Race1.net

ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 14. rész: Kocsis György

Hannus Laci egy nagyon tapasztalt kollégájának adta tovább a válaszadás lehetőségét. Kocsis György sem ma kezdte, húsz éve van a pályán és rengeteg neves legendával versenyzett együtt. Éppen ezért volt is miről mesélnie, amit most ti is elolvashattok. Érdemes, ajánlom mindenkinek!

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Kérlek szépen, az ami ebben benne volt, ki is jött belőle. Kétszer voltam Gyarmati Ariellel ORC abszolút bajnok. Rali2-ben is szereztünk abszolút elsőséget. Emellett több kategória bajnoki címünk van. Ehhez sok már nem nagyon jöhet, úgy gondolom, egyrészt a korom miatt, másrészt az időhiány miatt. Úgy esek be a versenyekre a civil elfoglaltságom okán. De nagyon szeretem csinálni. Szóval maximálisan elégedett vagyok, ugyan egy ORB abszolút cím hiányzik, meg egy-két nemzetközi siker.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Igen! Gyerekkoromban Dudás Mihály a kertszomszédom volt. Amikor megjöttek az első marlboros Lanciák, beülhettem Ranga Laci mellé. Volt egy bő két kilométeres szakasz, amit lezártak. Nos, én ott önként lediktáltam Misi itinerét… Valahol itt dőlt el a dolog. Rögtön nem kezdődött a pályafutásom, mert dolgoztam éjjel-nappal, igazából 2000 környékén kezdtem komolyan a navigálást. Erdőben száguldozni, közben még gyorsabb tempóra biztatni a pilótát, erre szerintem születni kell. Én sosem szerettem volna pilóta lenni, nagyon jó ez így.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Igazából Juha Kankkunen. Személyesen is találkoztam vele, sőt ültem mellette versenyautóban! Siófok városi küldöttségének tagjaként, testvérvárosunkba, a horvátországi Porecbe látogattunk egy fesztiválra. Ennek betétprogramja volt a ralis bemutató, amelynek vendége a négyszeres világbajnok volt. Sokan nem mertek beülni mellé, én ezt kihasználva, vagy 20 percig autóztam vele egy “A” csoportos Mitsubishi EVO-ban. Beszélgettünk is. Óriási fazon. Éjjel kettőig ült a bárban, de reggel 7 órakor már 5 kilométert futott a tengerparton… És megnyugtatott, hogy ez így rendben van…

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Baki volt, de következmény nem. A 2018-as Eger ralin történt a következő. Ariellel robogtunk a Sirok – Egerbakta gyorsaságin, amikor féktávon egy bal visszafordító előtt a nagy fékezésnél kicsúszott a füzet a kezemből, pontosan a lábtartó, taposó alá esett. Ha akarnám sem tudnám oda berakni… Innentől csak utas voltam, ami sokkal félelmetesebb volt, mintha diktáltam volna… Utána jót nevettünk rajta.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nehéz kérdés. Soroljam? Posta Attila, Pandúr Zsolt, Kovács Attila, Kovács József, Hideg János, Hideg Krisztián, Gyarmati Ariel, Hodula Misi, Michna Ottó, Szíjj Zsolt, Bíró Péter. Mindenkivel nagyon élveztem a munkát, mert csak jó hangulatban lehet ezt csinálni, ez alap. Óriási sztorik voltak. Például Hideg Janival megyünk a Mecsek ralin az árpádtetői gyorson és menet közben colát kért inni! Nem hittem a fülemnek. Adtam neki, ráhúzott és tolta tovább! Jutaspusztán meg a gyorson körtét evett, harapott kettőt belőle, aztán vizet kért rá… A gyors közepén!

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Azt gondolom, hogy igen. Aki ebbe beleáll, az mind kuplungos! Legyen az csapatvezető, pilóta, navigátor, vagy a szerviz… Itt mindenki bolond a szó jó értelmében. Erre születni kell! Aki nem tud autóbuszon háttal ülni, az navigálni sem fog tudni.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Elkezdődött valami. Kicsit versenyző barát irányba mennek a rendezvények. Viszont rosszak az utak, vagy nem kanyargósak. Ez van, ezzel kell főzni. A tiltott tréninggel valamit kezdeni kell. Ugyan szerepel a kiírásban, viszont a mezőny 80%-a mégis megszegi, viszont senkit nem büntetnek érte… Na, ezen változtatni kéne. Az újoncok, kezdők részére pedig annyira túl van szabályozva a lehetőség, hogy annyira drága így, hogy nem tudnak élni vele. Régebben kis pénzért bele tudtál ülni egy kupás Suzukiba, most meg nézzük meg, mennyibe kerül egy R2-es…

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Mindegyiknek úgy szaladok neki. Hogy a következő lesz a legnehezebb. Hodula Misi egyszer felhívott kedd délután, hogy holnap kéne utazni Belgiumba egy versenyre. és szerda reggel utaztunk, vasárnap pedig haza, egy kategória győzelemmel. Na, ez nagy kihívás volt.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Vagy egy Monte Carlo rali, vagy egy északi havas verseny. Sok hó, nagy tempó, na azt kipróbálnám.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Kerék Pisti barátomnak. Üzenem neki, szedje össze a gondolatait, mert lassan 30 éve navigál, biztos lesz miről mesélnie…

Kósa András Race1.net

A képeket Kocsis György küldte szerkesztőségünknek. Fotók: DUEN.hu, Martin Horvatic, Ariel Racing, Itiner.hu

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás
13. rész Hannus László

 

Exit mobile version