Race1.net

Újabb népes magyar küldöttség Szlovéniában…

A küldöttséget Hideg Krisztián és Kerék István vezeti(kiemelt képünkön). A delegáció tagja továbbá Várkonyi Szabolcs és Makai Gergely, Szilágyi János és Váradi Alexandra, Klausz Kristóf és Csányi Botond, Juhász Csaba és Juhász István, Hetei Zoltán és Mester Ferenc valamint Lencsés Zsolt és Juhász Ildikó.

A népes magyar csoport több más nemzet, mint a szlovén, horvát, olasz, osztrák, német és cseh küldöttségekkel a héten áttekintik a feladatokat a több, mint harmincéves hagyományokkal bíró eseménnyel kapcsolatban. A delegációk tagjainak akkreditációs ellenőrzése után, bejárják a térség közvetlen környezetét. Az esemény sajátossága az, hogy csak a kijelölt útvonalakon lehet nézelődni, mint Kínában… Ezekről letérni a bejárás során tilos, a felmérés során balesetveszélyes. Éppen ezért a tökéletes térképismeret elengedhetetlen. Mivel Szlovéniában is tilos, a gépkocsivezetőknek telefonjaikkal menet közben babrálni, ezért minden autóban ül egy túravezető, akiknél jobban senki nem ismeri a környéket.

Ők folyamatosan kommunikálhatnak a sofőrrel, esetleges nyelvbotlás vagy az “illetve” szó használata végzetes lehet. Ebből is látszik, rendkívül veszélyes küldöttségünk feladata. A szombati gyakorlat során minden nemzet tagja egységesen végzi feladatát a Mitropa égisze alatt. Ez egy olyan szervezet, ahol nincsenek országhatárok, bárki tagja lehet, tekintet nélkül származására. Bár a regisztráció kötelező…

A terep aszfaltos, tehát csúszni, mászni inkább hátrány, mint előny. A gyorsaság fontos, hisz ez a teljesítés legfőbb értékmérője. Mivel az óvatosság is fő erény lehet, ezért a jó gumiválasztás ilyenkor elengedhetetlen, mármint a kerekekre… Az pedig külön ösztönzi a résztvevőket, hogy sokat sejtető a támogató kiléte, ha azt olvassuk, hogy “fuchs”… De rögtön hozzátesszük, hogy a színesfémmel foglalkozók itt maximum egy-egy értékes ereklyéhez juthatnak, elhagyott tartozékok formájában. Aki ezt mégsem hiszi, könnyen olajra léphet…

És akkor nézzük, mit mondanak a küldöttség tagjai a 32. Fuchs Rali, egyben Mitropa kupa sorozatba tartozó versennyel kapcsolatban. Elsőként a vezérpáros sofőrje szólalt meg.“Vettem a fáradtságot és videóról már felmértem a várható nehézségeket. Tavaly is szerepeltünk ezen a felmérőn, akkor sokat csúszkáltunk, sőt túlságosan, mert pont “lecsúsztunk” egy jó helyezésről, mert spóroltunk az utolsó szakaszon, és szemfüles Gassner barátunk besurrant elénk, több mint egy másodperccel. Ebből is látszik, hogy a pályán nincs barátság, csak utána a banketten… Most viszont a pályán szeretnénk elhúzni a nótájukat, és utána táncolhatnak úgy Karinnal, ahogy mi fütyülünk…” – mondta el Hideg Krisztián tömören, persze kis szerkesztői rásegítéssel.

Krisztián túravezetője, mint már évek óta Kerék István lesz. Istvánról két dolog biztosan állítható baromi rendetlen, viszont annál precízebb az autóban. A szerkesztő az állítását az alábbi exkluzív fotó láttán fogalmazta meg.

