Race1.net

ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 18. rész: Büki Ernő

Én több bevezetőt nem írok ehhez az interjúhoz. Kezdem Büki Ernő üzenetével, amelyben meghálálja Tóth Imi felkérését…

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Imi 30 szezonjához képest én a legdurvább számítások szerint is „csak” 10-12 tudok feldobni. Ő pilótából többet „fogyasztott” már eddig is. Eredményeimet tekintve maximálisan elégedett vagyok. Voltam Túra Bajnok (régi őskori) Balatonyi Árpival. (néha 60-70 Zsiguli volt a kategóriában) Hat abszolút Magyar Bajnoki cím (4 Ranga, 2 Kiss), hat csoport bajnoki cím (4 Ranga, 2 Kiss), hat kategória bajnoki cím (4 Ranga, 2 Kiss), kétszer abszolút második hely. Négy EB futam győzelem (3 Ranga, 1 Kiss), két EB második hely (Kiss) Eb harmadik hely (Ranga) Négyszer voltam az „Év Navigátora” (szakma, közönség).

Ezekhez az eredmények eléréséhez nagy lehetőséget kaptam az élettől, szerencsés voltam, hogy beülhettem Ranga Laci mellé, éltem a lehetőséggel, megfeleltem. A versenyzői eredmények mellett elégedett vagyok a rallyesport egyéb területein végzett munkáimmal is. Itt már szükség volt a folyamatos önképzésre, elhívatottságra. Évekig dolgoztam a Rallye Sport Bizottságban, Szántó László mentorom javaslatára Felügyelői munkát láthattam el a versenyeken. Több versenyen dolgoztam, mint Versenyigazgató illetve „csicska”-ként versenyigazgató helyettesként. Büszke vagyok, arra, hogy a Rendezők folyamatosan számítottak a versenyeken a munkámra. Tudásom, megszerzett tapasztalataim alapján felkértek a versenyzők szabályismereti vizsgáztatási rendszer oktatójának.

Nagyon szerettem járni az országot, szabályismeretről beszélni a versenyzőknek. Volt olyan, pl. Miskolcon, hogy több mint 80-an jöttek el vizsgázni. Úgy gondolom tudtam hasznos dolgokat átadni, de nagyon sokszor volt, hogy én tanultam új dolgokat a versenyzőktől. Pályafutásom egyik nagy dolgának tartom, mikor Pénzes Zsolt vezetésével Julcsi (Nyírfás Juli), Joti (Kerekes József), Csökő Zoli és jómagam, összeraktuk, elindítottuk a Navigátor Sulit. Büszke vagyok, ha valakinek egy picit is segíteni tudtam a pályafutása elindulásában, esetlegesen valamilyen rallyes probléma megoldásában utat mutathattam, ha valamit átadhattam, taníthattam. A visszacsatolás fontos a tettekre! Csányi Boti nyilatkozatát olvasva, jóleső érzés töltött el, neki tudtam egy kis löketet adni, hogy navigátor legyen.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Nem. Fotómodell, de van/volt önkritikám, plusz megtanultam, kellő alapanyag hiányában nehéz várat építeni. Navigátor lettem! Az ókorban (198 öt?, hat?, hét?, egy Trabanttal indultunk néhány túraversenyen Géczi Attilával, de mindkettőnk célja egy navigátorülés volt. Kiváló pilóták mellett ülhettem, mindent láttam, tapasztaltam, tudtam mit kell csinálni, hogy gyors, pontos, eredményes pilóta lehessek……… Soha sem tudtam, mertem volna megcsinálni

