Race1.net

ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 3. rész: Kuti Péter

Mesterházi Márk egy viszonylag rövidebb, de annál eredményesebb pályafutással bíró kollégájának adta át a stafétát. Kuti Péter pályájának csúcsán Vincze Feri mellett ért el igen figyelemre méltó eredményeket. Most már csak mókából, barátok mellé ül be alkalmanként. Azt mondja neki ennyi jutott, de pontosan mennyi is, ez kiderül a válaszokból.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Azt mondhatom, hogy büszke vagyok arra, amit elértem. 2013-ban RTE bajnokok voltunk Vincze Ferikével. Később gyorsasági szakaszgyőzelmeket arattunk az ORB-ben. A bajnokságban 2016-ban abszolút harmadikak lettünk. Nekem ez óriási élmény volt, mert olyanok között versenyeztünk, akik gyerekkoromban a bálványaim voltak. Herczig, Hadik és a többiekkel beszélgettem egy-egy gyorsasági előtt, vagy a gyűjtőben. Akiket évekkel korábban gyerekként csak a pálya széléről követhettem. WRC-ben nem ülhettem ugyan, de R5-ben igen. Szóval elégedett vagyok.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Igazából nem. Vezetni szerettem volna. De erre nem volt lehetőségem az anyagiak miatt. A legolcsóbb Ladára sem tudtam összerakni a pénzt. De még olyan helyekre sem fértem be az elején, akik navigátort kerestek, hisz én anyagilag nem tudtam hozzájárulni. Aztán egy 2103-as Ladában ralisprintben végre üléshez jutottam, 2008-tól meg folyamatosan navigálhattam.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Igazi példaképem nincsen. Az elején Kailbach Gergely “Kanyi” utasításait, segítségét követtem. Most már ő rallycrossban megy. De amit tőle kaptam, azzal indultam el. Később sok belső felvételt néztem és ahogy Szabó Gergő mellett Kerék Balázs ill. Botka Dávid mellett Szenner Zsolt navigált, azok nagyon inspiráltak. De legfőképpen a pilóták tették ezt velem, hogy tudjam őket segíteni, a stílusukhoz idomulni.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

A legnagyobb bakim egyszer az volt, hogy idő előtt adtam ki a menetlevelet. Hevesi Norbval mentem, és a gyors előtt rettenetes gumimelegítésbe kezdett a “kis Pusztító”. Össze-vissza csapódtam az ülésben, mert még nem voltam rendesen bekötve, és amikor az időellenőrzőhöz értünk, azzal voltam elfoglalva, nem láttam rendesen az órát és előbb kiadtam a sportbírónak… Így Tatabányán negyedik helyett, ötödikek lettünk. Bocsi Norbi!!!

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Vincze Ferike volt a legtehetségesebb. Nem véletlen, hogy berobbant a magyar elitbe. De azt meg kell jegyeznem, ha menni tudna folyamatosan Hevesi Norbert is, akkor két “Pusztító” lenne a mezőnyben…

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

Igen. Itt senki nem normális. Mint az Üvegtigrisben: “Itt mindenki hülye? Igen, itt mindenki!” Két ember ül az autóban, az egyik nyomja a gázt, egy fél családi ház értékű versenyautóban, a másik ül mellette, mint egy kötözött sonka, és még mondja neki, hogyan menjen gyorsabban… De azért verseny után néha elgondolkodtam, tényleg normálisak vagyunk?…

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

A magyar mezőnnyel igen, nagyon jó pilóták vannak. A fiataloknak is van lehetőségük fejlődni, van utánpótlásunk. Ami nem tetszik az a sárdobálás, néhány versenyző hozzáállása. Amikor nem magában keresi a hibát, hanem a másikat vádolja meg… A nézők részéről meg néha több tisztelet kéne a versenyzők személye felé.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

A 2016-os Kassa rali. Nagyon komoly verseny volt. Sok technikai problémánk volt. Osztóművet kellett cserélni. Előtte csöpögött az olaj, rá a kipufogóra, így az utastérben is füstben ültünk. Végül majdnem nyertünk, Ifj. Tóth János mögött a második helyen végeztünk mindösszesen három másodperc hátránnyal. Ő is azt mondta ez élete TOP3-ba tartozó futama volt.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Ha aktuális lenne, akkor a  Monte Carlo ralin. Hihetetlen összetett és változatos futam évről évre. Nagy kihívás lenne.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Nagyon szeretném, ha Németh Gergely bíbelődne a kérdésekkel a következő részben…

Kósa András Race1.net

A képeket Kuti Péter küldte nekünk. Fotók: DUEN, Etele

Az “ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 ” cikksorozat eddig megjelent részeit a riportalany nevére kattintva olvashatod. 

1. rész Ferencz Ramón
2. rész Mesterházi Márk

 

Exit mobile version