Race1.net

ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 4. rész: Németh Gergely

Németh Gergely a tapasztalt és kelendő navigátorok közé tartozik. Tizenhat éve navigál, most azonban váltásra készül, hisz úgy látja, eljött annak az ideje és lehetősége, hogy a bal oldalon is kipróbálhassa magát. Ugyanis mindig erre vágyott. De mielőtt ez megtörténik, elolvashatjátok válaszait, még navigátorként…

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Az eddig elért eredményeimmel elégedett vagyok. 2004-ben kezdtem a navigálást. Amennyit szerettem volna, annál többet is elértem. Sok remek pilóta mellett ülhettem. Az autókat tekintve ültem az alapkategóriáktól kezdve R5-ön át a WRC-ig. Amit ebből a sportból szerettem volna kapni, azt kihoztam. 2012-ben Budavári Zolival az S-csoportban bajnokok lettünk. Akikre korábban bálványként tekintettem, azokkal tudtam végül ugyanazokon a versenyeken indulni. Szóval elégedett vagyok. De nem tervezem tovább a navigálást, a bal oldalra kacsingatok már…

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Nem. Egyáltalán nem, az anyagi lehetőségeim miatt alakult így. Magyarul konkrét irányt szabott a terveimnek. Rengeteg pénz kell ahhoz, hogy te a bal oldalon ülhess. A jobb oldalra annyit nem kíván, én ezért kötöttem ki ott. De vezetni szerettem volna, amit most meg is valósítok.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Talán Daniel Elenát mondanám. Egy bohókás, duci emberről beszélünk, de ott az álarc mögött egy vérprofi kilencszeres világbajnok van. Kőkemény sportember, nem véletlen, hogy Loebnél sem volt soha navigátor kérdés. A stílusa egyedülálló. Magyar részről nincs különösebben meghatározó példaképem.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Mindjárt a pályám elején történt egy Salgó ralin. A verseny vége felé az egyik gyorsra érkezve előbb adtam ki a menetlevelet. Így szegény Cseh Vilivel a kategória második helyéről a harmadikra estünk vissza. Szintén Vilinek okoztam bosszúságot a 2016-os Szilveszter ralin. Az én feladatom volt az üzemanyag számolása is, de eltévesztettem és kifogyott a Ring belső szakaszon…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Nagyon nem emelnék ki senkit. Sok emberrel mentem, nagyszerű pilótákkal. Olyan legendákkal, akiket előtte csak a pályán kívül nézhettem. Talán az unokatestvéremet, Cseh Vilmost kicsit kiemelném… ( a két baki után ez a minimum a szerk.)

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Aki beül egy raliautóba, annak már alapból nem stimmel valamije. Ha magunkat nézzük kívülről, nem tudjuk megfejteni az okát, de nem vagyunk normálisak.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Ami most elindult, az nem annyira rossz irány. A rendezvények lebonyolítása kezd a jóra hasonlítani. A pályákkal kapcsolatban vannak fenntartásaim, mert a lassítókkal tűzdelt egyeneseknek semmi értelmi nincs, ugyanakkor egy szuhai gyorsnak sem, ahol inkább a tankok mehetnének… A technikai előírásokkal kapcsolatban több következetességet várnék, míg az utánpótlást szolgáló versenyeknél olyan lehetőségeket, amelyek olcsóbbá teszik és a versenyzők érdekeit képviselik.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

Kettőt emelnék ki. 2013-ban Osváth Peti mellett a Kassa ralin vettem részt. Előtte, szerdán szólt, hogy mennem kéne… Még nem ültem soha mellette. Mégis sikerült nyernünk a kategóriánkban. Aztán a 2019-es Miskolc ralin Matics Misivel végig szenvedtük a versenyt. Küzdöttünk rengeteg technikai problémával. Folyamatosan víz kellett az autóba, a műszereket nézni, defektet kaptunk, végül a negyedik helyen futottunk be. Ennyire ilyen helyezésnek korábban nem örültem, mint ott.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Erre is kettőt mondanék. Egyértelmű, hogy a Monte Carlo rali az egyik. Nagyon nehéz és változatos futam. A másik pedig a Finn rali. Ott már voltam nézőként, és azt a sebességet, hangulatot, miliőt még versenyzőként is jó lenne egyszer átélni.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Szeretném, ha Istovics Gergő druszám is válaszolna a kérdésekre…

Kósa András Race1.net

A képeket Németh Gergely biztosította a cikkhez. Fotók: Szalai Zsolt, DUEN, Sándor Tamás, Rallyeyes.hu, Osváth Racing, Bitto Zsolt

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk
3. rész Kuti Péter

 

Exit mobile version