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

RANGA LÁSZLÓ. Nekem Ő volt a RALLYE! Sajnos már tényleg csak fel tudok nézni Rá. Lassan 20 éve hogy elment, nincs nap, hogy ne nézzek fel rá, az íróasztalom felett van egy kép, ha rápillantok, megnyugtat, elgondolkodtat………….. Ha van valami esemény, történés a rallyéban, mindig elgondolkodom, Ő hogy viszonyulna, mit tenne? Mikor együtt voltunk, elég volt csak ránézni és tudtam mi fog történni.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Egy Salgó rallyén két perccel előbb bementünk egy IE-re. Nem mentség, pöcs voltam, deeeee…… az IE- n a megszokottaktól eltérően olyan óra volt, ami mutatta a másodpercet is. (IE óra=óra, perc). Az előző gyorsaságin kicsit berumliztunk, volt gondunk, még nem rázódtam helyre fejben. Számoltam, lenéztem a papírjaimra, érkezésünk valami óra 23 perc volt, felnéztem, a kib…óra  másodpercmutatója akkor ugrott 23-ra, mondtam Lacinak megyünk, Ő elindult, beléptünk az állomásra, csekkoltunk, gurultunk a rajthoz, majd Laci közli: Te az Érdi nem jött be az IE-re, gyorsan reagáltam: mert egy ……….., késik. Azért rápilláztam a menetzsugára, akkor döbbentem rá, h mi mentünk be korábban, két perccel…………. (akkor még csak 20mp bünti volt az 1 perc korai). Ez a baklövés nagyon megviselt, Laci ebben is remek partner volt, abszolút nem éreztette velem ezt a hibát.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Kiváló pilóták mellett ülhettem, Balatonyi Árpi, Ranga Laci, Kiss Feri. És ahogy korábban mondtam, nekem Laci volt a Rallye!

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Hááát… Minden tiszteletem a kapusoknak, de Ők „csak” egy hálót védenek egy labdácska elől. Mi a navigátorok, pontos precíz diktálásunkkal a pilótánkat, technikánkat védjük gyakran egy komplett erdő fája elől. Ha egy kapus hibázik, max gól, ha mi az valszín jelentős ojrós (eurós) kiadással jár, de előkerülhet tbkártya, extrém biztikötvény is. Egy igazi navigátor sokkal több, mint egy felolvasó! Ebből igen kevés van/volt. A fejben lévő apró hiba mellett kell egy bizonyos elhivatottság, hit, küzdés, lemondás. Úgy érzem bennem ezek megvoltak és még óriási szerencsém is volt, hogy Ranga Laci útjába sodort az élet.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

A nézők, szurkolók, fanatikusok, „amatőr” rallyésok elhívatottsága előtt le a kalappal. Minden tiszteletem azokért a szakemberekért (szakember nem azonos a magát géniusznak tartó lénnyel) akik dolgoznak, tesznek ezért a sportért. Gondolok itt főként azokra, akik már évtizedek óta húzzák az igát.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

 1991 Bulgária 20x EB futam, Marlboro Europe csapatában, Didier Auriol gyári Lanciájával. Nagyon hosszú, kemény fárasztó verseny. 1994 San Marino Rallye 10x EB futam, igazi fiesta, Mauro Nocentini ajándéka a zsinórban elért négy Abszolút Magyar Bajnoki címért. 1999 Mecsek Rallye, Kiss Feri mellett óriási küzdelem a bajnoki címért Janikával-Imivel, brutális nézőszám, feszültség, iszonyatos tempó. Első nap végén 1mp volt a különbség, a mi javunkra! Reggel minden kezdődött újból, nagy csatában nyertünk! Ezt bevállalnám újból!

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Úgy gondolom én már lejárt lemez vagyok (platina), nekem már nincs futamom. Szerintem én már teljesen elengedtem, de soha ne mondd, hogy soha!

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

CZAKÓ áááá Janek. Imádom, egy igazi profi, fiatal, (volt mikor megismertem), laza, jó kedélyű, alázatos……….. jó a dönere……….

Kósa András Race1.net

A képeket Büki Ernő és a Ranga család biztositotta az interjúhoz.

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás
13. rész Hannus László
14. rész Kocsis György
15. rész Kerék István
16. rész Zsiros Gábor
17. rész Tóth Imi

 

Exit mobile version