nagyon jó az, hogy nem szól bele. Rám hagy mindent és nagyon bízik bennem. Néha egy ok-ok üzenetváltás van, meg ahogy említettem, az időjárás miatt küldtem információkat, de vasárnap is csak a céldobogónál találkoztam vele. Persze akkor rettenetesen büszke volt ránk Dáviddal, hogy ilyen eredményt értünk el elsőre. De nem kapok tőle semmilyen utasítást, ő nem ilyen típus, bármilyen hihetetlenül hangzik most. Veled folyamatosan elemeztük a helyzetünket és Dávidnak is jut ideje arra, hogy kommunikál számodra.” – nevet ismét Martin. Ki is húzom magam, mert valóban végig kapcsolatban voltam a srácokkal…)))

Aztán azért még bekóstoltam Martint egy konkrét kérdéssel a remek hangulat közepette. “Már vártam… Ami biztos, hogy Skodával indulunk majd a közös WRC-ERC futamon Spanyolországban. Mi Dáviddal természetesen az ERC-be nevezünk. Aztán gyakorlásként murván szeretnénk indulni a Mikulás ralin és talán még a Szilveszter rali is összejön.” De nem hagytam ennyiben a dolgot a 2023-as esztendő kapcsán… Ecsetelvén, hogy az R5-ből visszaülni egy kisebb autóba… ” Igen… Én csak azt tudom mondani, hogy szívem szerint Skodával mennék mind a nyolc ERC futamon. A Topp Cars Rally Team most is rengeteget segített, Berendi Dáviddal pedig sok futamot mentünk már együtt, ő is élvezte a Barumot ezzel a kocsival. Jó lenne így hármasban jövőre is a Skoda, Dávid és én…”

Igen, nevettünk ezen. Szerintem sokan lennének így. Igaz, ahhoz egy olyan Barum Rallyn, amelyet Kopeczky is élete eddigi egyik legnehezebb versenyének minősített, legalább egy abszolút hetedik helyet kéne elérni kezdésnek. Martin és Dávid elérték.

 

Kósa András Race1.net

Fotók: Josef Petru

Exit mobile version