Race1.net

ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 13. rész: Hannus László

Csodálkoztam volna, ha Hannus László nem kerül sorra, viszonylag már az elején. Jól cseng a neve a szakmában és az is elismerésre méltó, hogy 17 éve van az első osztályban, és végig ugyanaz a pilóta mellett. Rongits Attila szerencsés lehet vele, ez majd az interjúból is kiderül. Papp Tamás nem véletlenül adta a stafétát Lacinak. 

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Húúú, őszintén mondom, maximálisan elégedett vagyok. Néha egy hajszálon múltak a jobb eredmények. Összességében jó eredményeink vannak Rongits Attilával, főleg annak tekintetében, hogy mindig nagyon erős csoportban, vagy kategóriában versenyeztünk. Ott volt a “H” csoport többek között egy Pethő, Osváth, Matics névsorral, aztán az A/8-ban ASI és Hideg, majd az N/4-ben ismét Osváth, Matics és még Balogh Jani is. És meg kell nézni pl. a tavalyi ORC mezőnyét. Szóval, ha valamit el szerettünk volna érni, mindig fel kellett kötni a gatyát. Azért pedig külön boldog vagyok, hogy így tölthettem el eddig 17 évet az első osztályban.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Biztos! Igazából szerintem nem vezetek rosszul, de nem tudnék gyorsan menni. Ahol Attilát még biztatom és határozottan mondom, hogy úgy elfordulunk még, nekem ott már megremegne a lábam, ha én vezetnék. Tudom, mit kell csinálni, de szóban jobb vagyok… Úgy vagyok, mint a tanárok, hogy valamit tanítanak, amit nem is tudnak annyira. Én mindig olyan hátvéd szerepben voltam. Korábban fociztam is ezen a poszton. Ugye ott is egy hátvéd hibájára jobban emlékeznek, mint ha a csatár kihagy egy 11-es rúgást. Nálunk is, ha a navigátor vét, és még baj is lesz belőle, jobban emlékeznek rá, mintha a pilóta kisodródik, vagy elfékezi magát. De én élvezem a szerepem a csapatban. Egyébként sok időm nem volt gondolkodni, hogy belefogjak, mert 2004-ben Kerék Balázs barátom szólt két héttel az Eger rali előtt, hogy beülnék e Rongits Attila mellé. Ennyi időm volt levizsgázni, licenszet kérni és felkészülni Attilával a futamra. 17 éve ragadtam mellette.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Példaképeim vannak. Colin McRae az egyik, aki soha nem adta fel, még egy ronccsal is célba szeretett volna érni. Loeb különösen azóta tetszik, amióta visszatért és megmutatta, még mindig milyen gyors. Az alázata számomra fantasztikus a bohém, de nagyon profi Elenával.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Még fel is hívtam e kérdés előtt Rongits Attilát… Lehet, hogy volt néha kisebb lemaradásom az itinerben, de soha nem késtünk időellenőrzőről. Egy nagyobb bakim volt. 2015-ben a Kassa ralin. Az utolsó előtti 24 kilométeres gyorsaságin kaptunk egy defektet. Kiss Laciékkal vívtunk a második helyért. Nos, én a végletekig kitartottam az mellett, hogy ne cseréljünk kereket és menjünk végig így. Miközben Kissék is kaptak és ők megálltak cserélni. Nekünk végül még a felnink is eltört, elvágta a fékcsövet és beestünk az erdőbe. Kissék meg beértek. Úgy gondolom utólag ez részemről rossz döntés volt, vagy 40 évesen is így elkapott a hév.

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nagy választásom nincs! ég igazán összehasonlítási alapom sem. Így ezek híján egyértelműen Rongits Attila. A viccet félre téve, 17 éve megyünk együtt. Ő idén 53 éves lesz, de én látom, még mindig hogyan készül, elemez, akár mások videóit is. Ő még most sem rest tanulni. Fizikálisan és mentálisan is nagyon készül a futamokra. Éppen ezért, nem lassú pilóta még most sem!

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Abszolút! Ahogy Papp Tomi barátom mondta, be vagyunk kötözve a társaink mellé, akik nyomják a pedált, és robogunk velük erdőben, ugratón, aszfalton. És még buzdítjuk is őket! De a pilóták sem normálisak. De ettől függetlenül ők ránk, mi meg rájuk bízzuk magunkat.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Amivel elégedett vagyok, hogy egy irányba húz a szakág az MNASZ-szel. Nincs feszültség, közös az akarat. Ami nem tetszik, kissé hiányos a kommunikáció a versenyzőkkel, akár egy futamon is. Pl. nem igazán működnek, vag késve a hirdetőtáblák. Egy verseny első nap estéjén nagyon későn, sőt még a meghirdetett időponthoz is elkésve jelennek meg a másnapi rajtidők. Mi meg ott, erre várva virrasztunk. Ezen javítani kérne. Ezen kívül kompaktabbaknak kéne lenniük a futamoknak, gondolok az etap, gyűjtő üresjáratokra.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Kettő volt. Az első a 2015-ös Barum rali. Nagyon nehéz pályák voltak, bukkanók után folyamatosan kanyarok. Meglehetősen összetett és megterhelő volt. És kettőből mentünk! Fizikálisan pedig a tavalyi nyíregyházi futam volt számomra az. Előtte három héttel egy motoros balesetben eltörött több bordám és így versenyeztünk egy ERC futamon. Néha úgy másztam ki a kocsiból, hogy Attila lökött ki a másik oldalról… De nem volt kec-mec, hisz a bajnoki címért küzdöttünk.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Van ilyen! A Finn rali. Imádom a nagy tempójú murvás futamokat. Attila egyébként is nagyon jól megy rajta. Szóval ez egy nagy kívánságom, nem tudom, egyszer beteljesül e, vagy sem…

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Kocsis Gyuri kollégámnak adnám át, csak tornáztassa itt a beszélőkéjét, nem fog nehezére esni…

Kósa András

A képeket Hannus Laci biztosította számunkra.

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter
4. rész Németh Gergely
5. rész Istovics Gergő
6. rész Csökő Zoltán
7. rész Bán Viktor
8. rész Csányi Botond
9. rész Kecskeméti Balázs
10. rész Kiss Andris
11. rész Illés Peti
12. rész Papp Tamás

 

Exit mobile version