Race1.net

ööőőöö… Illetve… 😂😂😂 1. rész: Ferencz Ramón

Akkor induljon útjára a navigátorok között is a tíz kérdésből álló staféta csomag. Úgy gondoltam, hogy illik a legmagasabban kvalifikált párosunk tagjával kezdeni. Ferencz Ramón, Herczig Norbert oldalán zsinórban a harmadik ERC szezonját kezdi majd, ha erre a járvány megszűnésével lehetőséget kapnak. Legsikeresebb párosunk 2018-ban kétszer is ERC dobogón állhatott. Akkor íme a jelenleg legnagyobb nemzetközi tapasztalattal bíró navigátor válaszai.

1. Mennyire vagy elégedett az eddig elért eredményeiddel?

Abból a szemszögből, hogy voltam már magyar abszolút bajnok, abból igen, illetve abból a nézőpontból, hogy nemzetközi szinten megvannak a lehetőségek továbbra is, hogy versenyezhetek és jó eredményeket érjünk el. A nemzetközi szereplés lehetőséget ad arra, hogy elégedettségből újabb és nagyobb kihívásokat tudunk magunk elé állítani.

2. Biztos, hogy mindig is navigátor szerettél volna lenni?

Abszolút. Édesapám is az volt. Nagyon vonzott mindig ez a feladat. Indultam én szlalom versenyen pilótaként, meg Mitsubishivel Mikulás ralin, de maradtam a jobb oldalon.

3. Van példaképed, ha igen, ki az, akire felnézel és inspirált téged is? És miért ismered el?

Kezdő időszakomban az édesapám Ferencz József. Utána Luis Moya, Carlos Sainz navigátora. Most pedig Dani Sordo társát csodálom, Carlos del Barriot. Az inspirál benne, hogy nem kell harminc évesnek lenni, hogy WRC szinten menjél. Nézzük meg, mennyi idősen teljesít csúcsszinten. Volt szerencsém 2018-ban egy mezőnyben menni vele a Barum ralin.

4. Mi volt az eddigi legnagyobb baklövésed és lett következménye? 

Három baklövésem volt. Az egyik, amikor Salgó ralin Elek Istvánnal mentem és a körgyors stopjában hagytam a menetlevelet. Kiskokó hozta utánunk… A másik egy időelírás volt Egerben. Azt Kazár Mikivel bántuk, no meg a két perc késésért járó 20 másodperc büntetést. A harmadik pedig, ami nem derült ki, ezért nem mondom el pontosan… Ugyanis a sportbíró is elnézte, öt másodperccel előbb kiadtam a menetlevelet…

5. Ki volt eddigi pályafutásod alatt a legjobb pilóta, akivel együtt tudtál dolgozni és miért őt emeled ki?

Mindenki, akivel mentem egytől egyig nagyon jó pilóta volt. Bátyámat, Krisztiánt kiemelném, mivel közösen terveztük gyerekkori álmunk és közösen is valósítottuk meg, hogy autóversenyzők leszünk. De mondom, mindegyik a maga nemében egyedülálló pilóta volt, Fülöp Rajmund, a testvérem Krisztián, aztán Kazár Miki, akivel abszolút győztes lettem és az elszántságát és gyorsaságát megtapasztaltam. És most természetesen Herczig Norbert, akivel a mai napig is magas szinten, nagyon sikeresen versenyzünk együtt.

6. Osztod azt a véleményt, hogy a navigátoroknak is valami nem stimmel a homloka mögött, mint a kapusoknak a labdajátékokban ?

A legtöbbjükre ez igaz! Magamat nem sorolnám közéjük, mert úgy, mint az üzleti életben, itt is számolok a kockázati tényezőkkel. Ez abban nyilvánul meg, hogy őrült autóversenyző mellé nem ülök be soha. Illetve nagy figyelmet fordítok a biztonságra, pl. idén egyedi, konkrétan az én méreteimre szabott ülésben fogok versenyezni.

7. Mi az amivel elégedett vagy a ralisportunkban és mivel nem?

Elégedett vagyok az összes versenyzővel, amiért sok mindent félre raknak, lemondanak annak érdekében, hogy a jelen körülmények között is legyen Magyarországon rali. Elégedetlen vagyok a szövetségünk vezetésével, mert nem tekintenek a Szövetségre úgy, hogy kaptak lehetőséget arra, hogy a környező országokban is látott, versenyzők által pontosan megfogalmazott elvárásoknak megfeleljen. Nem látok egyetlen valódi vezetőt és menedzsert, akik nélkül elképzelhetetlen bármilyen szervezet sikeres működtetése. Magyarország elmaradt régiójának kisvállalkozójának is nagyobb költségvetése van, mint az MNASZ-nek. Nem képesek bevételt produkálni, ami egyik legfőbb mutatója bármely szervezetnek. És mivel erre nem képesek, ezért nincs is nagy mozgásterük. Nagyon bizakodó vagyok az utóbbi hetekben a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok miatt.

8. Melyik volt életed eddigi legnagyobb kihívással járó futama? 

A Ciprus rali 2018-as futama. Abszolút harmadik helyezést értünk el. De vagy „negyven” végrehajtási utasítást kaptunk, aminek 80%-át verseny közben. Módosult útvonal, időterv és gyorsasági útvonala is. Kaotikus egy verseny volt.

9. Melyik futam az, ahol mindenképpen indulni szeretnél egyszer pályafutásod alatt és miért?

Spanyol WRC futam. Magával ragad az ország a szurkolók  és a gyönyörű pályák. Változatos, hisz mind murva és aszfalt is szerepel a programban.

10. Ezt a tíz kérdést melyik kollégádnak tegyük fel a következő részben a te kérésedre?

Külföldi ERC navigátorainak adnám a stafétát, akik ebből hivatásszerűen megélnek és sok  új dolgot tudnának mesélni a magyar közönségnek. De, mivel nagy tisztelője vagyok az összes magyar navigátornak, ezért választanám Mesterházi Márkot. Az ő válaszait várom majd.

Kósa András Race1.net

Fotók: Ferencz Ramón, MOL Racing Team

Exit mobile version