Ugyan a galériák még nem állnak sorba a remekműért, de mi felajánljuk “indulás és felkészülés egyszerre” című fotót bárkinek… István voltál te egyáltalán katona?  Persze nem ez volt a kérdésünk hozzá.“Tavaly harmadikok lettünk. Azzal a kis malőrrel, amit már a “sofőr” említett… A feladat sem volt könnyű, másfélszerese volt a mostaninak. Ebben a korban már elég a valamivel több, mint száz kilométer, egy napra… Ugyanis szombaton ér rá minden küldöttség, így lezavarjuk az egészet szabadnap gyanánt… A tavalyi felírások nagyjából stimmelnek, ha nem, hát majd korrigálunk rajta…Szeretnénk a Mitropa részéről a legelőkelőbb elismerésben részesülni, és ezért hajlandóak vagyunk mindent megtenni. Japán segítségre is számíthatunk, a Mitsubishi kifejezetten ránk van állítva, már csak megfelelő módon kell üzemeltetni…”

Várkonyi Szabolcs és Makai Gergely nagy dilemmája, hogy az ipari központnak számító Velenjében is megtalálja a szépet. Fotós szemmel biztos sikerülni fog… Bár Szabolcs a tengerpartot sajnálja, csak Opatijáról volt hajlandó áradozni, a napsütésről, a napozókról, a tengerről, no meg az ötödik helyről, amit ott szereztek abszolútban.  Ha ez itt is sikerülni fog, ugyanolyan szépek lesznek számukra a helyi targoncás lányok… ” Nekem annyi előnyöm van a mostani feladattal kapcsolatban, hogy amikor utoljára voltam itt, akkor is ennyit kellett menni…Pénteken lehet bejárni a környéket, és akkor előtörhetnek a régi emlékek. Anélkül nehéz lesz…Én egyébként szeretem ezt a vidéket is. Kétsávos út, egysávos út… És most kicsit gyorsabb lesz a helyzet, mert mi itt először élvezzük a japán kocsi előnyeit. Megszerettük már a “Mitsut” és ígérjük el nem engedjük kezét – a verseny alatt…Megyünk is lassan már a helyszínre, ugyan van bőven időnk péntekig, addig majd Geri albumait nézegetjük, éppen most hozott egy újat Portugáliából…”

Klausz Kristóf egyetemi tanulmányait, vizsgáit megszakítva tart a küldöttséggel. Saját bevallása szerint a kirándulás igazi kikapcsolódás lesz két vizsga között. Bár itt is szeretne megfelelni, és a német osztályzás szerint az egyes, kettes, hármasból választana.” Igen, nehéz lesz majd maradandót alkotni, és ezt most az értékelhető produkcióra értem… Ugyanis az R2-es kategóriába nevezett a korábbi szlovén bajnok és most itt akar vizsgázni poénból az osztrákok WRC-s menője Aigner is. Tehát látszik, hogy erősek a konkurens delegációk is. Ugyan kis diplomáciai malőr akadt, de majd a regisztrációkor a tárgyalási készségeinket kihasználva, kissé előrevetetjük magunkat a rangsorban. Nem fogjuk csak úgy tűrni az elnyomást, kiállunk magunkért! Nekünk igenis elől a helyünk ebben az egységben, és ezt meg is mutatjuk a Mitropa vezetőinek…”

fotó Csányi Botond

Csányi Botond, Kristóf túravezetője(…) is előkerült. ” A belső felvételeket már nézegettem, de én itt már visszatérő vendég vagyok. Szilágyi Jani mellett már teljesítettem többször a feladatot. Én 5 éve szinte folyamatosan járok ide. Nem tudom mitől lett ilyen népszerű a kategóriánk, de hozzánk vagy tizenketten neveztek… Kicsit “osztrákosak” a pályák, néhol murvával. De majd valahogy megszelídítjük rajta az oroszlánt és remélem valahol az elején bukkan fel a nevünk, és nem csak a rajtlistán…” 

A kis rendhagyó versenyfelvezetőnkben megemlítenénk, hogy szombaton a Race1.net élő eseménykövetésben nézi küldöttségünk szereplést, amelyről itt azonnal be is számolunk.

 

 

Exit mobile version